ElsŇĎ pillant√°sra elkeser√≠tŇĎ volt az √∂sszk√©p a Magyar Formatervez√©si D√≠j g√°laki√°ll√≠t√°s√°n, de kicsit szagl√°sztunk, √©s aranyat tal√°ltunk. Nagy Di√°na az aranyos√°llat-rajzol√°s Paganinije, ha valaki, ŇĎ sz√°mŇĪzheti Bogy√≥t √©s a rohad√©k Baboc√°t a fegyenctelepre. L√≥gni fogsz, te randa csiga!

Fell√©legezhet minden magyar anyuka √©s apuka: k√∂zel az idŇĎ, hogy ha cuki, illusztr√°lt √°llatos sztorit adn√°l a kisgyereked kez√©be vagy sz√°j√°ba, nem leszel k√©nytelen Bab√≥c√°ra, a b√©n√°n megrajzolt, affekt√°l√≥ katic√°ra, meg Vendelre, a borzalmas pr√≥z√°ban kommunik√°l√≥ p√∂csfej szarvasbog√°rra hagyatkozni.

A fiatal sz√ľlŇĎk rem√©nys√©ge Nagy Di√°na, aki a doktori munk√°j√°val, egy jap√°n‚Äďmagyar k√©pes gyereksz√≥t√°rral p√°ly√°zott a Magyar Formatervez√©si D√≠jra, √©s meg is nyerte az Emberminiszt√©rium FelsŇĎoktat√°s√©rt FelelŇĎs √Āllamtitk√°rs√°g√°nak k√ľl√∂nd√≠j√°t. Nagy nagyszerŇĪen eltal√°lta azt az egyszerŇĪ, vicces, a jap√°n grafikai kult√ļr√°ra √©s cukis√°gkultuszra reflekt√°l√≥ st√≠lust, amivel a magyar gyermekipar cs√°sz√°ra lehet egyszer, m√°r ha v√°gyik egy√°ltal√°n ilyesmire.

Advertisement

Nagy Di√°n√°val az IparmŇĪv√©szetiben megrendezett g√°laki√°ll√≠t√°son tal√°lkoztunk, kiss√© m√°r elszontyolodva, elŇĎtte ugyanis v√©gign√©zt√ľk a magyar diz√°jnk√≠n√°lat legjav√°t. Pedig viccesen indult a dolog, a teremŇĎr√∂k ugyanis annyira ronda piros kendŇĎt, illetve nyakkendŇĎt viseltek a diz√°jnki√°ll√≠t√°son, hogy az ember teste √∂sszer√°ndult.

A d√≠jazottakkal kezdtem a n√©zelŇĎd√©st. A kir√°lykateg√≥ri√°ban, a term√©kek k√∂z√∂tt az egyik nyertes Bereczki D√°vid tanul√≥vitorl√°sa lett, ami t√©nyleg klasszul n√©z ki, de a legelsŇĎ jegyzetem ez volt r√≥la:

M√°kja volt, hogy akadt vitorl√°z√≥ a zsŇĪriben.

Ha zsŇĪritag lenn√©k, √©s el√©m hozn√°nak egy Ill√©s B√©la-fej alak√ļra font gomb√°szkosarat, √©n is lelkesedn√©k.

Advertisement

A m√°sik term√©kd√≠jas, Tomcs√°nyi D√≥ri 2014/15-√∂s ŇĎszi-t√©li ruhakollekci√≥ja elŇĎtt nem √©reztem semmit, azon k√≠v√ľl, hogy elk√©pzeltem, az √∂sszes ruh√°t szilv√°sgomb√≥c alak√ļ l√°nyok viselik.

A legjobban kin√©zŇĎ d√≠jazott t√°rgy Erd√©lyi Tam√°s "HBH kocka" nevŇĪ, t√°volr√≥l m√°sz√≥k√°nak kin√©zŇĎ, vonz√≥an naracss√°rga-fekete objektuma volt. K√∂zelebbrŇĎl kider√ľlt, hogy b√°r j√≥l n√©z ki, ez nem gyerekj√°t√©k, hanem egy fura, a vil√°guralom fel√© menetelŇĎ felnŇĎtt szekta f√©tist√°rgya. A j√°tsz√≥tereket a gyerekek elŇĎl elfoglal√≥ szabadt√©ri exhibicionista test√©p√≠tŇĎkrŇĎl van sz√≥. Ňźk azok, akik ellepik az √ļj √©p√≠t√©sŇĪ j√°tsz√≥helyeket, √©s ott fegyencedz√©s jelleggel feszegetik az izmaikat. Hi√°ba vannak k√°b√© annyian, mint a j√°sz sz√°rmaz√°s√ļ ny√ļljelmezes mŇĪlegyezŇĎk, lassan az √∂v√©k minden k√∂zt√©r, plusz folyamatosan √©p√ľlnek nekik az √ļjabb √©s √ļjabb √∂nmutogat√≥k. Ennyi erŇĎvel kirakhatn√°nak nagy t√ľkr√∂ket a parkokba, meg hatalmas ventil√°torokat azoknak, akik enyh√©n borzol√≥d√≥ hajjal n√©znek ki a legjobban.

