Senki sem tudja, hogy mik lehetnek ezek a kegyetlen lények.

KaposvĂĄr környĂ©kĂ©n tƱntek fel elƑször a rejtĂ©lyes rovarok [kĂ©pĂŒnk illusztrĂĄciĂł]. Rajokban tĂĄmadnak, szĂșrnak, vĂ©rt szĂ­vnak Ă©s a legkisebb mĂ©rtĂ©kben sem veszĂ©lytelenek. SzĂșrĂĄsaik fĂĄjdalmas duzzanatokat okoznak, amitƑl akĂĄr jĂĄrĂĄskĂ©ptelensĂ©g is fellĂ©phet, ezĂ©rt azonnali kĂłrhĂĄzi kezelĂ©st igĂ©nyelnek - derĂŒl ki a Kapospont cikkĂ©bƑl.

Az Ă­rĂĄs egy hĂĄtborzongatĂł videĂłval zĂĄrul, amiben hĂșs-vĂ©r ĂĄldozatok szĂĄmolnak be a rovarok tĂĄmadĂĄsairĂłl. ÁltalĂĄban a reggeli ĂłrĂĄkban jelennek meg szƑlƑleveleken vagy a fƱben, ahonnan csoportosan tĂĄmadnak, amint mozgĂł Ă©lƑlĂ©ny kerĂŒl a közelĂŒkbe. Belemennek az ember fĂŒlĂ©be, szemĂ©be. ErƑs csĂ­pĂ©seik helye felhĂłlyagosodik, bedagad Ă©s hetekkel kĂ©sƑbb is jĂłl lĂĄthatĂł nyomot hagy a bƑrfelĂŒleten.

Advertisement

A rovarmaradvĂĄnyok alapjĂĄn levĂ©ltetvek szĂĄrnyas alakjairĂłl lehet szĂł, de ennek megerƑsĂ­tĂ©sĂ©hez komolyabb vizsgĂĄlatra lenne szĂŒksĂ©g. Eközben a kaposvĂĄri kĂłrhĂĄz bogĂĄrcsĂ­pĂ©ses jĂĄrĂłbetegeinek szĂĄma irreĂĄlisan megnƑtt. A rovarok ellen egyelƑre csak zĂĄrt öltözettel Ă©s riasztĂł spray-vel lehet vĂ©dekezni.

Laikus, de annĂĄl inkĂĄbb ambĂ­ciĂłzus kutatĂĄsaink alapjĂĄn, a következƑ potenciĂĄlis vĂ©rszörnyeket talĂĄltuk:

SZÁRNYAS LEVÉLTETư

Advertisement

Pro
- tetƱnek tetƱ
- van szĂĄrnya, biztos repĂŒlni is szokott
Kontra
- nem szívja a vért

BUNKÓSCSÁPÚ TETư

Advertisement

Pro
- tetƱnek tetƱ
- vért is szívhat, ha nagyon akar
Kontra
- nincs szĂĄrnya, valĂłszĂ­nƱleg nem is szokott repĂŒlni
- Ă©rthetetlen, hogy mit keres a szƑlƑsben

KULLANCSLÉGY

Advertisement

Pro
- a két legszörnyƱbb teremtmény kombinåciójåból kapta a nevét
- szívja a vért
Kontra
- fƑleg erdƑkben Ă©l Ă©s ĂĄllatokat tĂĄmad