Elk√©pesztŇĎen pesszimista Orb√°n Viktor sokmilli√°rd forintb√≥l gazd√°lkod√≥ focicsapata, hiszen, mint mondj√°k, az√©rt tiltott√°k ki az "aktu√°lpolitik√°t" a felcs√ļti csodaar√©n√°b√≥l, mert a politiz√°l√°s egyenlŇĎ a gyŇĪl√∂letkelt√©ssel √©s a rasszizmussal. Nekem rettentŇĎ rossz a v√©lem√©nyem a magyar politikai √°llapotokr√≥l, de ezt m√©g √©n sem gondolom.

B√°r politiz√°lni m√©g a R√°kosi-rendszer Fradi-p√°ly√°j√°n is lehetett, a Pusk√°s Akad√©mia piktogrammal tiltan√° meg az "aktu√°l politika" bevitel√©t az Orb√°n Viktor kertje v√©g√©be √©p√≠tett ar√©n√°ba. Az indok, mint az Sz√∂llŇĎsi Gy√∂rgy PFLA-sz√≥vivŇĎ friss level√©bŇĎl kider√ľl, az, hogy a FIFA √©s az UEFA k√ľzd a gyŇĪl√∂let √©s a rasszimus ellen, Felcs√ļton pedig ezeket a fogalmakat az "aktu√°lpolitika" fogalm√°val azonos√≠tj√°k. Ez eleve vicces, tekintve, hogy a p√°lya az aktu√°lpolitiz√°l√°sb√≥l √©l√≥ minisztereln√∂k miatt √©s r√©v√©n l√©tezik egy√°ltal√°n.

MielŇĎtt elolvasod Sz√∂llŇĎsi Gy√∂rgy level√©t, gondold v√©gig, milyen egyszerŇĪv√© teszi az √©letet, ha egyenlŇĎs√©gjelet tesz√ľnk a cig√°nyoz√°s-zsid√≥z√°s √©s a politikai v√©lem√©nynyilv√°n√≠t√°s k√∂z√©. P√©ld√°ul jogszerŇĪen ki lehet vezetni valakit, ha az megl√°tva a F√°ra√≥t a VIP-lel√°t√≥n, mondjuk r√°gy√ļjt egy "Orb√°n, takarodj!"-rigmusra. √ćme a lev√©l:

A politikai megnyilv√°nul√°sokat a futball nemzetk√∂zi szervezetei, a FIFA (Nemzetk√∂zi Labdar√ļg√≥-sz√∂vets√©g) √©s az UEFA (Eur√≥pai Labdar√ļg√≥-sz√∂vets√©g) is szigor√ļan tiltj√°k a futballp√°ly√°kon, s ezt elv√°rj√°k a nemzeti sz√∂vets√©gektŇĎl, √≠gy az MLSZ-tŇĎl (Magyar Labdar√ļg√≥-sz√∂vets√©g) is. Ezek a szervezetek nagy erŇĎfesz√≠t√©seket tesznek √©s nagyszab√°s√ļ kamp√°nyokat szerveznek a gyŇĪl√∂let √©s a rasszizmus visszaszor√≠t√°s√°ra. Bizony√°ra eml√©kszik r√°, hogy a Magyarorsz√°g‚ÄďIzael m√©rkŇĎz√©sen elhangzott politikai megnyilv√°nul√°sok miatt a FIFA egyenesen z√°rt kapus rendez√©st rendelt el a magyar-rom√°n vil√°gbajnoki selejtezŇĎre tavaly, de nem csak a szurkol√≥knak, hanem a j√°t√©kosoknak, edzŇĎknek is tilos mindenfajta poltikiai megnyilv√°nul√°s (mez al√° h√ļzott politikai, vall√°si √ľzenet, sŇĎt tiltott relk√°m, stb.), Sz√©lsŇĎs√©ges esetben m√©g a p√°ly√°ra l√©pŇĎ j√°t√©kos √°ltali keresztvet√©st is megtiltj√°k egyes vil√°gversenyeken, √©ppen mint m√°sokat s√©rtŇĎ politikai megnyil√°vnul√°st. Ez ut√≥bbival mondjuk √©n erŇĎs t√ļlz√°snak tartom mint ahogy hajlok arra is, hogy - ahogy mondani szokt√°k - a jegy megv√°s√°rl√°s√°val a szurkol√≥ arra is jogot szerez, hogy kikiab√°lja a v√©lem√©ny√©t a j√°t√©kvezetŇĎrŇĎl, az ellenf√©lrŇĎl, a politikai helyzetrŇĎl, stb., √°m a szab√°lyokat nek√ľnk is be kell tartanunk, s tal√°n nem sz√ľks√©ges √Ėnt gyŇĎzk√∂dn√∂m arr√≥l, hogy minden erŇĎfesz√≠t√©st meg kell tenn√ľnk a rasszizmus, a gyŇĪl√∂let, a tr√°g√°rs√°g sz√°mŇĪz√©s√©√©rt a futballstadionokb√≥l (hiszen a politikai v√©lem√©ny-nyilv√°n√≠t√°s nagyon gyakran a gyŇĪl√∂let, a rasszizmus √©s a tr√°g√°rs√°g megjelen√©s√©vel p√°rosul).