Advertisement

A HBH kocka ‚Äď elt√©rŇĎen sok l√©tezŇĎ modelltŇĎl ‚Äď nem is √°lc√°zza mag√°t gyerekek √°ltal is haszn√°lhat√≥ eszk√∂znek, hiszen tele van nagy, ki√°ll√≥ csavarfejekkel.

A hivatalos propaganda √©s a k√∂znapi √©let k√∂z√∂tti szakad√©kot viccesen illusztr√°lta, hogy a kult√ļrharcos Emberminiszt√©rium egyik k√ľl√∂nd√≠j√°t Gyulai Nat√°lia brut√°lis neohippi mŇĪszŇĎrme ruhakollekci√≥ja nyerte. H√°la istennek, b√°r a szŇĎr√∂s cuccok nekem am√ļgy nem tetszettek.

Advertisement

Eszembe se jutott volna, hogy l√©tezik k√©zmŇĪves magyar √≥raipar, √≠gy Kismarty-Lechner Bal√°zs neobrut√°l kar√≥r√°in√°l eg√©szen meglepŇĎdtem, hogy ut√°na a mellett√ľk √°ll√≥ k√ľl√∂nd√≠jas kandall√≥-k√°lyh√°t b√°mulva csak arra tudjak gondolni, hogy

milyen lehetett akkor a többi kandalló?

Merthogy a zsŇĪrieln√∂k kor√°bban elmes√©lte, minden √©vben t√∂bb kandall√≥t neveznek be, √©s most v√©gre siker√ľlt d√≠jazhat√≥t tal√°lniuk.

Advertisement

A szok√°s szerint nem t√ļl sz√©pen illeszkedŇĎ f√©m √©s fa fel√ľlet tal√°lkoz√°s√°t b√°mulva pont azon gondolkodtam, hogy tal√°n egyszerŇĪen iparilag nem vagyunk el√©g fejlettek az igaz√°n d√∂g√∂s diz√°jnhoz, amikor belebotlottam valamibe, amirŇĎl kap√°sb√≥l l√°tszott, hogy marha j√≥.

Pedig nem t√°rgy volt, vagy ruha, hanem egy font. M√°rmint nem egy brit bankjegy, hanem egy betŇĪt√≠pus, a neve Westeinde, √©s ott √°csorgott elŇĎtte az alkot√≥ja, Katyi √Ād√°m, aki a l√°tszat ellen√©re nem boybandtag, hanem tipogr√°fus. A font megmagyar√°zhatatlanul kellemes √©rz√©seket keltett bennem, pedig a kapcsolatom eddig annyi volt a tipogr√°fi√°val, hogy nagyokat nevettem, ahogy Uj P√©ter, a szenved√©lyes amatŇĎr tipogr√°fus ord√≠tva tart elŇĎad√°st a talpas (vagy pont a talp n√©lk√ľli?) betŇĪk jellemtelenes√©g√©rŇĎl. A Westeinde talp n√©lk√ľli, √©s irt√≥ kellemes olvasni bolham√©retben is.

Advertisement

NAK ezut√°n mutatta meg Nagy Di√°na sajnos csak diplomamunka form√°j√°ban l√©tezŇĎ k√∂nyv√©t. K√©t perc besz√©get√©s ut√°n Nagy-rajong√≥ lettem, azt√°n kizavartak, hogy mindj√°rt j√∂n a miniszter √°tadni a d√≠jakat.

Azzal a boldog tudattal b√ļcs√ļztam, hogy

Babóca, lógni fogsz!

√Čs most j√∂jjenek a klassz k√©pek, NAK-t√≥l, b√≥nusz informat√≠v k√©pal√°√≠r√°sokkal!

