This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Remélem, hogy egyszer megerőszakolnak téged!

Egy nő rejtett kamerával járkált órákon át New Yorkban, száznál is többen tettek rá megjegyzéseket. A videó megjelenése óta pedig meg akarják erőszakolni, illetve rasszizmussal vádolják.

Advertisement

Bár a catcall kifejezésnek nincs még magyar megfelelője, a jelenséget mindenki ismeri, a nők a saját bőrükön: egész biztos minden nő olvasónknak fütyültek már oda az utcán ismeretlen férfiak, vagy tettek megjegyzéseket arra vonatkozóan, hogy szexuálisan vonzónak találják, esetleg ennél rámenősebben is.

Sokan abban a hitben is élnek, hogy ez így normális, és el kell viselniük, de ezt egyre kevesebben gondolják így. Az angolszász világban egyre komolyabb kampány bontakozik ki a jelenség, a catcalling ellen, mondván, hogy akik ezt kapják, a legritkább esetben érzik bóknak, sokkal inkább lealacsonyítónak, megalázónak, esetleg ijesztőnek.

Advertisement

Ennek a kampánynak a részeként egy New York-i színésznő, Shoshana B. Roberts tíz órát járkált a város utcáin, miközben egy rejtett kamera filmezte, és eközben száznál is több catcallt kapott. Ebből összeállítottak egy videót, amely nagy visszhangot keltett a neten, most tart 15 millió megtekintésnél.

Most pedig az történt, hogy Roberts rengeteg gyűlölködő tweetet kapott, amiért egyáltalán kimegy ilyen ruhában az utcára ("Mégis mit vártál, te kurva?"), hiszen mi másért venne fel szűk ruhákat, ha nem azért, hogy a férfiaknak tetsszen? Sokan megfenyegették, hogy meg fogják erőszakolni, illetve reményüket fejezték ki, hogy majd más teszi meg.

Advertisement

A videót támadják egyébként másik irányból is, mondván, hogy rasszista, hiszen egy fehér nőt a videón jobbára feketék és latinók inzultálnak, mintha ez bőrszín- vagy származásspecifikus jelenség lenne, érvelnek a kritikusok, akik szerint ez csak a fehér közönség érzéseire apellál.

Share This Story

Get our newsletter