Igaz√°b√≥l csak az√©rt n√©ztem sz√©t a m√©diaszem√©lyis√©g Facebook-oldal√°n, hogy folytat√≥dott-e r√∂hejes h√°bor√ļja az indexes Sixx ellen, de ann√°l sokkal fajs√ļlyosabb sz√∂vegbe botlottam. Puzs√©r most TomcatrŇĎl √©s a TolvajkergetŇĎk oldal√°nak t√∂rl√©s√©rŇĎl √©rtekezik hangoskodva.

Mondjuk ezek a figyemeztet√©s n√©lk√ľli t√∂rl√©sek ‚Äď b√°rmelyik szegmensben forduljanak is elŇĎ, Tumblr-en, Facebookon, ak√°rhol ‚Äď engem is meg szoktak csod√°lkoztatni. R√≥bert √≠gy √©rvel:

Nem hiszem el, hogy √ļjra meg √ļjra abba a butas√°gba kell √ľtk√∂zn√∂m, amely szerint a facebook az egy mag√°nc√©g, √©s azt t√∂r√∂l, amit akar. A facebook azon k√≠v√ľl, hogy mag√°nc√©g, egy fontos t√°rsadalmi-k√∂z√∂ss√©gi platform, amely alapvetŇĎ, alkotm√°ny √°ltal szavatolt polg√°ri jogokat nem korl√°tozhat.

Ahogy ahhoz is van n√©mi k√∂z√∂m, hogy egy mag√°ntulajdon√ļ v√≠zmŇĪ milyen minŇĎs√©gŇĪ vizet szolg√°ltat a sz√°momra, √©pp ilyen k√∂nnyen meg√°llap√≠thatom, hogy egy facebook nagys√°g√ļ szolg√°ltat√≥ √∂nk√©nye m√°r rendszerszinten vesz√©lyezteti az emberi jogokat. P√©ld√°ul az√©rt, mert nincs alternat√≠v√°ja. P√©ld√°ul az√©rt, mert azt a sz√°znyolcvanezer felhaszn√°l√≥t az oldalad t√∂rl√©se ut√°n nem tudod magaddal vinni.

Ha a facebook t√∂r√∂lt volna egy olyan bejegyz√©st, amely a jog√°szai szerint t√∂rv√©nys√©rtŇĎ, egy rossz szavam se lenne. Ha a facebook garant√°ln√° Tomcatnek meg a haverjainak, hogy az oldaluk kedvelŇĎit √°tmozgatja egy m√°sik k√∂z√∂ss√©gi fel√ľletre, egy rossz szavam se lenne. Ha a facebook biztos√≠tana egy v√°lasztott b√≠r√≥s√°got, amely n√©h√°ny napon bel√ľl f√ľggetlen √©s korrekt d√∂nt√©st hoz, egy rossz szavam se lenne. Csakhogy Magyarorsz√°g a facebook szempontj√°b√≥l gyakorlatilag nincs a t√©rk√©pen, a K√°rp√°t-medenc√©bŇĎl pedig szinte lehetetlen egy ilyen sz√∂rny nyak√°ra l√©pni.

Sokan jog√°szkod√°sra adj√°k a fej√ľket, √©s azzal √©rvelnek, hogy Tomcat megszegte a szerzŇĎd√©sben foglalt felhaszn√°l√°si felt√©teleket. Nos, egyr√©szt ha a facebook egy olyan szerzŇĎd√©st √≠rat al√° b√°rkivel, amely ilyen m√©rt√©kben korl√°tozza az ŇĎ felhaszn√°l√≥i jogait, m√≠g √∂nmag√°nak szabad kezet ad az illetŇĎ munk√°j√°nak a sz√©tver√©s√©re √©s lerabl√°s√°ra, nos, az a szerzŇĎd√©s legal√°bbis a j√≥ erk√∂lcsbe √ľtk√∂zik. M√°sr√©szt a szerzŇĎd√©sszeg√©st egy jog√°llamban nem valamelyik szerzŇĎdŇĎ f√©l, hanem a f√ľggetlen b√≠r√≥s√°g √°llap√≠tja meg. Tomcat √©s haverjai ehhez k√©pest nemhogy fair k√∂r√ľlm√©nyek k√∂zt kij√°r√≥ v√©dekez√©si lehetŇĎs√©get nem kaptak, de m√©g csak indokl√°st vagy t√°j√©koztat√°st sem a facebook-oldaluk t√∂rl√©s√©rŇĎl.

Az Egyes√ľlt √Āllamokban a k√∂zismerten gyŇĪl√∂lk√∂dŇĎ, homof√≥b, h√°bor√ļs usz√≠t√≥ sz√©lsŇĎrepublik√°nus Tea Party gond n√©lk√ľl szervezkedik a facebookon. Ha ott mer√©szeln√©nek t√∂r√∂lni egy p√°rmilli√≥s oldalt ‚Äď ami ar√°nyaiban megfelel a TolvajkergetŇĎk magyarorsz√°gi ismerts√©g√©nek ‚Äď ma m√°r szen√°torok tucatjai vern√©k felh√°borodva Zuckerberg asztal√°t. Ha azonban ugyanez Magyarorsz√°gon t√∂rt√©nik, cs√∂nd √©s hallgat√°s honol. N√©h√°ny nyomorult m√©g tapsol is. Isten hozott benneteket a gyarmatokon, parasztok!

Advertisement

Na és ti mit gondoltok? Tapsoltok vagy nem tapsoltok?