Szinte hihetetlen, de m√©gsem bizonyult j√≥ √∂tletnek betonkem√©nys√©gŇĪ murv√°ba √°gyazni az √©lŇĎ f√°kat. Hi√°ba cser√©lt√©k ki a kŇĎkem√©ny anyagot, a f√°k sz√°radnak, ez√©rt kutat√≥√°rkokat √°stak a Kossuth t√©r √©szaki szeglet√©ben.

Eszpee koll√©ga m√©g m√°rcius k√∂zep√©n sokkol√≥dott le att√≥l, hogy a Kossuth t√©r √©szaki, a Tisza-szobor √©s a l√°togat√≥k√∂zpont felŇĎli v√©g√©ben betonba √°gyazt√°k az √©lŇĎ f√°kat. Ut√°na√©rdeklŇĎdtem, √©s kider√ľlt, hogy az anyag, b√°r olyan kem√©ny, hogy kulccsal nem nagyon tudtam megkarcolni, √©s b√°r betonszerŇĪen n√©z ki, nem beton, hanem stabiliz√°lt murva. √ćgy magyar√°zta akkor Wachsler Tam√°s, a t√©refel√ļj√≠t√°s ir√°ny√≠t√≥ja:

A ‚Äěk√∂rbebetonozott" f√°k: nem beton, hanem √ļgynevezett stabiliz√°lt murva. A kivitelezŇĎ szerint a terveknek megfelelŇĎen √©p√ľlt meg, s √≠gy √°tengedi a vizet. Mi az√©rt megvizsg√°ltatjuk, √©s ha kider√ľl, hogy m√©gsem, akkor nem fogjuk elfogadni ‚Äď most zajlik a hibajav√≠t√°s, √≠gy biztosan nem fog a kivitelezŇĎ √ļgy elmenni a t√©rrŇĎl, hogy ez a probl√©ma ‚Äď ha probl√©ma ‚Äď nincsen megoldva.

Advertisement

Tal√°n a beton-murva sz√≥m√°gia nem mŇĪk√∂d√∂tt j√≥l, tal√°n eg√©szen m√°s az oka, de a Kossuth t√©rre mostanra besz√∂k√∂tt az ŇĎsz, amennyiben t√∂bb fa levelei megs√°rgultak √©s √∂sszesz√°radtak, √©s az eg√©sz, frissen √ľltett r√©sz pusztulni kezdett.

Advertisement

A gyepen k√©t kutat√≥√°rkot is √°stak, most pr√≥b√°lj√°k kider√≠teni, a v√≠zell√°t√°ssal van-e baj, vagy valami m√°ssal. IdŇĎk√∂zben lecser√©lt√©k a murv√°t a f√°k t√∂ve k√∂r√ľl valami cellul√≥zalap√ļ cuccra, ami l√°tv√°nyra el√©gg√© hasonl√≠t a kor√°bbira, de morzsal√©kosabb szerkezetŇĪ. Ezt m√°r ujjal is k√©pes voltam megturk√°lni.

A faprobl√©ma miatt legal√°bb a kiad√°s nem nŇĎ, hiszen ez az eg√©sz akci√≥ m√©g mindig a hibajav√≠t√°s r√©sze, a kivetelezŇĎ k√∂lts√©g√©re ‚Äď mondta most a Cinknek Wachsler Tam√°s.

Advertisement

Kimentem a helysz√≠nre, ahol a f√°kat t√©nyleg el√©g csoffadt √°llapotban tal√°ltam ‚Äď de a felhŇĎk legal√°bb remek√ľl n√©ztek ki.