√ćrnak a magyarok Ukrajn√°r√≥l √∂sszevissza mindent, engem is bele√©rtve, de egyszer csak eszembe jutott, mi√©rt ne ker√≠tsek valakitŇĎl egy v√©lem√©nyt, aki k√∂zelebb van az esem√©nyekhez. Az al√°bbiakban Petro Hojsz ungv√°ri ukr√°n √ļjs√°g√≠r√≥ elemz√©s√©t olvashatj√°tok, direkt a Cinknek k√©sz√ľlt. Vannak benne elsŇĎre meglepŇĎnek tŇĪnŇĎ megl√°t√°sok bŇĎven.

Neh√©z elk√©pzelni, hogy a Kreml, amely egy√©bk√©nt a vil√°gszintŇĪ geopolitikai egyens√ļly fenntart√°sa √©rdek√©ben rendszeresen fell√©p Ir√°n √©s Sz√≠ria √©rdekei mellett, egyik pillanatr√≥l a m√°sikra hagyn√° elveszni Ukrajna feletti befoly√°s√°t. Ilyen nincs, nem lehet, nem is lesz.

Biztos vagyok benne, hogy a Majdan elnevez√©sŇĪ projektet is Moszkv√°ban tervezt√©k meg. A 2013-as felm√©r√©sek azt mutatt√°k, hogy Viktor Janukovics teljesen elvesz√≠tette a v√°laszt√≥k t√°mogat√°s√°t, ami m√©g Kelet-Ukrajn√°ban is 15 sz√°zal√©k al√° cs√∂kkent. Ez elŇĎrevet√≠tette, hogy a 2015-ben esed√©kes eln√∂kv√°laszt√°son Vlagyimir Putyin saj√°t tulajdon√ļ b√°bjel√∂lt n√©lk√ľl maradhat. ElŇĎsz√∂r √∂r√∂k√∂s haverj√°ra, Viktor Medvedcsukra tett (a Magyarorsz√°gon alig ismert politikus-oligarcha nagyj√°b√≥l k√©t √©vtizede az ukr√°n k√∂z√©let meghat√°roz√≥ szem√©lyis√©ge, sz√ľrke riseliŇĎje ‚Äď GA), ezt t√∂bbsz√∂r jelezte nyilv√°nosan, sŇĎt √©rthetŇĎv√© tette Janukovics sz√°m√°ra is. El√©g felid√©zni azt az esetet, amikor 2013. ny√°ri tal√°lkoz√≥jukkor Putyin n√©gy √≥r√°n kereszt√ľl v√°ratta az ukr√°n eln√∂k√∂t, mik√∂zben a t√©v√©csatorn√°k √©lŇĎ ad√°sban mutatt√°k, ahogyan Medvedcsuk kr√≠mi palot√°j√°ban iszogatja a k√°v√©t a k√©t j√≥ bar√°t.

Csakhogy Medvedcsuk projektje, az Ukr√°n V√°laszt√°s sehogy sem tudott szert tenni kellŇĎ n√©pszerŇĪs√©gre, annak ellen√©re sem, hogy Oroszorsz√°g komoly p√©nzekkel seg√≠tette. Putyin k√©nytelen volt meg√©rteni, hogy elvesz√≠theti a 2015-√∂s v√°laszt√°sokat, mi√°ltal jelentŇĎsen cs√∂kkenhet a befoly√°sa Ukrajn√°ban. A Kreml ezek ut√°n hozz√°l√°tott a B terv v√©grehajt√°s√°hoz. A B terv Ukrajna destabiliz√°ci√≥j√°r√≥l sz√≥lt. Kiindul√≥pontnak j√≥l megfelelt az Eur√≥pai Uni√≥ √©s Ukrajna k√∂z√∂tti t√°rsul√°si szerzŇĎd√©s al√°√≠r√°s√°nak megakad√°lyoz√°sa. Az emberek az utc√°kra vonultak. √Ām a t√ľntet√©sek intenzit√°sa csakhamar al√°bbhagyott. Ekkor, november v√©g√©n egy√©rtelmŇĪen kider√ľlt, hogy valakik tervezett m√≥don √∂ntik az olajat a tŇĪzre. Az elhalni l√°tsz√≥ ellen√°ll√°s akkor kapott elŇĎsz√∂r √ļj erŇĎre, amikor november 30-√°n √©jjel a rendŇĎrs√©g megt√°madta a b√©k√©sen t√ľntetŇĎ egyetemist√°kat a Majdanon. Ezut√°n a hatalommal el√©gedetlen √©s az √©rtelmetlen erŇĎszak miatt feld√ľh√∂d√∂tt ukr√°nok sz√°zezrei jelentek meg a F√ľggetlens√©g ter√©n Kijevben.

