Illustration for article titled Presztízsokokból képes lett volna csalni a Fidesz Baján?

Önmagában egyáltalán nem gyanús, hogy a fideszes a Bokodi úti körzetben háromszor annyit kapott, mint a baloldali jelölt. A jobbikossal még cifrábban is történtek. Más tészta, ha autóval csaltak.

Advertisement

Nem tudni, hogy csalt-e a Fidesz Baján. Amit tudni, az annyi, hogy három szavazókörben fej-fej mellett haladt a Fidesz és a baloldali ellenzék jelöltje, de úgy, hogy mindegyikben a balos Teket Melinda nyert - 173-184, 133-137, illetve 28-41 arányban - hogy két szavazókörben annyira megtáltosodjon a fideszes Kovács Csaba, hogy a végén ahhoz képest egész simán megnyerje az egészet.

Az egész így elsőre - főleg egy ellenzéki hangulatban lévő olvasónak - kapásból egyértelműnek látszik, mármint világméretű csalásnak. Egy szoros versenyt kiugró részeredményekkel megnyerni mindig gyanús, az ellenzéki olvasók kezében izzanak a facebookos megosztógombok. Érdemes azonban józanul végignézni az eredménysort, például a 444.hu remek infógrafikáján és posztjában. Látható belőle, hogy ennyire kis számú szavazó és kis választókerület esetén önmagában egyáltalán nem ritka, hogy az eredmények szavazókörzetenként akár gyökeresen eltérjenek. A jobbikos jelölt, Markó György a Nagy I. utcai körzetben például tizedannyi szavazatot kapott, mint a szinte döntetlenre végző két esélyes jelölt. A Pokorny utcában még rosszabbul szerepelt, itt a fideszes és baloldali versenyő tizenharmadát-tizenötödét szerezte, és még az LMP-s is háromszor annyit kapott, mint ő. A Szegedi úton bezzeg ugyanúgy végzett a jobbikos, mint a fideszes, majdnem megcsípte a szakasz második helyét.

Ezeből is látszik, hogy akár egy háztömb lakosságának összetétele is milyen végletesen különböző eredményeket hozhat egy olyan helyi választáson, ahol párszáz szavazó van összesen és néhány tucatos különbség a végereményben már rengeteget számít. Tehát önmagában az, hogy a Bokodi úti körzetben Kovács Csaba háromszor annyi szavazatot kapott, mint Teket Melinda, gyakorlatilag semmit sem jelent, és kicsit sem ad okot csalásgyanúra. Az már egészen más tészta, hogy ha kiderül, hogy a Fidesz tényleg szervezetten autóztatott szavazókat, ahogy azt az Együtt feltételezi.

Sokkal gyanúsabb lenne a dolog, ha egy országgyűlési választás sokkal nagyobb választókörében, ezrek szavazata alapján imbolyognának ennyire az eredmények.

Advertisement

Egy tuti: a Fidesznek racionálisan akkor sem lett volna oka csalni, ha Teket Melinda pár szavazattal igazából megnyerte volna a választást. Sokkal nagyobbat veszthetnek egy lebukott választási csalással annál, mint amit ez a bajai önkormányzati hely jelent. Szoros vereség esetében joggal érvelhettek volna azzal, hogy hiába vonult fel Baján a teljes baloldali pártvezető kar, hiába állították be úgy az egészet, mintha ezen a hétvégén itt dőlt volna el a következő parlamenti választás, a részvétel érdemben alig változott az előző választáshoz képest és szó sem volt arról, hogy a baloldalnak sikerült volna picit is mozgósítania az elégedetlen tömegeket. Mindenki egyetért abban, hogy a következő választás a személyes mozgósításon fog eldőlni. Ebben egyáltalán nem villantott olyan nagyot az Együtt-PM-MSZP-DK-blokk. Az időközi kis választások egyrészt nem jelentenek semmit, másrészt kiváló alkalmak a tömeges elégedetlenség tét nélküli kifejezésére, ehhez képest történhetett bármi Baján, tömeges tiltakozás tuti nem volt.

Ettől még persze lehet, hogy világméretű csalás történt, de az tuti, hogy ha bármit el akar érni az ellenzék, ennél sokkal ügyesebben kell domborítania.

Share This Story

Get our newsletter