Nem fog sz√°guld√°snak tŇĪnni. A legegyszerŇĪbb ismeretterjesztŇĎ vide√≥k gyakran a legjobbak, √©s ez pofonegyszerŇĪ. Alphonse Swinehart anim√°ci√≥j√°n a Napt√≥l utazhatunk a Jupiterig a k√∂zbeesŇĎ √©gitesteket √©rintve, a f√©ny halad√°si sebess√©g√©nek megfelelŇĎ idŇĎ alatt.

A vide√≥ elej√©n m√©g viszonylag gyorsan t√∂rt√©nnek a dolgok ‚Äď 15 perc alatt elhagyjuk a Merk√ļrt, a V√©nuszt, a F√∂ldet √©s a Marsot, de ut√°na a k√∂vetkezŇĎ bolyg√≥ra, a Jupiterre m√©g 28 percet kell v√°rni. Itt v√©get √©r az utaz√°s, a k√©sz√≠tŇĎ azt √≠rja, egy √≥ra alatt akarta tartani a vide√≥ hossz√°t, a k√∂vetkezŇĎ meg√°ll√≥, a Szaturnusz pedig m√©g 35 perc lett volna a Jupiterhez k√©pest, a Pluto pedig t√∂bb √≥ra.

Swinehart azt is hozz√°tette, hogy t√∂bb k√∂nny√≠t√©st is megengedett mag√°nak. Egyr√©szt a bolyg√≥k poz√≠ci√≥j√°t a p√°ly√°jukon viszonylag szabadon kezelte ‚Äď nyilv√°n kellett egy bolyg√≥egy√ľtt√°ll√°s ahhoz hogy sorba lehessen menni. M√°sr√©szt a relativit√°selm√©letet kicsit f√©lretette: egy f√©nysebess√©ggel, vagy majdnem azzal halad√≥ objektum m√°shogy √©rz√©keln√© a t√©ridŇĎt, mint ahogy azt mi, lass√ļ emberek megszokhattuk. IdŇĎdilat√°ci√≥, sat√∂bbi. De ezt lesz√°m√≠tva igyekezett min√©l pontosabb lenni.

Azt m√°r csak √©n teszem hozz√°, hogy mivel a bolyg√≥k ellipszis alak√ļ p√°ly√°kon keringenek, ez√©rt az is v√°ltoz√≥, hogy milyen k√∂zel vannak a Naphoz, azaz mennyi idŇĎ alatt √©r hozz√°juk a f√©ny. Ha j√≥l sz√°molom, a Pluto eset√©ben a k√ľl√∂nbs√©g ak√°r h√°rom √≥ra is lehet.

via io9