Advertisement

Szalai Andr√°s egyetemi docens (BME, √Čp√≠t√©szm√©rn√∂ki kar) zsŇĪrieln√∂k az egyik d√≠jazott term√©ket m√©ltatja

D√≠jazott p√°lyamŇĪvek:

Advertisement

Magyar Formatervezési Díj 2014, Termék kategória: Primus Dinghy vitorlás kishajó, alkotó: Bereczki Dávid


Advertisement

Magyar Formatervez√©si D√≠j 2014, Term√©k kateg√≥ria: 2014/2015 Ňźsz/T√©l ruhakollekci√≥, alkot√≥: Tomcs√°nyi D√≥ri

2014/2015 Ňźsz/T√©l ‚Äď r√©szlet


Advertisement

Terv kateg√≥ri√°ban az S'39 Hybrid Design Manufacture "Caltrope" elnevez√©sŇĪ mangrove-t√°maszt√©krendszere nyert


Advertisement

Vizu√°lis kommunik√°ci√≥ kateg√≥ria d√≠jazottja: Westeinde Caption betŇĪt√≠pus, alkot√≥: Katyi √Ād√°m


Advertisement

A Diák kategória díjazottja: Lamantin Jazz Fesztivál arculat, alkotó: Nagy Dániel

Nagy D√°niel (k√©p√ľnk√∂n) alkot√°s√°ra egy√©bk√©nt a fesztiv√°l nem tartott ig√©nyt


Advertisement

Nagy Di√°na alkot√°sa az Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©riuma FelsŇĎoktat√°s√©rt FelelŇĎs √Āllamtitk√°rs√°g√°nak k√ľl√∂nd√≠j√°t kapta

Jap√°n‚Äďmagyar k√©pes sz√≥t√°r √©s sz√≥tanul√≥ j√°t√©k

Advertisement

Nagy Di√°na a Moholy-Nagy MŇĪv√©szeti Egyetem hallgat√≥ja

MOME-s vizsgamunka


Advertisement

A Magyar Formatervez√©si Tan√°cs k√ľl√∂nd√≠j√°t Erd√©lyi Tam√°s HBH Kocka nevŇĪ szabadt√©ri sporteszk√∂ze nyerte el


Advertisement

Gyulai Nat√°lia egyedi fel√ľletk√©pzŇĎ technik√°val k√©sz√ľlt mŇĪszŇĎrme kollekci√≥ja az Emberi ErŇĎforr√°sok Miniszt√©riuma Kultur√°√©rt FelelŇĎs √Āllamtitk√°rs√°g√°nak k√ľl√∂nd√≠j√°t kapta term√©k kateg√≥ri√°ban

A Hipavilon Szellemi Tulajdon √úgyn√∂ks√©g Nonprofit Kft. k√ľl√∂nd√≠jasa: R√≥ma kandall√≥k√°lyha, alkot√≥: Fireplace Kft.

Advertisement

További termékek a kiállításról:

Paper Up! amfórakollekció, alkotó: Koralevics Rita

Advertisement

Autistic Art selyemsál-kollekció, alkotók: Lajatos Renáta, Bihari László, Révész Eszter

Etalon Soprano+Alto high end hangrendszer, alkotó: Koós Pál

Advertisement

Art Egg 3D labirintus, alkotók: Zagyvai András, Kökényesi Imre

Microtector III G888, Polytector III G999 hordozhat√≥ g√°zm√©rŇĎk, alkot√≥: Lengyel Stefan

Advertisement

Reflective textil, alkotó: Kanics Márta

Advertisement

Plié kollekció, alkotó: Kiss-Gál Gergely

Céliane EHS aljzatok, alkotó: Legrand Zrt.

Advertisement

Angol nyelvtankönyv, alkotó: Farkas Anna

Pad, alkotó: Bene Tamás (Mome)

Advertisement

A pad

Overlap r√©tegezhetŇĎ mintarendszer, alkot√≥: Valicsek Ildik√≥ (Mome)

Advertisement

Városi Utasszállító hajó terve momés diákoktól

Origami t√°sk√°k, alkot√≥: Balla √Ākos/Zwara

Advertisement

K√ľl√∂n sarkot kaptak a r√©gi magyar diz√°jd√≠jasok jeles darabjai

Videoton Super Infra Color tévé

√Čs a teremŇĎr-egyenruh√°k:

Advertisement

Fotó: Nagy Attila/Cink