Fanzine-t√∂rt√©neti dokumentumsorozatunk m√°sodik r√©sz√©hez hypogea, az egykori ornitol√≥gus, a tizen√©ves anarchista madar√°szok f√©nym√°solt fanzine-j√°nak, a TACS-nak a szerzŇĎje k√©t oldalt is elk√ľld√∂tt a TACS porrnogr√°f k√ľl√∂nsz√°m√°b√≥l.

A sorozat elŇĎzŇĎ r√©sz√©ben arr√≥l volt sz√≥, hogy a kilencvenes √©vek elej√©n, a rendszerv√°lt√°s ut√°n, de az internet elŇĎtt egy csapat tizen√©ves mad√°rkedvelŇĎ hogyan csin√°lta meg a magyar humoroslap-kiad√°s eddig ar√°nylag ismeretlen mestermŇĪv√©t.

A TACS-b√≥l 93 √©s 95 k√∂z√∂tt 5 sz√°m jelent meg, k√∂zt√ľk az a pornogr√°f k√ľl√∂nkiad√°s, amit egy√ľtt raktak √∂ssze a kilencvenes √©vekbeli fanzinhull√°m egyik legh√≠resebb figur√°j√°val, a ma m√°r vicces liber√°lisfal√≥ megmond√≥emberk√©nt ismert Pozsonyi Buc√≥ √Ād√°mmal, a Geny√≥ Sz√≠v√≥ Disztroly egykori fanzine szerzŇĎj√©vel.

Hypogea eddig k√©t oldalt tal√°lt meg belŇĎle, ezeket k√ľldte el nekem. A n√©nierŇĎszakol√≥ gyerekek sztorij√°t olvasva a nevetg√©l√©s k√∂zben igaz√°b√≥l majdnem elk√∂nnyeztem magam, de nem a mor√°lis felh√°borod√°st√≥l, hanem att√≥l, hogy sosem hittem volna, hogy a kilencvenes √©vekben pont az anarchista fanzine-szerzŇĎk tartott√°k √©letben az akkor m√°r kihal√≥ban l√©vŇĎ sorkatons√°g egyik legrokonszenvesebb kultur√°lis jelens√©g√©t, a k√©zzel m√°solt porn√≥novell√°t.

T√°pos testalkat√ļ elŇĎfelv√©telisk√©nt a lenti laktanya aknavetŇĎ √ľteg√©n√©l k√©t dolog tartott a t√°rsadalmi rangl√©tra ar√°nylag elfogadhat√≥ hely√©n: hogy tudtam angolul √©s franci√°ul, ez√©rt b√°rmilyen kiad√°s√ļ porn√≥√ļjs√°got le tudtam fortd√≠tani, illetve hogy p√°r √©vvel elŇĎtte m√©g gyakorl√≥ ministr√°ns voltam, aki t√∂bb sz√°z h√≠vŇĎnek olvasta f√∂l dr√°mai hangs√ļlyoz√°ssal a szentleck√©t. Ut√≥bbi k√©pess√©gemet az indig√≥val m√°solt porn√≥novell√°k felolvas√°s√°n√°l tudtam bevetni. Ezek gener√°ci√≥r√≥l gener√°ci√≥ra √∂r√∂klŇĎdŇĎ, √°tl√°tsz√≥ irattart√≥ mapp√°ban gyŇĪjt√∂tt, v√©kony, szakadozott √≠r√≥g√©ppap√≠rok voltak, gyan√ļs foltokkal d√≠sz√≠tve. Vagyis persze semmi gyan√ļ nem volt a foltok eredet√©t illetŇĎen. Az √∂reg katon√°k adt√°k tov√°bb egym√°snak ŇĎket. Azt sajnos sohasem tudtam kider√≠teni, hogy h√°nyf√©le van belŇĎl√ľk, √©s hogy b√°rki sejti-e, honnan erednek √©s mikor kezdtek keringeni a n√©phadsereg k√∂rleteiben. A ritu√°lis felhaszn√°l√°suk a k√∂vetkezŇĎ volt: egy foly√©konyan olvas√≥ √ļjonc - na, ilyet nem mindenhol volt k√∂nnyŇĪ tal√°lni, velem rohadtul j√≥l j√°rtak - megkapta a novellacsomagot, ki√°llt a szoba k√∂zep√©re, √©s csengŇĎ hangon, √©rtelmesen hangs√ļlyozva felolvasta. Ez abszol√ļt igazs√°gos mŇĪfaj: ha a hangs√ļlyoz√°s el√©g √©rtelmes volt, a hallgat√≥s√°g nagy ny√∂g√©sek k√≠s√©ret√©ben 15 percen bel√ľl elt√°vozott a vizesblokkok ir√°ny√°ba.

