Megvan az a film, amikor t√≠zen vannak egy benzink√ļt melletti motelben, √©s valaki elkezdi k√∂z√ľl√ľk gyilkol√°szni a t√∂bbit? √Čs hogy ez az eg√©sz egy skizofr√©n fej√©ben j√°tsz√≥dik le, annak √∂sszes szem√©lyis√©ge k√∂z√∂tt? Hogy a fazon pr√≥b√°lja kiiktatni a gonoszt, hogy ne sittelj√©k le?

Hogy siker√ľl-e? Nem szpojlerezek, tess√©k megn√©zni.

A skizofrén az, hogy valakinek hasadt az agya, és van plusz egy személyisége minimum? Ugye?

Na, h√°t nem.

"Jelentem, nincs t√∂bb szem√©lyis√©gem. A skizofr√©nia nem egyenlŇĎ a hasadt szem√©lyis√©ggel, hi√°ba hiszi azt mindenki, h√°la a sok hollywoodi szennynek. Az a disszociat√≠v szem√©lyis√©gzavar, √©s olyanom pont nincs" ‚Äď √≠rja a paranoid skizofr√©ni√°s B√°lint a facebookos napl√≥j√°ban, amit n√©h√°ny napja √©n is bek√∂vettem, √©s rendszeresen olvasok.

Advertisement

B√°lint vag√°nyul √≠r, a fekete humor sem √°ll t√°vol tŇĎle, a mondatok elk√©pesztŇĎ term√©szetess√©ggel j√∂nnek, de ami a legjobb, hogy nincs tabu, a paranoid skizofr√©ni√°sok gondolatait √©s h√©tk√∂znapjait kapjuk tiszt√°n, legyenek azok f√©lelmek a CIA-t√≥l vagy a nek√ľnk t√°mad√≥ CD-lej√°tsz√≥t√≥l.

Vagy d√ľhrŇĎl a tudatlanok ir√°nt:

Az√©rt se szeretek a Lacihoz felj√°rni, mert a csaja √ļgy n√©z r√°m, mintha Freddy Krueger egyenes√°gi lesz√°rmazottja lenn√©k. Ez annyira irrit√°l, hogy n√©ha direkt r√°teszek egy lap√°ttal. Nem neh√©z, csak meredten n√©zek magam el√©, nem pislogok, √©s olyanokat mondok, hogy ‚Äěvajon mit √©rez a kismad√°r, amikor √°tharapja a nyak√°t a macska?" Tudom, rossz vicc, de nem b√≠rom azt a tudatlan pics√°t elviselni magam k√∂r√ľl.

Advertisement

Most jön a csavar.

B√°lint val√≥j√°ban a T√°rsas√°g a Szabads√°gjogok√©rt (TASZ) antistigma kamp√°ny√°nak kital√°lt karaktere, amelyet az X Kommunik√°ci√≥s K√∂zponttal k√∂z√∂sen ind√≠tott √ļtj√°ra, hogy a skizofr√©ni√°val kapcsolatos t√©vhiteket √©s sztereot√≠pi√°kat eloszlass√°k.

B√°r a hiteless√©gbe n√©h√°nyan belek√∂tnek, nem k√©ne, mert r√°k√©sz√ľltek. T√∂bb ment√°lis betegs√©ggel k√ľzdŇĎ emberrel, illetve hozz√°tartoz√≥kkal, szoci√°lis munk√°sokkal, pszichi√°terekkel k√©sz√≠tettek interj√ļt, hogy B√°lint val√≥s karakterr√© fejlŇĎdhessen.

Advertisement

Iv√°nyi Zs√≥fia, az XKK munkat√°rsa elmes√©lte nekem, hogy val√≥di √©rintettet egy√©bk√©nt sem akartak felk√©rni, mert a skizofr√©nia nagyon s√ļlyos stigma a magyar t√°rsadalomban, √©s senkit sem akartak kitenni annak, hogy egy kamp√°ny miatt kellemetlen helyzetbe ker√ľlj√∂n, megsz√≥lj√°k miatta, elvesz√≠tse munk√°j√°t, alb√©rlet√©t. Ezek ugyanis a t√°rsadalom elŇĎ√≠t√©let√©nek k√∂vetkezm√©nyei.

