Milli√°rdokat k√∂lt√∂tt el a NAV, de m√©g mindig nem √©rtem, hogy mire. Lehet, hogy nem is direkt tolj√°k a p√©nzt a volt Simicska-v√°llalkoz√°sba. A sajt√≥oszt√°ly rekordidŇĎ ut√°n √≠rt k√∂d√∂s levelet.

Szeptember 26.-√°n meg szerettem volna tudni, hogy mi a NAV indokl√°sa arra, hogy 5-10 milli√°rd forint k√∂z√∂tti √∂sszeg√©rt egy alternat√≠v rendszert is fel√°ll√≠tottak az √ľzletek kassz√°ib√≥l be√©rkezŇĎ forgalmi adatok feldolgoz√°s√°ra. Arra voltam kiv√°ncsi, hogy mi √©rtelme van ilyen dr√°ga rendszert ki√©p√≠teni olyan durva esetekre, amikor m√°r a NAV rendes h√°l√≥zata sem funkcion√°l. Hiszen, gondoltam naivan, ha ekkora a katasztr√≥fa, akkor val√≥sz√≠nŇĪleg m√°r a mobiltelefonok sem mŇĪk√∂dnek, hiszen a NAV alaprendszere mobilon kapja az adatokat a kassz√°kt√≥l. M√°rmint kapn√°, ha az a rendszer t√©nyleg mŇĪk√∂dne, de ez most t√©nyleg mell√©kes.

Sz√≥val meg szerettem volna tudni, praktikusan mire j√≥ az √ļj, egy Simicska Lajos-√©rdekelts√©gŇĪ c√©ggel fejlesztetett rendszer. T√©nyleg a kasszadatokkal akarnak szarakodni, amikor potyognak az aszteroid√°k? Ez√©rt szeptember 26-√°n k√©rd√©seket √≠rtam a NAV sajt√≥szt√°ly√°nak, amikre most, 18 nappal k√©sŇĎbb √©rkezett meg a v√°lasz, ami rekordgyan√ļs. Illetve az m√°r nem is gyan√ļs, hogy sajt√≥oszt√°ly olyankor mŇĪvel ilyet, ha nem akarja, hogy valamirŇĎl sz√≥ essen, csak akkor, amikor m√°r mindenki elfelejtette.

Ha j√≥l √©rtem a v√°laszt, amit lejjebb mindj√°rt olvashattok, az 5-10 milli√°rdos fejleszt√©s nem az √©n√°ltalam elk√©pzelt term√©szeti katasztr√≥f√°k eset√©n v√©di meg az adatokat, henam informatikai √©rtelemben vett katasztr√≥fahelyzetben, amikor kiesik egy g√©pterem, v√≠zbet√∂r√©s, l√©gkondielroml√°s vagy b√°rmi miatt. Az alternat√≠v katasztr√≥fatŇĪrŇĎ rendszer pedig t√∂bb g√©pteremben mŇĪk√∂dik, √≠gy nem √°ll le, ha az egyikben elromlik a hŇĪt√©s.

√Čn t√©nyleg naiv vagyok, √≠gy most meg azt nem √©rtem, hogy ha ez √≠gy n√©z ki, akkor mi√©rt nem az egyessz√°m√ļ rendszert √©p√≠tett√©k kataztr√≥fatŇĪrŇĎre, t√∂bb g√©pteremmel, de m√°r nem merek levelet √≠rni, mert csak novemberben j√∂nne v√°lasz, √©s inform√°ci√≥im szerint addigra √ļgyis kit√∂r a tŇĪzh√°ny√≥ a Margit-szigeten.

Advertisement

Perverzek kedvéért itt a teljes levelezés, vagyis a kérdés meg a válasz :

√Čn szeptember 26.-√°n

- Milyen t√≠pus√ļ v√©szhelyzetek eset√©re tervezt√©k √©s hozt√°k l√©tre a p√©nzt√°rg√©pekrŇĎl be√©rkezŇĎ adatokat kezelŇĎ v√©szk√∂zpontot, amirŇĎl p√©ld√°ul ebben a cikkben esik sz√≥.

