This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Rászállt a rendőrség a siófoki goafesztiválra

Illustration for article titled Rászállt a rendőrség a siófoki goafesztiválra

A szervező szerint a rendőrség szándékosan akarja rátenni a drogos címkét a fesztiválra, és most sikerült is, mert az egyik, fesztiválra tartó buszon találtak kábítószert. A rendőrség szerint csak arról van szó, hogy nyáron a Balatonnál több az ellenőrzés.

Advertisement

Bár a siófoki Samsara fesztivál hivatalosan pszichedelikus jóga és psytrance zenei fesztivál, ennek a kultúrkörnek hagyományosan a goafesztivál elnevezés dukál, amelyre hagyományosan megkülönböztetett figyelmet fordítanak a hatóságok. Emlékezhetünk az Ozora fesztivállal kapcsolatos évente ismétlődő hisztire, és most valami hasonló figyelhető meg a Samsaránál is, annak ellenére, hogy meglepő módon idén az MTI is népszerűsítette.

A főszervező Czinkóczky Csaba azt mondja, a fesztivál nulladik napja, tehát szerda óta minden egyes, a fesztiválra tartó buszt és autót átvizsgálnak, az utasok akár 45 percig is várakoztatják a hőségben. Ma végül a sokadik buszban végre találtak is kábítószert, és öt utast elő is állítottak.

Advertisement

Czinkóczky szerint a rendőrség eleve azzal a szándékkal állt hozzá a Samsarához, hogy ráragassza a drogfesztivál jelzőt, és ez végre sikerült is neki, noha “ha kiállok akármelyik útra, és minden buszt átkutatok, a harmincadiknál én is találok majd valamit”.

“Ez káros, kontraproduktív a rendőrség részéről, mert már azzal is elriasztja a családos vendégeket, hogy a fesztiválnak ilyen híre lesz, noha ez szándékunk szerint egy egymásra figyelő, barátságos fesztivál. De a jelek szerint itthon még mindig az megy, hogy amit lusták vagyunk megismerni, előre rátesszük a címkét” – mérgelődött az egy ideje már Svédországban élő szervező.

Advertisement

Megkérdeztem a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot is, amelynek ügyeletese, Orbán Zoltán hadnagy szerint nem fordítanak erre a fesztiválra kiemelt figyelmet, csak a nyári szezonban a Balatonnál hagyományosan nagyobb a rendőri létszám, és épp ezért természetesen több az ellenőrzés is. Azt már csak én teszem hozzá, hogy majd meglátjuk, hasonló lesz-e a figyelem a Balaton Sound vagy a Strand fesztivál idején.

Arról az ügyeletes egyelőre nem tudott információt mondani, indult-e eljárás a ma előállított öt ember ellen.

Advertisement

UPDATE: A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság este 7 előtt nem sokkal az alábbi közleményt juttatta el hozzánk:

Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a Balaton térségében a rendőrség 2015. június 1. óta megerősített (kiegészítve a készenléti Rendőrség helikoptereivel, kutyás, lovas szolgálatával) létszámmal biztosítja a közrendet és a közbiztonságot, amelynek fenntartása érdekében - többek között - közúti ellenőrzéseket végez.

Törekinél, 2015. július 3-án 13 óra 45 perckor a rendőrök egy gépkocsival közlekedő 5 fős társasággal szemben intézkedtek, amelynek során a járműből kábítószer-gyanús anyag került elő. A személyeket előállították a Siófoki Rendőrkapitányságra, ahol többük ellen kábítószer-birtoklása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Advertisement

Fotó: Samsara Facebook

Share This Story

Get our newsletter