Az interj√ļk sor√°n azt is megtapasztalt√°k K√≥bor Andrea kreat√≠v igazgat√≥val, hogy sokaknak megr√°z√≥ a pszich√≥zisair√≥l, legrosszabb idŇĎszakair√≥l besz√©lni.

Hallottunk megr√°z√≥ t√∂rt√©neteket, p√©ld√°ul durva √∂ngyilkoss√°gi k√≠s√©rletekrŇĎl, amiket szinte rezzen√©stelen arccal mes√©lt el az √°t√©lŇĎj√ľk, igaz, 20 √©v t√°vlat√°b√≥l. Ez a legmegr√°z√≥bb, hogy ezek a betegs√©gek a hal√°lba tudj√°k √ľld√∂zni az elszenvedŇĎj√ľket.

Advertisement

Egy trauma b√°rkin√©l elŇĎh√≠vhatja a pszich√≥zist. Ez bep√∂rg√©st jelent, amikor a beteg elveszti a kapcsolat√°t a val√≥s√°ggal, √©s t√©vk√©pzetei t√°madnak. Gyakori a f√©lelem az √ľld√∂z√©stŇĎl, irracion√°lisan hisznek abban, hogy a telev√≠zi√≥ ir√°ny√≠tja a viselked√©s√ľket. B√©n√≠t√≥ erejŇĪ retteg√©s vesz rajtuk erŇĎt, √ļgy √©rzik, nem b√≠zhatnak senkiben. Ennek k√∂vetkezm√©nyek√©ppen izol√°l√≥dnak a t√°rsadalomt√≥l, k√∂nnyen lecs√ļsznak, √∂nmaguk ellen fordulhatnak.

Fontos a megfelelŇĎ kezel√©s, de a betegek gyakran nem ismerik fel saj√°t betegs√©g√ľket ‚Äď a t√©vhitek miatt ‚Äď, azt val√≥s√°gnak √©lik meg, megfelelŇĎ kezel√©shez sem jutnak. A gy√≥gyszerek r√°ad√°sul kem√©nyek, megviselik a szervezetet, √©s rengeteg kellemetlen mell√©khat√°ssal j√°rhatnak. ,,Kiesett mem√≥ria, lelassul√°s, az √©rzelmek hi√°nya ‚Äď ilyesmit is mes√©ltek nek√ľnk" ‚Äď mondta K√≥bor Andrea. √Čs ez csak n√©h√°ny a sok k√∂z√ľl, a hvg-nek az √©rintett Magda sokkal durv√°bb t√ľnetekrŇĎl is mes√©lt.

Advertisement

A t√°rsadalomban torz k√©p √©l a ment√°lis betegs√©gekrŇĎl. Sz√ļr√≥pr√≥bak√©nt a bar√°tok k√∂z√∂tt k√∂rbek√©rdeztem, mit tudnak a skizofr√©ni√°r√≥l. MeglepŇĎdtem, hogy mennyire nagy a zavar ‚Äď √©s persze a hollywoodi verzi√≥ az ismertebb.

Pedig attól, ha valaki egyszer pszichiátriai diagnózist kapott, még nem lesz egész életére veszélyes ember, akiben nem lehet megbízni.

A val√≥s√°g az, hogy a pszichi√°triai betegs√©gek nem √∂r√∂k idŇĎkre sz√≥l√≥ sorscsap√°sok, hanem √©letprobl√©m√°k, amelyekkel j√≥ minŇĎs√©gŇĪ t√°mogat√°ssal a legt√∂bbsz√∂r meg lehet k√ľzdeni, de legal√°bbis norm√°lis √©letet lehet √©lni.