Advertisement

A novell√°k fizikailag is √ļgy n√©ztek ki, mint egy lap a TACS-b√≥l, m√≠nusz a fot√≥mont√°zsok, de a tartalmi hasonl√≥s√°g eg√©szen megh√∂kkentŇĎ. Ott is minden nŇĎ negyven √©ves volt, j√≥ nagy mellekkel √© furton furt f√ľr√∂dtek. A tusol√≥ negyvenes MILF a porn√≥n√©pŇĪv√©szet "egyszer volt, hol nem volt"-ja. √ögy persze naqgyobb kedve van az embernek a zuhanyoz√°shoz, ha tudja, hogy a tiszt√°lkod√°s v√©g√©n felt√©tlen√ľl megdugj√°k, mint a lovat. Vagyis Lentiben √≠gy mondt√°k, ha a szex fergetegess√©g√©t akart√°k √©rz√©keltetni, j√≥llehet ahogy a t√°rsaimat eln√©ztem, egyiknek se lehetett csirk√©n√©l nagyobb h√°zi√°llata, √©s j√≥ √©rz√©sŇĪ paraszt be nem engedte volna ŇĎket az ist√°ll√≥j√°ba. Sz√≥val nŇĎ nem l√©tezett 40 alatt, a tusf√ľrdŇĎs flakonok kifogyhatatlanul ontott√°k a habot a dinny√©nyi, csillog√≥ mellekre, mi pedig legink√°bb egy √∂zvegy kamasz fiai szerett√ľnk volna lenni, mert akkor nek√ľnk is stifolder m√©retŇĪ faszunk lett volna √©s megdugtuk volna minden nŇĎrokonunkat. Az aranchista ornitol√≥gusok v√≠zi√≥ja t√©nyleg csak √°rnyalatokban t√©r el a tirp√°k sorkaton√°k√©t√≥l. Ott, eml√©kszem, sose esett sz√≥ nŇĎk l√°b√°r√≥l, csak a cs√∂cs√©rŇĎl. A l√°bmot√≠vum tal√°n a sasf√©l√©k mark√°ns szerepet bet√∂ltŇĎ fog√≥l√°ba miatt k√ļszott be ide. Na √©s a katonai novell√°k sosem voltak viccesek, v√©letlen√ľl sem meredeztek benne "t√∂bb√©-kev√©sb√© fejlett kukik", le nem √≠rtak volna olyant, hogy "√°polatlan alteste nem zavarta Ferit", √©s ami a legnagyobb k√ľl√∂nbs√©g, hogy a fi√ļk ott sokkal ink√°bb hanyatlottak a d√≠v√°nyra az √©lvezettŇĎl elal√©lve, mint hogy b√°rkinek is sz√©jjeltaposs√°k a nyak√°t a szand√°ljuk sark√°val.

B√ľszk√©k lehetnek az indig√≥s kezŇĪ sorkaton√°k, mert az anarchista madar√°szok nemhogy megŇĎrizt√©k, de pomp√°san tov√°bb is fejlesztett√©k ezt a rokonszenves, m√°ra m√°r tal√°n ki is halt irodalmi-n√©pmŇĪv√©szeti mŇĪfajt.