Rémálom a nyomtatott sajtóban

Illustration for article titled Rémálom a nyomtatott sajtóban

Ez az Egészség című mai Népszabadság-melléklet címlapja. Egy entomológusoknak szervezett kosztümös buliba öltözött ember van rajta és néhány furcsa cím. Rendhagyó, személyes hangvételű lapszemlénkben utánajárunk a furcsa címeknek.

Advertisement

A címlapon a borostás, csücsörítő, termesznek öltözött férfi az Ostrich Pillow (Struccpárna) nevű terméket mutatja be. Ez arra van, hogy beledugjuk a fejünket. A harmadik oldalon rövidhírben dolgozzák fel a terméket.

„Két órával kevesebbet alszunk”

Két órával kevesebbet alszunk, mint dédszüleink – ezt a kétségbeejtő konzekvenciát vonták le a Benyovszky Orvosi Központ kutatási programjának eredményéből.

Advertisement

A cikkben megtudhatunk ezt-azt az alvásról. Rohanó világunkban. Én tegnap kettőig interneteztem, utána olvastam még egy kicsit Robert Harris Führer-nap című regényéből az ágyban, majd tízig aludtam.

„Bioritmus-figyelő”

Pulzus- és légzésszámot figyel hetvenkét órán át a finn fejlesztésű, testre rögzített műszer.

Advertisement

Ez az alvásos cikk egyik keretes kiegészítője. Színes grafikonok mutatják, hogy milyen rosszul alszanak az emberek. Én tegnap este ettem egy hamburgert, utána ittam három sört – egy korsó Ocsoa Summer Sunrise-t, egy pohár Brewdog IPA Is Dead Goldings–t és egy üveg Brewdog + Mikkeller I Hardcore You-t –, ettem egy tál csirkeszívet, csirkemájat, hummuszt és sült krumplit, majd úgy aludtam, mint a tej.

„Álomkóró a macskagyökér”

Álmatlanság ellen évezredek óta keresnek és találnak potens szereket a sámánok, vajákosok, füvesasszonyok, patikusok és természetgyógyászok. A valeriána bevált és ma is használt altató.

Advertisement

Ez három kis bekezdés a macskagyökérről (Valeriana officinalis). Szerepel benne a „betépni” kifejezés! Tegnap vacsora előtt azt meséltem a csajomnak, hogy el lehet menni Kongóban az Ituri-esőerdőben az Epulu Research Stationt meglátogatni, ez a kongói okapirezervátum kutatóállomása a dzsungel közepén, és a program része az is, hogy az erdőben élő pigmeusokkal be lehet tépni, kannabiszos vízipipa segítségével. Gomából indulva lehet elmenni az epului állomásra, az egyhetes út mindenestül ezer dollárba kerül fejenként. A csajom nagyon szereti az okapikat, de a füvet egyáltalán nem.

„Pszichopaták közöttünk”

Pszichopata, szociopata vagy antiszociális személyiségzavarral küzdő beteg – mindegy, hogyan nevezzük, ez az egyik legsúlyosabb, mégis sokszor a környezet számára láthatatlan kórkép, ami, ha kezeletlenül marad, tragédiához vezethet.

Advertisement

Kétoldalas cikkecske a pszichopatákról. Természetesen Anthony Hopkins illusztrálja mint Hannibal Lecter. Két éve nagyon sokat olvastam Reinhard Heydrichről és azon gondolkoztam, hogy ő például pszichopata volt-e. Az biztos, hogy olyan volt, mint egy idegen bolygóról származó ragadozó. Van egyébként a Deviantarton egy Katarzyna nevű lengyel csaj, aki kizárólag Heydrichet festi. Több száz alkotása van fent, a kedvencemen egy serlegből ivó Heydrichet ragadja a mélybe egy csápjaiból horogkeresztet formáló óriás tintahal. Színes, érdekes, nyári olvasmány ez az Egészség, a mai Népszabadság melléklete.

Share This Story

Get our newsletter