A tegnap volt tulajdonk√©ppen a Magyar Sziget a Haj√≥gy√°rin. K√©t nagysz√≠npadon tolta egyszerre k√©t magyar banda, de egyik sem volt odaval√≥. Viszont a k√∂z√∂ns√©gben felfedeztem a f√©lmeztelen P√©ly Barnab√°st, b√°jos nej√©vel. Term√©szetesen velem volt a mindent vivŇĎ Galaxy Minim is, hogy remek k√©peket k√©sz√≠tsek a Dr√°ga Cink-olvas√≥knak!

A Vil√°gzenein a Muzsik√°s j√°tszott, akiket ugye nagyon szeretek. √Čpp olyan volt, mint minden Szigeten, tarka mezŇĎn jobb√°ra √ľcs√∂rgŇĎ emberek, amit ez√ļttal egy b√°jos f√ľrt√∂s kisl√°nnyal j√°tszadoz√≥ hippi Szab√≥z√© tett m√©g sz√≠nesebb√©.

Advertisement

IdŇĎnk√©nt t√°nc is kialakult volna, vagy ugrabugra vagy valami fesztiv√°lf√≠ling, de akkor gyorsan beraktak egy h√°romperces ideges√≠tŇĎ Balanescu improviz√°ci√≥t vagy egy Bart√≥kot zongor√°z√≥ Jand√≥ JenŇĎt, esetleg egy perceken √°t acapella √©neklŇĎ erd√©lyi n√©nit. A t√ľrelmesebbek ilyenkor unott pof√°val v√°rakoztak, a k√∂zepesen t√ľrelmetlenek elmentek fr√∂ccs√©rt, a t√∂bbiek meg otthagyt√°k az eg√©szet a francba.

Nem tudom, hogy j√≥-e ez a m√≥dszer, amivel √©vek √≥ta kinn vannak a Szigeten. EgyfelŇĎl sz√©p dolog, hogy nem adj√°k al√°bb √©s ragaszkodnak mondjuk Bart√≥khoz √©s megmutatj√°k annak a p√°r embernek, aki esetleg nem ismeri √©s √©pp fog√©kony hangulatban van, hogy az Allegro Barbaro milyen klassz.

Advertisement

M√°sfelŇĎl ha csak a nagysz√≠npadra termett sz√°mokkal √°lln√°nak ki - a j√≥l √©nekelhetŇĎ sl√°gerekkel, leg√©nyesekkel, dobos-git√°ros m√°ramarosi t√°nccal, Batyu√©k kem√©ny csap√°saival vagy is egyszerŇĪen azt adn√°k √©lŇĎben, amit a f√©nykorukban k√©sz√ľlt lemezeiken is -, akkor ŇĎk lenn√©nek a magyar Dubliners vagy a Pogues (ha m√°r a frontember√ľktŇĎl meg kellett v√°lni a cs√ļcson).

Persze a fene se tudja jó lenne-e.

Advertisement

Mi is √°tbattyogtunk belen√©zni az idei Quimbyre. A tavalyi Quimby az √Ākos volt. Sz√°momra mindk√©t produkci√≥ hihetetlen√ľl t√ļl√©rt√©kelt, √©s tulajdonk√©ppen nagyon hasonl√≥. Nagyon profi zen√©szek raknak √∂ssze nagyon profi zenei alapokat, amikbŇĎl azt√°n √ļgy k√©sz√ľlnek sz√°mok, hogy - kev√©s √©s t√©nyleg √ľd√≠tŇĎ kiv√©teltŇĎl eltekintve - kimarad belŇĎl√ľk a dal. Az √©nek.

Persze ettŇĎl m√©g lehetne j√≥ az eg√©sz, csak √Ākost √©s a Quimbyt is a m√©ly √©rtelmŇĪ sz√∂vegei miatt szok√°s szeretni, k√∂zben meg egy√°ltal√°n nem azok. El√©g sejtelmesen vannak egym√°s mell√© rakva szavak, mondatok ahhoz, hogy √ļgy tŇĪnjenek, mintha sz√≥ln√°nak valamirŇĎl, amit nem √©rt√ľnk. K√∂zben meg ugye. Bezzeg egy Lovasi! Bezzeg egy Berem√©nyi!

Advertisement

Na sz√≥val ilyen elŇĎ√≠t√©letekkel √©rkeztem a Nagysz√≠npadhoz, ahol viszont nagy meglepet√©semre √©s savany√ļ pof√°j√ļ k√°rog√°som ellen√©re remek bulit toltak! Profin √∂sszerakott sz√°mlista mindenf√©le sallang n√©lk√ľl, t√∂bb angol dallal (angolul pedig ugye minden sz√∂veg menŇĎ). Sim√°n elmentek volna a nemzetk√∂zi fell√©pŇĎk k√∂z√© is, ak√°r egy m√°sik nagy fesztiv√°lon is.

Advertisement

A koncert f√©ny√©t r√°ad√°sul konfettiesŇĎ emelte a v√©g√©n, nem besz√©lve a f√©lmeztelen√ľl zen√©t hallgat√≥ P√©ly Barn√°r√≥l √©s mellette a nem f√©lmeztelen b√°jos Dorin√°j√°r√≥l. Rem√©lem napk√∂zben felvett az√©rt valamit mag√°ra a h√≠res szigetlak√≥, hiszen erŇĎsen tŇĪz√∂tt a nap!!!