This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Rászoktam egy skizofrén fiú naplójára

Illustration for article titled Rászoktam egy skizofrén fiú naplójára

Megvan az a film, amikor tízen vannak egy benzinkút melletti motelben, és valaki elkezdi közülük gyilkolászni a többit? És hogy ez az egész egy skizofrén fejében játszódik le, annak összes személyisége között? Hogy a fazon próbálja kiiktatni a gonoszt, hogy ne sitteljék le?

Advertisement

Hogy sikerül-e? Nem szpojlerezek, tessék megnézni.

A skizofrén az, hogy valakinek hasadt az agya, és van plusz egy személyisége minimum? Ugye?

Advertisement

Na, hát nem.

"Jelentem, nincs több személyiségem. A skizofrénia nem egyenlő a hasadt személyiséggel, hiába hiszi azt mindenki, hála a sok hollywoodi szennynek. Az a disszociatív személyiségzavar, és olyanom pont nincs" – írja a paranoid skizofréniás Bálint a facebookos naplójában, amit néhány napja én is bekövettem, és rendszeresen olvasok.

Advertisement

Bálint vagányul ír, a fekete humor sem áll távol tőle, a mondatok elképesztő természetességgel jönnek, de ami a legjobb, hogy nincs tabu, a paranoid skizofréniások gondolatait és hétköznapjait kapjuk tisztán, legyenek azok félelmek a CIA-tól vagy a nekünk támadó CD-lejátszótól.

Advertisement

Vagy dühről a tudatlanok iránt:

Azért se szeretek a Lacihoz feljárni, mert a csaja úgy néz rám, mintha Freddy Krueger egyenesági leszármazottja lennék. Ez annyira irritál, hogy néha direkt ráteszek egy lapáttal. Nem nehéz, csak meredten nézek magam elé, nem pislogok, és olyanokat mondok, hogy „vajon mit érez a kismadár, amikor átharapja a nyakát a macska?" Tudom, rossz vicc, de nem bírom azt a tudatlan picsát elviselni magam körül.

Advertisement

Most jön a csavar.

Bálint valójában a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) antistigma kampányának kitalált karaktere, amelyet az X Kommunikációs Központtal közösen indított útjára, hogy a skizofréniával kapcsolatos tévhiteket és sztereotípiákat eloszlassák.

Advertisement

Bár a hitelességbe néhányan belekötnek, nem kéne, mert rákészültek. Több mentális betegséggel küzdő emberrel, illetve hozzátartozókkal, szociális munkásokkal, pszichiáterekkel készítettek interjút, hogy Bálint valós karakterré fejlődhessen.

Iványi Zsófia, az XKK munkatársa elmesélte nekem, hogy valódi érintettet egyébként sem akartak felkérni, mert a skizofrénia nagyon súlyos stigma a magyar társadalomban, és senkit sem akartak kitenni annak, hogy egy kampány miatt kellemetlen helyzetbe kerüljön, megszólják miatta, elveszítse munkáját, albérletét. Ezek ugyanis a társadalom előítéletének következményei.

Advertisement

Az interjúk során azt is megtapasztalták Kóbor Andrea kreatív igazgatóval, hogy sokaknak megrázó a pszichózisairól, legrosszabb időszakairól beszélni.

Hallottunk megrázó történeteket, például durva öngyilkossági kísérletekről, amiket szinte rezzenéstelen arccal mesélt el az átélőjük, igaz, 20 év távlatából. Ez a legmegrázóbb, hogy ezek a betegségek a halálba tudják üldözni az elszenvedőjüket.

Advertisement

Egy trauma bárkinél előhívhatja a pszichózist. Ez bepörgést jelent, amikor a beteg elveszti a kapcsolatát a valósággal, és tévképzetei támadnak. Gyakori a félelem az üldözéstől, irracionálisan hisznek abban, hogy a televízió irányítja a viselkedésüket. Bénító erejű rettegés vesz rajtuk erőt, úgy érzik, nem bízhatnak senkiben. Ennek következményeképpen izolálódnak a társadalomtól, könnyen lecsúsznak, önmaguk ellen fordulhatnak.