Ezeket a szab√°lyokat term√©szetesen nem mi tal√°ltuk ki, mint ahogy a szab√°lyzat kif√ľggeszt√©se is sz√∂vets√©gi k√∂vetelm√©ny, ezekkel a feliratokkal, szab√°lyokkal √©s √°br√°kkal m√°s magyar p√°ly√°kon is tal√°lkozhat. Mi is egy m√°sutt m√°r haszn√°latban l√©vŇĎ szab√°lyzatot haszn√°ltunk fel, amikor a Pancho Ar√©na inform√°ci√≥s t√°bl√°it k√©sz√≠tett√ľk, ami arra persze nem ments√©g, hogy mi is k√©t sz√≥ban √≠rtuk az egy√©bk√©nt egybe√≠rand√≥ "aktu√°lpolitik√°t" :-). (Egy ponton v√°ltoztattunk a t√∂bb klub √°ltal is haszn√°lt mint√°n: a horogkeresztet is felt√ľntett√ľk a tiltott jelk√©pek k√∂z√∂tt).

Amennyiben √Ėn cenz√ļr√°nak tekinti, ha egy oktat√°si int√©zm√©nyben (a Pancho Ar√©na a Pusk√°s Akad√©mia ter√ľlet√©n fekszik)egy ifj√ļs√°gi sportl√©tes√≠tm√©nyben vagy egy sportesem√©nyen tilos politiz√°lni - Eur√≥p√°ban minden√ľtt tilos - lelke rajta, de nem hiszem, hogy emiatt sz√©gyenkezn√ľnk kellene, mik√∂zben egy√©bk√©nt nem tesz√ľnk m√°st, mint betartjuk a hazai √©s nemzetk√∂zi elŇĎ√≠r√°sokat.

Az viszont √∂r√∂mteli, hogy mindez az√©rt lehet t√©ma, mert egy szurkol√≥ m√°r nem jutott bel√©pŇĎh√∂z Felcs√ļton, l√©v√©n, hogy harmadik m√©rkŇĎz√©s√ľnkre is megtelt a n√©gyezer fŇĎs befogad√≥sk√©ess√©ge miatt oly sokat kritiz√°lt Pancho Ar√©na, mi t√∂bb, a k√©t h√©t m√ļlva esed√©kes PAFC-Debrecen meccsre sem lehet m√°r jegyet kapni.

Ha további kérdése van, állunk rendelkezésére. Kérem, hogy a válaszomat teljes egészében - vagy egyáltalán ne - közölje.