A Florida, a paradicsom egyik főszereplője tizennyolc éve nem mutatkozott sem sorozatban, sem filmben. A héten megjelent és magyarul beszélt a Louie új epizódjában.

Amerikai idő szerint hétfő este ment le a Louie negyedik évadának negyedik része, amiben ott figyelt és beszélt magyarul Bálint Eszter, a Florida, a paradicsom egyik főszereplője.

Ha valaki nem ismerné a Louie-t akkor most dobjon el mindent és próbálja meg bepótolni, ha valaki meg lusta ehhez, akkor elmondom, hogy a magyar származású Louis CK (született Louis Szekely) komikus sorozatáról van szó. CK évekig dolgozott standuposként és lelkes független rendezőként, amikor az amerikai FX tévécsatorna adott neki egy lehetőséget: minimálpénzből kell kigazdálkodnia a sorozatát, viszont teljes alkotói szabadságot kap.

A lehetőség bejött, a sorozat, amit a főszereplő ír, rendez és még az elején vágott is, az amerikai tévézés egyik csúcsa lett a 2010-es években, olyan, mintha korai Woody Allen-filmeket néznénk húsz percben, már hogyha Woody Allen megpróbálna alkalmazkodni ahhoz a csodálatos, zavarbaejtő és néha félelmetes világhoz, amiben él. Például itt van az idei évadnyitó jelenet a fantasztikusan csörömpölő kukásokról:

A Louie negyedik évadának negyedik részében egy idős hölgy (Ellen Burstyn a Rekviem egy álomértból) beszorul Louie házának liftjében, és arra kéri a főszereplőt, hogy menjen el a gyógyszereiért, amíg ki nem szedik onnan. A néni lakásában a gyógyszerek mellett megtalálja annak unokahúgát, magyarul ordítva zavarja ki Louie-t a lakásból, majd később bocsánatot kérve egy nagy pitével állít be a férfihoz. Nagyon vicces egy sorozatot úgy nézni, hogy az egyik szereplő magyarul beszél, a másik meg a szerep szerint egyáltalán nem érti.

Advertisement

Az IMdB szerint Bálint Eszter utolsó munkája a Bárbarátokban volt 1996-ban, azóta zenével foglalkozott, több albumot is kiadott. Leghíresebb filmszerepe Jim Jarmusch 1985-ös Florida, a paradicsom című filmjében volt, ahol az ugyancsak magyar Évát játszotta. Itt a Jarmusch-film előzetese:

Bálint Eszter valószínűleg fel fog még tűnni más részekben is, CK ugyanis az egész liftes sztorit hatrészesre tervezte, és még öt hátravan belőle.