Puskás Akadémia: Az aktuálpolitika egyenlő a rasszizmussal

Illustration for article titled Puskás Akadémia: Az aktuálpolitika egyenlő a rasszizmussal

Elképesztően pesszimista Orbán Viktor sokmilliárd forintból gazdálkodó focicsapata, hiszen, mint mondják, azért tiltották ki az "aktuálpolitikát" a felcsúti csodaarénából, mert a politizálás egyenlő a gyűlöletkeltéssel és a rasszizmussal. Nekem rettentő rossz a véleményem a magyar politikai állapotokról, de ezt még én sem gondolom.

Advertisement

Bár politizálni még a Rákosi-rendszer Fradi-pályáján is lehetett, a Puskás Akadémia piktogrammal tiltaná meg az "aktuál politika" bevitelét az Orbán Viktor kertje végébe épített arénába. Az indok, mint az Szöllősi György PFLA-szóvivő friss leveléből kiderül, az, hogy a FIFA és az UEFA küzd a gyűlölet és a rasszimus ellen, Felcsúton pedig ezeket a fogalmakat az "aktuálpolitika" fogalmával azonosítják. Ez eleve vicces, tekintve, hogy a pálya az aktuálpolitizálásból éló miniszterelnök miatt és révén létezik egyáltalán.

Advertisement

Mielőtt elolvasod Szöllősi György levelét, gondold végig, milyen egyszerűvé teszi az életet, ha egyenlőségjelet teszünk a cigányozás-zsidózás és a politikai véleménynyilvánítás közé. Például jogszerűen ki lehet vezetni valakit, ha az meglátva a Fáraót a VIP-lelátón, mondjuk rágyújt egy "Orbán, takarodj!"-rigmusra. Íme a levél:

A politikai megnyilvánulásokat a futball nemzetközi szervezetei, a FIFA (Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) és az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) is szigorúan tiltják a futballpályákon, s ezt elvárják a nemzeti szövetségektől, így az MLSZ-től (Magyar Labdarúgó-szövetség) is. Ezek a szervezetek nagy erőfeszítéseket tesznek és nagyszabású kampányokat szerveznek a gyűlölet és a rasszizmus visszaszorítására. Bizonyára emlékszik rá, hogy a Magyarország–Izael mérkőzésen elhangzott politikai megnyilvánulások miatt a FIFA egyenesen zárt kapus rendezést rendelt el a magyar-román világbajnoki selejtezőre tavaly, de nem csak a szurkolóknak, hanem a játékosoknak, edzőknek is tilos mindenfajta poltikiai megnyilvánulás (mez alá húzott politikai, vallási üzenet, sőt tiltott relkám, stb.), Szélsőséges esetben még a pályára lépő játékos általi keresztvetést is megtiltják egyes világversenyeken, éppen mint másokat sértő politikai megnyilávnulást. Ez utóbbival mondjuk én erős túlzásnak tartom mint ahogy hajlok arra is, hogy - ahogy mondani szokták - a jegy megvásárlásával a szurkoló arra is jogot szerez, hogy kikiabálja a véleményét a játékvezetőről, az ellenfélről, a politikai helyzetről, stb., ám a szabályokat nekünk is be kell tartanunk, s talán nem szükséges Önt győzködnöm arról, hogy minden erőfeszítést meg kell tennünk a rasszizmus, a gyűlölet, a trágárság száműzéséért a futballstadionokból (hiszen a politikai vélemény-nyilvánítás nagyon gyakran a gyűlölet, a rasszizmus és a trágárság megjelenésével párosul).

Ezeket a szabályokat természetesen nem mi találtuk ki, mint ahogy a szabályzat kifüggesztése is szövetségi követelmény, ezekkel a feliratokkal, szabályokkal és ábrákkal más magyar pályákon is találkozhat. Mi is egy másutt már használatban lévő szabályzatot használtunk fel, amikor a Pancho Aréna információs tábláit készítettük, ami arra persze nem mentség, hogy mi is két szóban írtuk az egyébként egybeírandó "aktuálpolitikát" :-). (Egy ponton változtattunk a több klub által is használt mintán: a horogkeresztet is feltüntettük a tiltott jelképek között).

Amennyiben Ön cenzúrának tekinti, ha egy oktatási intézményben (a Pancho Aréna a Puskás Akadémia területén fekszik)egy ifjúsági sportlétesítményben vagy egy sporteseményen tilos politizálni - Európában mindenütt tilos - lelke rajta, de nem hiszem, hogy emiatt szégyenkeznünk kellene, miközben egyébként nem teszünk mást, mint betartjuk a hazai és nemzetközi előírásokat.

Az viszont örömteli, hogy mindez azért lehet téma, mert egy szurkoló már nem jutott belépőhöz Felcsúton, lévén, hogy harmadik mérkőzésünkre is megtelt a négyezer fős befogadóskéessége miatt oly sokat kritizált Pancho Aréna, mi több, a két hét múlva esedékes PAFC-Debrecen meccsre sem lehet már jegyet kapni.

Ha további kérdése van, állunk rendelkezésére. Kérem, hogy a válaszomat teljes egészében - vagy egyáltalán ne - közölje.

Share This Story

Get our newsletter