A szervezŇĎ szerint a rendŇĎrs√©g sz√°nd√©kosan akarja r√°tenni a drogos c√≠mk√©t a fesztiv√°lra, √©s most siker√ľlt is, mert az egyik, fesztiv√°lra tart√≥ buszon tal√°ltak k√°b√≠t√≥szert. A rendŇĎrs√©g szerint csak arr√≥l van sz√≥, hogy ny√°ron a Balatonn√°l t√∂bb az ellenŇĎrz√©s.

B√°r a si√≥foki Samsara fesztiv√°l hivatalosan pszichedelikus j√≥ga √©s psytrance zenei fesztiv√°l, ennek a kult√ļrk√∂rnek hagyom√°nyosan a goafesztiv√°l elnevez√©s duk√°l, amelyre hagyom√°nyosan megk√ľl√∂nb√∂ztetett figyelmet ford√≠tanak a hat√≥s√°gok. Eml√©kezhet√ľnk az Ozora fesztiv√°llal kapcsolatos √©vente ism√©tlŇĎdŇĎ hisztire, √©s most valami hasonl√≥ figyelhetŇĎ meg a Samsar√°n√°l is, annak ellen√©re, hogy meglepŇĎ m√≥don id√©n az MTI is n√©pszerŇĪs√≠tette.

A fŇĎszervezŇĎ Czink√≥czky Csaba azt mondja, a fesztiv√°l nulladik napja, teh√°t szerda √≥ta minden egyes, a fesztiv√°lra tart√≥ buszt √©s aut√≥t √°tvizsg√°lnak, az utasok ak√°r 45 percig is v√°rakoztatj√°k a hŇĎs√©gben. Ma v√©g√ľl a sokadik buszban v√©gre tal√°ltak is k√°b√≠t√≥szert, √©s √∂t utast elŇĎ is √°ll√≠tottak.

Czink√≥czky szerint a rendŇĎrs√©g eleve azzal a sz√°nd√©kkal √°llt hozz√° a Samsar√°hoz, hogy r√°ragassza a drogfesztiv√°l jelzŇĎt, √©s ez v√©gre siker√ľlt is neki, noha ‚Äúha ki√°llok ak√°rmelyik √ļtra, √©s minden buszt √°tkutatok, a harmincadikn√°l √©n is tal√°lok majd valamit‚ÄĚ.

‚ÄúEz k√°ros, kontraprodukt√≠v a rendŇĎrs√©g r√©sz√©rŇĎl, mert m√°r azzal is elriasztja a csal√°dos vend√©geket, hogy a fesztiv√°lnak ilyen h√≠re lesz, noha ez sz√°nd√©kunk szerint egy egym√°sra figyelŇĎ, bar√°ts√°gos fesztiv√°l. De a jelek szerint itthon m√©g mindig az megy, hogy amit lust√°k vagyunk megismerni, elŇĎre r√°tessz√ľk a c√≠mk√©t‚ÄĚ ‚Äď m√©rgelŇĎd√∂tt az egy ideje m√°r Sv√©dorsz√°gban √©lŇĎ szervezŇĎ.

Advertisement

Megk√©rdeztem a Somogy Megyei RendŇĎr-fŇĎkapit√°nys√°got is, amelynek √ľgyeletese, Orb√°n Zolt√°n hadnagy szerint nem ford√≠tanak erre a fesztiv√°lra kiemelt figyelmet, csak a ny√°ri szezonban a Balatonn√°l hagyom√°nyosan nagyobb a rendŇĎri l√©tsz√°m, √©s √©pp ez√©rt term√©szetesen t√∂bb az ellenŇĎrz√©s is. Azt m√°r csak √©n teszem hozz√°, hogy majd megl√°tjuk, hasonl√≥ lesz-e a figyelem a Balaton Sound vagy a Strand fesztiv√°l idej√©n.

Arr√≥l az √ľgyeletes egyelŇĎre nem tudott inform√°ci√≥t mondani, indult-e elj√°r√°s a ma elŇĎ√°ll√≠tott √∂t ember ellen.

UPDATE: A Somogy Megyei RendŇĎr-fŇĎkapit√°nys√°g este 7 elŇĎtt nem sokkal az al√°bbi k√∂zlem√©nyt juttatta el hozz√°nk:

Megkeres√©s√©vel kapcsolatban t√°j√©koztatom, hogy a Balaton t√©rs√©g√©ben a rendŇĎrs√©g 2015. j√ļnius 1. √≥ta megerŇĎs√≠tett (kieg√©sz√≠tve a k√©szenl√©ti RendŇĎrs√©g helikoptereivel, kuty√°s, lovas szolg√°lat√°val) l√©tsz√°mmal biztos√≠tja a k√∂zrendet √©s a k√∂zbiztons√°got, amelynek fenntart√°sa √©rdek√©ben - t√∂bbek k√∂z√∂tt - k√∂z√ļti ellenŇĎrz√©seket v√©gez.

T√∂rekin√©l, 2015. j√ļlius 3-√°n 13 √≥ra 45 perckor a rendŇĎr√∂k egy g√©pkocsival k√∂zlekedŇĎ 5 fŇĎs t√°rsas√°ggal szemben int√©zkedtek, amelynek sor√°n a j√°rmŇĪbŇĎl k√°b√≠t√≥szer-gyan√ļs anyag ker√ľlt elŇĎ. A szem√©lyeket elŇĎ√°ll√≠tott√°k a Si√≥foki RendŇĎrkapit√°nys√°gra, ahol t√∂bb√ľk ellen k√°b√≠t√≥szer-birtokl√°sa v√©ts√©g elk√∂vet√©s√©nek megalapozott gyan√ļja miatt indult elj√°r√°s.

Advertisement

Fotó: Samsara Facebook