Advertisement

Ezt Verdes Tam√°s, a TASZ fogyat√©kos√ľgyi koordin√°tora mondta, aki a ment√°lis zavarokkal √©lŇĎ emberek jogaival is foglalkozik. A TASZ oldal√°n most az√©rt k√ľzd, hogy a norm√°lis h√©tk√∂znapi √©let hozz√°f√©rhetŇĎ legyen a ment√°lis zavarokkal √©lŇĎ emberek sz√°m√°ra.

A posztokat Iv√°nyi Zs√≥fia √≠rja, hŇĪen visszaadva a val√≥s√°got, a skizofr√©nia tipikus jegyeit, az √©lethelyzeteket. A vide√≥kban a kamp√°ny rekl√°marca, M√©sz√°ros B√©la, a Katona J√≥zsef Sz√≠nh√°z sz√≠n√©sze j√°tssza B√°lintot.

A sz√≠n√©sz komolyan vette a feladatot, dokumentum- √©s riportfilmet n√©zett meg a skizofr√©ni√°r√≥l, hogy min√©l k√∂nnyebben elm√©ly√ľlj√∂n B√°lint szem√©lyis√©g√©ben. Ugyanis az XKK kamp√°ny√°ban B√°lint vide√≥kat is k√©sz√≠t mag√°r√≥l, amelyeket youtube-on lehet k√∂vetni.

Advertisement

"Annyira nem √°ll tŇĎlem t√°vol a karakter, ez a csapong√°s, hangulatingadoz√°s bennem is megvan, b√°r nyilv√°n nem ilyen erŇĎsen. Mindenesetre a B√°lintra jellemzŇĎ ki√©lezett figyelmet √©s a hirtelen t√©mav√°lt√°sokat nem volt igaz√°n neh√©z elj√°tszanom" ‚Äď magyar√°zta. Hozz√°tette, nagyon j√≥ kezdem√©nyez√©snek tartja ezt a kamp√°nyt: "Tudom, sablonsz√∂veg, de akkor is igaz: ha a kamp√°ny el√©ri, hogy csak egy ember is kicsit m√°sk√©pp gondolkodjon a pszich√©s diagn√≥zissal √©lŇĎkrŇĎl, m√°r meg√©rte."

Amikor a szervezŇĎk belev√°gtak, fogalmuk sem volt, mennyire lesz n√©pszerŇĪ a kamp√°ny, de az eredm√©nyek sz√©pek. Az elsŇĎ h√©ten 25 ezer emberhez jutott el az oldal, az elsŇĎ vide√≥bejegyz√©st t√∂bb mint hatezren l√°tt√°k. Egy posztot sz√°z-k√©tsz√°z olvas√≥ l√°jkol, √©s rengeteg komment √©rkezik ‚Äď fŇĎleg √©rintettektŇĎl √©s hozz√°tartoz√≥kt√≥l. Naponta t√∂bb priv√°t levelet is kapnak tŇĎl√ľk, ami szint√©n annak a jele, hogy l√©tezŇĎ √©s komoly probl√©m√°r√≥l van sz√≥.

Nekem tetszik, hogy ilyen kreat√≠van ragadj√°k meg az emberek figyelm√©t, mostan√°ban egy√©bk√©nt is d√≠vik a kamp√°nyol√°s e fom√°ja, hasonl√≥ m√≥don pr√≥b√°lj√°k felh√≠vni a figyelmet a gyermekh√°zass√°gok ellen. Egy 13 √©ves l√°ny √≠r blogot az esk√ľvŇĎ r√©szleteirŇĎl, √©s b√°r term√©szetesen szint√©n fikt√≠v szereplŇĎrŇĎl van sz√≥, t√∂megek h√°borodtak fel rajta.

Advertisement

B√°lint, a skizo fi√ļ napl√≥ja okt√≥ber 20-ig olvashat√≥, a legfrissebb vide√≥ban kutya is van!