Advertisement

Hasonl√≥an zajlottak az esem√©nyek akkor is, amikor a szervezett ellenz√©k vezetŇĎi janu√°r-febru√°r folyam√°n eredm√©nyesnek tŇĪnŇĎ megbesz√©l√©seket folytattak Janukoviccsal. Egyszer csak felbukkant a semmibŇĎl az √ļgynevezett Jobboldali Szektor, a radik√°lis nacionalist√°k csoportja. EzekrŇĎl az emberekrŇĎl, errŇĎl a szervezetrŇĎl azelŇĎtt senki semmit nem hallott, √©s egyszer csak fiatal, felfegyverzett fiatalok jelentek meg, akik Molotov-kokt√©lokkal dob√°lt√°k a rendŇĎr√∂ket a kamer√°k elŇĎtt. Ma, kis idŇĎvel a t√∂rt√©ntek ut√°n nem kevesen √°ll√≠tj√°k: a Jobboldali Szektort is a Kreml politikacsin√°l√≥i tervezt√©k. Az ellen√°ll√°s a megjelen√©s√ľkkel val√≥s√°gshow-v√° alakult √°t, amelyet napi huszonn√©gy √≥r√°ban k√∂zvet√≠tett a telev√≠zi√≥.

√ćgy jutottunk el a febru√°r 18. √©s 20. k√∂z√∂tti napok tragikus esem√©nyeiig. 18-√°n megsz√ľletett az es√©ly, hogy a parlament meg√°llapodjon az elŇĎrehozott eln√∂k- √©s k√©pviselŇĎ-v√°laszt√°sokr√≥l, csakhogy v√°ratlanul mesterl√∂v√©szek tŇĪntek fel a kijevi h√°ztetŇĎk√∂n, √©s lŇĎni kezdtek mindenkire, akit mozogni l√°ttak. √Āldozataik k√∂zt nemcsak civilek voltak, rendŇĎr√∂k is. Ezek ut√°n a Majdan egyszerŇĪen els√∂p√∂rte a regn√°l√≥ hatalmat. Mindezeknek a provok√°ci√≥knak egy√©rtelmŇĪen megfigyelhetŇĎ ciklikus karakter√ľk volt, rendre akkor lobbantak fel, amikor megmutatkozott az es√©ly a b√©k√©s rendez√©sre, amikor k√∂rvonalaz√≥dott a ki√ļt a kr√≠zisbŇĎl.

Advertisement

A Majdan gyŇĎzelme ut√°n √ļj hatalom j√∂tt l√©tre Ukrajn√°ban. Putyin azonban sietett vil√°goss√° tenni, hogy az √ļj hatalom illegitim, hiszen √°llamcs√≠ny eredm√©nyek√©ppen form√°l√≥dott. Maga mellett tartotta Janukovicsot, hogy felmutathassa, √≠me, itt van Ukrajna v√°lasztott eln√∂ke. Ezut√°n a Kreml a legnagyobb lelki nyugalommal annekt√°lta a Kr√≠m-f√©lszigetet. Az orosz k√ľl√∂nleges egys√©gek l√©trehozt√°k az √∂nv√©delmi erŇĎket, amelyek feladata az volt, hogy √ļgymond megv√©dj√©k a kr√≠mieket az ukr√°n radik√°lis nacionalist√°kt√≥l. Ezek az √∂nv√©delmi erŇĎk biztos√≠tott√°k, hogy a hatalom √°tker√ľlj√∂n Putyin b√°bfigur√°inak a kez√©be, innen m√°r csak egy l√©p√©s volt a n√©pszavaz√°si kom√©dia, √©s a Kr√≠m csatlakozhatott Oroszorsz√°ghoz.

Hasonl√≥ forgat√≥k√∂nyv szerint zajlanak a mostani esem√©nyek Kelet-Ukrajn√°ban is. Az oroszbar√°t erŇĎk hajsz√°lra ugyanazokat a m√≥dszereket alkalmazz√°k, mint a Majdan t√ľntetŇĎi. Ugyanazokat a barik√°dokat √©p√≠tik ugyanolyan gumiabroncsokb√≥l, ugyan√ļgy foglalj√°k el az √°llami √©p√ľleteket √©s a rendŇĎrkapit√°nys√°gokat, ahogyan az a Majdan idej√©n t√∂rt√©nt Nyugat-Ukrajn√°ban. Ezzel a Kreml annyit demonstr√°l, hogy ha pontosan ugyanaz √©s ugyan√ļgy t√∂rt√©nik, akkor ha a Majdan embereinek tetteit t√∂rv√©nyesnek ismerik el, t√∂rv√©nyesnek kell lenni√ľk az antimajdanist√°k akci√≥inak is.

