This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Próbáld ki, milyen fénysebességgel száguldani

Nem fog száguldásnak tűnni. A legegyszerűbb ismeretterjesztő videók gyakran a legjobbak, és ez pofonegyszerű. Alphonse Swinehart animációján a Naptól utazhatunk a Jupiterig a közbeeső égitesteket érintve, a fény haladási sebességének megfelelő idő alatt.

Advertisement

A videó elején még viszonylag gyorsan történnek a dolgok – 15 perc alatt elhagyjuk a Merkúrt, a Vénuszt, a Földet és a Marsot, de utána a következő bolygóra, a Jupiterre még 28 percet kell várni. Itt véget ér az utazás, a készítő azt írja, egy óra alatt akarta tartani a videó hosszát, a következő megálló, a Szaturnusz pedig még 35 perc lett volna a Jupiterhez képest, a Pluto pedig több óra.

Swinehart azt is hozzátette, hogy több könnyítést is megengedett magának. Egyrészt a bolygók pozícióját a pályájukon viszonylag szabadon kezelte – nyilván kellett egy bolygóegyüttállás ahhoz hogy sorba lehessen menni. Másrészt a relativitáselméletet kicsit félretette: egy fénysebességgel, vagy majdnem azzal haladó objektum máshogy érzékelné a téridőt, mint ahogy azt mi, lassú emberek megszokhattuk. Idődilatáció, satöbbi. De ezt leszámítva igyekezett minél pontosabb lenni.

Advertisement

Azt már csak én teszem hozzá, hogy mivel a bolygók ellipszis alakú pályákon keringenek, ezért az is változó, hogy milyen közel vannak a Naphoz, azaz mennyi idő alatt ér hozzájuk a fény. Ha jól számolom, a Pluto esetében a különbség akár három óra is lehet.

via io9

Share This Story

Get our newsletter