Ha √©ppen k√∂zeledik Minden IdŇĎk Legnagyobb √Ārja, akkor m√©g kattintani sincsen merszem egy olyan cikkre, aminek az a c√≠me, hogy Komoly gondok a fŇĎv√°rosi g√°takn√°l. Pedig a Napi Gazdas√°g most ilyet √≠rt, ugyanis megszerezt√©k a jelent√©st, amit a FŇĎv√°rosi Csatorn√°z√°si MŇĪvek √≠rt a V√°ros√ľzemeltet√©si FŇĎoszt√°lynak a budapesti √°rv√≠zv√©delmi helyzetrŇĎl. Ami annyira nem r√≥zs√°s.

A jelent√©s m√©g 2011-ben k√©sz√ľlt, a Napi Gazdas√°g szerint az√≥ta nemigen v√°ltozott a helyzet. Nagyvonalakban a k√∂vetkezŇĎ probl√©m√°kat sorolja. Figyelem, fantasztikus szakkifejez√©sek k√∂vetkeznek!

  • A legut√≥bbi szakaszm√©rn√∂ki dokument√°ci√≥ a kilencvenes √©vekben k√©sz√ľlt, az az√≥ta felh√ļzott √©p√ľletek miatt m√°r egy√°ltal√°n nem pontos.
  • Az √∂bl√∂zeti t√©rk√©p - ami a Duna √°ltal vesz√©lyeztetett ter√ľletek magass√°gi adait tartalmazza - a hetvenes √©vekben k√©sz√ľl. A t√©rk√©p n√©lk√ľl nem igaz√°n lehet kidolgozni egy cselekv√©si tervet √°rv√≠z eset√©n.
  • Egy√°ltal√°n nem teljesk√∂rŇĪ a v√°rosi v√©dmŇĪvek ki√©p√≠tetts√©ge, √°ltal√°ban az √°rvizekn√©l az elv√°rt szint √©szakon √©s d√©len is k√ľl√∂nb√∂zik a t√©nyleges v√≠zszinttŇĎl, az elŇĎbb ter√ľleten magasabb, az ut√≥bbi alacsonyabb a v√≠z. Ezt pontosan tudni kellene, hogy ki lehessen √©p√≠teni a v√©dmŇĪveket. A PDF-ben van egy hossz√ļ t√°bl√°zat arr√≥l, hogy milyen √©rintett szakaszokon mekkor√°k a k√ľl√∂nbs√©gek.
  • Vannak olyan szakaszai a v√©dvonalnak, amiknek "a koronasz√©less√©g√ľk nem megfelelŇĎ, r√©zsŇĪj√ľk meredeks√©ge nagy". Azaz nem el√©g sz√©lesek √©s t√ļl meredekek. R√°ad√°sul mivel r√©gen k√©sz√ľltek a dokument√°ci√≥k, 800 centi feletti v√≠zszintn√©l elŇĎrel√°thatatlan probl√©m√°kat is okozhatnak, mert azt sem lehet pontosan tudni, hogy az√≥ta hogyan v√°ltozott az alapjuk.
  • A v√©dvonal nagyr√©sze m√°r eg√©sz egyszerŇĪen el√∂regedett, bizonyos szakaszai "bemozdultak, beszakadtak, (...) beszakad√°s elŇĎtti √°llapotban vannak."
  • A jelent√©s szerint s√ľrgŇĎs beavatkoz√°sokat ig√©nyel egy tucat helysz√≠n, ilyen p√©ld√°ul a D√∂brentei t√©ri √°rv√≠zv√©delmi kapu az Erzs√©bet h√≠d alatt vagy az √≥budai parapetfal a Mozaik utca √©s Nagyszombat utca k√∂z√∂tt.
  • A jelent√©s v√©gkicseng√©s√©t pedig ink√°bb megmutatom:

Advertisement

Az √ľtemezett, √°tfog√≥ programot m√°sf√©l √©ve v√°rjuk.

Forr√°s: Napi Gazdas√°g