- A NAV p√©nt√°rg√©pek adatait kezelŇĎ alaprendszere milyen erejŇĪ √©s jellegŇĪ katasztr√≥f√°k kib√≠r√°s√°ra van hiteles√≠tve?

- Elk√©pzelhetŇĎ-e olyan katasztr√≥fahelyzet, ami, mik√∂zben mŇĪk√∂d√©sk√©ptelenn√© teszi a NAV alaprendszer√©t, a boltokat, ahol a kassz√°k mŇĪk√∂dnek, nem √©rinti? Ha elk√©pzelhetŇĎ ilyen, melyik ez a katasztr√≥fahelyzet?

- Milyen t√≠pus√ļ katasztr√≥fa lehet elm√©letben az, amelyik mŇĪk√∂d√©sk√©ptelenn√© teszi a NAV alaprendszer√©t, de √©rintetlen√ľl hagyja a mobiltelefonh√°l√≥zatot, amin kereszt√ľl- felt√©telezm - a v√©szrendszer mŇĪk√∂dni fog?

Advertisement

A NAV Sajtóosztály ma:

Informatikai katasztr√≥fahelyzetnek minŇĎs√ľl az infrastrukt√ļra egy szegmens√©nek (pl. g√©pterem) hib√°ja, amely a teljes rendszer rendeltet√©sszerŇĪ haszn√°lat√°t lehetetlenn√© teszi. A g√©ptermek kies√©s√©t adath√°l√≥zati probl√©ma, tart√≥s (t√∂bb napos) √°ramsz√ľnet, mechanikai s√©r√ľl√©s (pl. f√∂ldreng√©s), v√≠zbet√∂r√©s (√°rv√≠z, csŇĎt√∂r√©s) vagy ak√°r a l√©gkondicion√°l√≥ rendszer le√°ll√°sa is okozhatja. A katasztr√≥fatŇĪrŇĎ rendszer t√∂bb, egym√°st√≥l t√°vol l√©vŇĎ g√©pteremben mŇĪk√∂dik √≠gy egy g√©pterem teljes kies√©se eset√©n is mŇĪk√∂dŇĎk√©pes marad a szolg√°ltat√°s.

A NAV rendszereinek esetleges mŇĪk√∂d√©si zavara nem befoly√°solja a boltok mŇĪk√∂d√©s√©t. A p√©nzt√°rg√©pek az√©rt rendelkeznek jelentŇĎs t√°rol√≥ kapacit√°ssal, √©s a helyben t√°rolt adatok ut√≥lagos m√≥dos√≠t√°s√°t lehetetlenn√© tevŇĎ elektronikus al√°√≠r√≥ kulccsal, hogy a rendszer k√∂zponti elemeinek vagy a t√°vk√∂zl√©si szolg√°ltat√°snak a kies√©se ne akad√°lyozza a mŇĪk√∂d√©st. A rendszer ism√©telt elindul√°sa ut√°n a hitelesen t√°rolt adatok, titkos√≠tott adatcsatorn√°n - hossz√ļ kihagy√°s ut√°n is - felt√∂ltŇĎdnek a NAV szervereire.

A "v√©szrendszer" az egym√°s funkci√≥it √©s teljes√≠tm√©ny√©t kiv√°lt√≥ teljes rendszer r√©sze. Az √ļn. "failover cluster" megold√°s miatt egy komplett g√©pterem kies√©se eset√©n is megoldott a mŇĪk√∂d√©s. A mobiltelefon h√°l√≥zat kies√©se eset√©n is t√°rol√≥dnak a hiteles, m√≥dos√≠thatatlan, t√∂r√∂lhetetlen nyugtaadatok a p√©nzt√°rg√©pekben. A rendszer helyre√°ll√≠t√°sa eset√©n a let√∂lt√©sek √ľtemezetten megindulnak. A magyar kiskereskedelem a NAV teljes rendszer√©nek √©s a teljes mobiltelefon h√°l√≥zatnak az √ľzemk√©ptelens√©ge eset√©n is k√©pes tov√°bb mŇĪk√∂dni.