Nincs nap, hogy ne kerülne elő újabb bizonyíték arról, hogy egy teljesen alkalmatlan embert alkalmaztak pilótának. Közben megtalálták a második fekete dobozt is.

Andreas Lubitzról először csak az derült ki, hogy korábban depresszióval kezelték. Később az, hogy 2009-ben félbe kellett szakítania a pilótaképzést, mert pszichiátriai kezelést kapott. Aztán arról cikkeztek a lapok, hogy Lubitz attól rettegett, hogy megvakul, és összetépett egy orvosi papírt, amely alapján eltiltották volna a repüléstől.

A legújabb fejlemény pedig az, hogy Lubitznak 2014 végén volt egy autóbalesete, melyben a rendőrségi forrásokra hivatkozó Bild szerint légnyomást kapott, ami miatt hallás- és látásproblémái lettek. Az őt vizsgáló klinika szerint a látásproblémái pszichoszomatikus eredetűek voltak.

Ugyancsak a Bild úgy tudja, Lubitznak depresszió, szorongás és pánikbetegség elleni gyógyszereket írtak fel. Ezek között volt egy olyan erős antidepresszáns, amivel nemhogy repülőt, de autót sem vezethetett volna.

A düsseldorfi ügyészség a másodpilóta lefoglalt táblagépének vizsgálata után pedig ma azt közölte, hogy Lubitz az öngyilkosság lehetséges módozatairól tájékozódott az interneten a katasztrófa előtti napokban, és legalább egyszer a pilótafülke ajtajára vonatkozó kifejezésekre is rákeresett.

Advertisement

Ahhoz képest, hogy korábban lehetett olyan véleményekkel találkozni, hogy a Lufthansa tulajdonába tartozó Germanwings-tragédia vizsgálata a légitársaságnak kedvezően zárult, hiszen nem műszaki hibát állapított meg, most már egyértelműen kellemetlenebb az, hogy olyan pilóta csúszott át a rendszerükön, aki több ok miatt sem volt alkalmas pilótának.

Ugyancsak ma az Alpokban megtalálták a lezuhant gép második fekete dobozát is, amely azért fontos, mert a baleset körülményeinek pontos meghatározásához mindkettő adataira szükség van. A repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozának elemzésétől újabb részleteket remélnek a hatóságok a katasztrófa lezajlásáról.

(via Index, via MTI)

Fotó: AP Images