Fontos a megfelelő kezelés, de a betegek gyakran nem ismerik fel saját betegségüket – a tévhitek miatt –, azt valóságnak élik meg, megfelelő kezeléshez sem jutnak. A gyógyszerek ráadásul kemények, megviselik a szervezetet, és rengeteg kellemetlen mellékhatással járhatnak. ,,Kiesett memória, lelassulás, az érzelmek hiánya – ilyesmit is meséltek nekünk" – mondta Kóbor Andrea. És ez csak néhány a sok közül, a hvg-nek az érintett Magda sokkal durvább tünetekről is mesélt.

Advertisement

A társadalomban torz kép él a mentális betegségekről. Szúrópróbaként a barátok között körbekérdeztem, mit tudnak a skizofréniáról. Meglepődtem, hogy mennyire nagy a zavar – és persze a hollywoodi verzió az ismertebb.

Advertisement

Pedig attól, ha valaki egyszer pszichiátriai diagnózist kapott, még nem lesz egész életére veszélyes ember, akiben nem lehet megbízni.

A valóság az, hogy a pszichiátriai betegségek nem örök időkre szóló sorscsapások, hanem életproblémák, amelyekkel jó minőségű támogatással a legtöbbször meg lehet küzdeni, de legalábbis normális életet lehet élni.

Advertisement

Ezt Verdes Tamás, a TASZ fogyatékosügyi koordinátora mondta, aki a mentális zavarokkal élő emberek jogaival is foglalkozik. A TASZ oldalán most azért küzd, hogy a normális hétköznapi élet hozzáférhető legyen a mentális zavarokkal élő emberek számára.

A posztokat Iványi Zsófia írja, hűen visszaadva a valóságot, a skizofrénia tipikus jegyeit, az élethelyzeteket. A videókban a kampány reklámarca, Mészáros Béla, a Katona József Színház színésze játssza Bálintot.

Advertisement

A színész komolyan vette a feladatot, dokumentum- és riportfilmet nézett meg a skizofréniáról, hogy minél könnyebben elmélyüljön Bálint személyiségében. Ugyanis az XKK kampányában Bálint videókat is készít magáról, amelyeket youtube-on lehet követni.

"Annyira nem áll tőlem távol a karakter, ez a csapongás, hangulatingadozás bennem is megvan, bár nyilván nem ilyen erősen. Mindenesetre a Bálintra jellemző kiélezett figyelmet és a hirtelen témaváltásokat nem volt igazán nehéz eljátszanom" – magyarázta. Hozzátette, nagyon jó kezdeményezésnek tartja ezt a kampányt: "Tudom, sablonszöveg, de akkor is igaz: ha a kampány eléri, hogy csak egy ember is kicsit másképp gondolkodjon a pszichés diagnózissal élőkről, már megérte."

Advertisement

Amikor a szervezők belevágtak, fogalmuk sem volt, mennyire lesz népszerű a kampány, de az eredmények szépek. Az első héten 25 ezer emberhez jutott el az oldal, az első videóbejegyzést több mint hatezren látták. Egy posztot száz-kétszáz olvasó lájkol, és rengeteg komment érkezik – főleg érintettektől és hozzátartozóktól. Naponta több privát levelet is kapnak tőlük, ami szintén annak a jele, hogy létező és komoly problémáról van szó.

Nekem tetszik, hogy ilyen kreatívan ragadják meg az emberek figyelmét, mostanában egyébként is dívik a kampányolás e fomája, hasonló módon próbálják felhívni a figyelmet a gyermekházasságok ellen. Egy 13 éves lány ír blogot az esküvő részleteiről, és bár természetesen szintén fiktív szereplőről van szó, tömegek háborodtak fel rajta.

Advertisement

Bálint, a skizo fiú naplója október 20-ig olvasható, a legfrissebb videóban kutya is van!

Share This Story

Get our newsletter