Rég hallottam ekkora hülyeséget, mint a Habony-féle 888.hu

Illustration for article titled Rég hallottam ekkora hülyeséget, mint a Habony-féle 888.hu

Habony Árpád ügyvédje megszerezte a 888.hu domént, ahol a 444.hu szerint fiatal közönségnek szánt laza, jó hírekkel teli online lapot indítanának. Egy kormánykommunikátor nemrég arról beszélt nekem, hogy nem lenne semmi értelme kormánypárti indexorigó444-et gründolni.

Advertisement

Pár napja, január 5-én szerezte meg a domént Kosik Kristóf János, Habony ügyvédje, aki erről semmi továbbit nem akart mondani a 444-nek. A cikk felidézi, hogy az atv.hu szerint a miniszterelnök és a jobbos média vezetőinek nemrég megejtett talákozóján szóba került egy "Index–Origo-méretű" állami hírportál elindításának ötlete. De maga a 444 is óvatos abban, hogy ez a 888 egy ilyen kísérlet lenne-e, az állam helyett Habony Árpád kezében.

Advertisement

Nemrég háttérbeszélgettem egy kormányzati kommunikátorral, aki akkor azt mondta, az online újságírás valami okból annyira nem jobbos műfaj, hogy bár az idők során többször felmerült, nem sok értelme lenne valamiféle anti-Index vagy ellen-444 elindításának. Én lelkesen bólogattam, hogy tényleg, miközben a valasz.hu fiatalosan buzizó ámokfutása jutott eszembe a Conchita Wurst-féle Eurovíziós fesztivál idejéről. Bár eszembe juthatott volna más is.

Lehet, hogy ez a kormányzati figura csak terelt, de az sem kizárt, hogy központilag tényleg nem terveztek semmit, és ez a 888.hu abszolúte magánakciója Habonynak, már ha tényleg ő áll a paraván mögött.

Advertisement

A 888.hu foglalt domén volt, időtlen idők óta a 88.hu tulajdonosainak kezében. Ez a neve ellenére nem egy Hitlert ünneplő oldal, hanem egy ingyenes apróhirdetési szájt. Az előbb sikerült beszélnem Szomolányi András tulajdonossal, aki elmesélte: a 888.hu-t annak idején azért szerezte meg, hogy valaki nehogy ráindítson egy konkurenst a weboldalára. A szerverszolgáltatója jelentkezett nemrég azzal, hogy valakit érdekelne a domén, így adta el a 888.hu-t. Az url "filléreket ért", Szomolányi annak örült, hogy legalább költenie nem kell tovább rá. A múltban egyszer jelentkezett már rá valaki, 30 ezer forintot ígért, ennyiért nem jött össze az üzlet.

Fiatalos kormánypárti mikroblogos-blogos weboldalt csinálni irgalmatlan nagy hülyeség, az eddig kísérletecskék mind bebuktak. Nem véletlenül: ez egy meglepően őszinte és önleleplező műfaj, és a frankó kíméletlen megmondása nem áll jól, ha fizetett lakájok csinálják. A valasz.hu azt példázza, hogy a laza beszólós kíméletlenség akkor sem veszi ki jól magát, ha azt Simicska Lajos pénzéből művelik Orbán Viktor kedvenc témáiban, és akkor sem, ha épkézláb újságírók a szerzők.

Advertisement

Mindezek persze azt is jelentik, hogy ha tényleg elindul valamilyen anti-444, az az elején mindeképp szórakoztató lesz. És persze felbecsülhetetlen reklám a 444-nek. Úristen, akkor lehet, hogy igazából Habony Árpád áll a a 444.hu mögött is?

Amint fentebb látható, az online viccmestereket egyből megmozgatta a 888 gondolata, a poszt legtetején Flashandbones műve látható.

Share This Story

Get our newsletter