Nincs nap, hogy ne ker√ľlne elŇĎ √ļjabb bizony√≠t√©k arr√≥l, hogy egy teljesen alkalmatlan embert alkalmaztak pil√≥t√°nak. K√∂zben megtal√°lt√°k a m√°sodik fekete dobozt is.

Andreas Lubitzr√≥l elŇĎsz√∂r csak az der√ľlt ki, hogy kor√°bban depresszi√≥val kezelt√©k. K√©sŇĎbb az, hogy 2009-ben f√©lbe kellett szak√≠tania a pil√≥tak√©pz√©st, mert pszichi√°triai kezel√©st kapott. Azt√°n arr√≥l cikkeztek a lapok, hogy Lubitz att√≥l rettegett, hogy megvakul, √©s √∂sszet√©pett egy orvosi pap√≠rt, amely alapj√°n eltiltott√°k volna a rep√ľl√©stŇĎl.

A leg√ļjabb fejlem√©ny pedig az, hogy Lubitznak 2014 v√©g√©n volt egy aut√≥balesete, melyben a rendŇĎrs√©gi forr√°sokra hivatkoz√≥ Bild szerint l√©gnyom√°st kapott, ami miatt hall√°s- √©s l√°t√°sprobl√©m√°i lettek. Az ŇĎt vizsg√°l√≥ klinika szerint a l√°t√°sprobl√©m√°i pszichoszomatikus eredetŇĪek voltak.

Ugyancsak a Bild √ļgy tudja, Lubitznak depresszi√≥, szorong√°s √©s p√°nikbetegs√©g elleni gy√≥gyszereket √≠rtak fel. Ezek k√∂z√∂tt volt egy olyan erŇĎs antidepressz√°ns, amivel nemhogy rep√ľlŇĎt, de aut√≥t sem vezethetett volna.

A d√ľsseldorfi √ľgy√©szs√©g a m√°sodpil√≥ta lefoglalt t√°blag√©p√©nek vizsg√°lata ut√°n pedig ma azt k√∂z√∂lte, hogy Lubitz az √∂ngyilkoss√°g lehets√©ges m√≥dozatair√≥l t√°j√©koz√≥dott az interneten a katasztr√≥fa elŇĎtti napokban, √©s legal√°bb egyszer a pil√≥taf√ľlke ajtaj√°ra vonatkoz√≥ kifejez√©sekre is r√°keresett.

Advertisement

Ahhoz k√©pest, hogy kor√°bban lehetett olyan v√©lem√©nyekkel tal√°lkozni, hogy a Lufthansa tulajdon√°ba tartoz√≥ Germanwings-trag√©dia vizsg√°lata a l√©git√°rsas√°gnak kedvezŇĎen z√°rult, hiszen nem mŇĪszaki hib√°t √°llap√≠tott meg, most m√°r egy√©rtelmŇĪen kellemetlenebb az, hogy olyan pil√≥ta cs√ļszott √°t a rendszer√ľk√∂n, aki t√∂bb ok miatt sem volt alkalmas pil√≥t√°nak.

Ugyancsak ma az Alpokban megtal√°lt√°k a lezuhant g√©p m√°sodik fekete doboz√°t is, amely az√©rt fontos, mert a baleset k√∂r√ľlm√©nyeinek pontos meghat√°roz√°s√°hoz mindkettŇĎ adataira sz√ľks√©g van. A rep√ľlŇĎg√©p m√°sodik, a rep√ľl√©si adatokat r√∂gz√≠tŇĎ fekete doboz√°nak elemz√©s√©tŇĎl √ļjabb r√©szleteket rem√©lnek a hat√≥s√°gok a katasztr√≥fa lezajl√°s√°r√≥l.

(via Index, via MTI)

Fotó: AP Images