Advertisement

Mindazon√°ltal a c√©lok m√°sok. A Majdan a tolvajok hatalma ellen l√°zadt fel. Az eg√©sz vil√°g l√°thatta, hogy egy orsz√°gban, ahol nincs m√°r mibŇĎl kifizetni a nyugd√≠jakat sem, a legfelsŇĎ politikai vezet√©s arany v√©c√©kagyl√≥kba szarik, √©s milli√≥kat sz√≥r el az √≠zl√©stelen luxusra. A keletukr√°n forradalom c√©lja ezzel szemben a k√∂zeled√©s Oroszorsz√°ghoz, amennyire csak lehet, √©s ennek a minimuma a f√∂deraliz√°ci√≥. A f√∂deraliz√°ci√≥ra Kelet-Ukrajna oligarch√°inak van a legnagyobb sz√ľks√©g√ľk, √≠gy tudn√°k l√©trehozni √©s megerŇĎs√≠teni saj√°t kiskir√°lys√°gaikat, √≠gy terjeszthetn√©k ki a hatalmukat √©s ellenŇĎz√©s√ľket a legteljesebb m√©rt√©kben a helyi politika √©s a rendv√©delmi szervek f√∂l√∂tt.

Egy√©rtelmŇĪ, hogy a Kremlnek Oroszorsz√°g teljes √©rt√©kŇĪ r√©szek√©nt nincs sz√ľks√©ge Kelet-Ukrajn√°ra. Gennyes g√≥c lenne csak. A f√∂deraliz√°ci√≥ bŇĎven elegendŇĎ lenne, √©s ezt Oroszorsz√°g k√∂nnyen el is √©rheti. De maradt m√©g egy feladat ‚Äď hatalomba juttatni a saj√°t ukr√°n eln√∂kjel√∂ltj√ľket. Az m√°r vil√°gos, hogy a tavasz v√©g√©re tervezett v√°laszt√°sokat sim√°n megnyern√© Petro Porosenko. Az oroszok emberei, Oleg Carjov vagy Mihail Dobkin teljesen es√©lytelenek. Putyinnak egy rem√©nys√©ge marad, egykori t√°rgyal√≥partnere, Julija Timosenko. Nem a k√∂zeli bar√°tnŇĎje ŇĎ sem, de a sikerre es√©lyesek k√∂z√ľl m√©g mindig ŇĎ felel meg a c√©lnak a legink√°bb. Csakhogy Timosenk√≥nak √©s a csapat√°nak nincs m√°r el√©g ideje arra, hogy gyŇĎztes kamp√°nyt folytasson. Ez√©rt a Kreml √ļgy d√∂nt√∂tt, ellehetetlen√≠ti a m√°jus 25-√©re ki√≠rt v√°laszt√°sokat. Ha Ukrajn√°ban bevezetik a rendk√≠v√ľl √°llapotot a kelet-ukrajnai harci cselekm√©nyek miatt, v√°laszt√°sokr√≥l sz√≥ sem lehet. A helyzet Keleten imm√°r pattan√°sig fesz√ľlt, √©s egyre fokoz√≥dik. Fokoz√≥dni is fog, m√©g tov√°bb. √ögy tŇĪnik, a putyini tervet semmi sem h√ļzhatja kereszt√ľl.

Advertisement

Megism√©tlem, Putyin soha nem fog lemondani Ukrajn√°r√≥l, √©s ennek √©rdek√©ben mindenre hajland√≥. Nincs is neh√©z dolga, gyŇĎzelemre √°ll, √©s nem fogja kihagyni a ziccereket. A n√©pszerŇĪs√©ge √≥ri√°sit nŇĎtt, a gazdas√°gi v√°ls√°got pedig, ami mostan√°ban √©rte volna el Oroszorsz√°got, a t√∂rt√©ntek ut√°n meg lehet magyar√°zni az amerikai √©s az eur√≥pai uni√≥s szankci√≥kkal. Mindez egy√ľtt az oroszok hazafias √©rzelmeit is fokozza, akik innentŇĎl sokkal ink√°bb l√°thatj√°k ellens√©g√ľknek az eg√©sz vil√°got, mintsem saj√°t eln√∂k√ľket.

(fordítottam: én)