Porosenko elég vehemensen lőtte be az ukrán tárgyalási pozíciót

Illustration for article titled Porosenko elég vehemensen lőtte be az ukrán tárgyalási pozíciót

Az elnök a kormány kibővített ülése után azt mondta, Ukrajna készen áll arra, hogy bevezesse az országos hadiállapotot. A normandiai négyek – oroszok, németek, franciák és ukránok – ma délután csúcstalálkoznak Minszkben, elég nagy kérdés, mi lehet a randevú eredménye.

Advertisement

A várakozások szerint kb. egy újabb tűzszünet, és utána elpepecselhetnek sokáig a technikai részletekkel. Sokan úgy vélik, a találkozó az utolsó esély arra, hogy a totális háborút megakadályozzák. Amit egyébként a donyecki és a luganszki lázadók nemigen szeretnének.

Petro Porosenko kiindulópontja tehát az MTI rövidhíre szerint:

A kijevi vezetés készen áll arra, hogy hadiállapotot vezessen be Ukrajna egész területén, ha tovább romlik a helyzet a keleti országrészben, jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök szerdán, a kormány kibővített ülésén, amelyre a megyei állami adminisztrációk vezetőit is meghívták. Az államfő kijelentette azt is, hogy Ukrajna és az Európai Unió egységes álláspontot fog képviselni az úgynevezett "normandiai négyek" minszki, szerda délután kezdődő csúcstalálkozóján. Kiemelte, hogy ennek kulcsfontosságú eleme a feltétel nélküli kelet-ukrajnai tűzszünet követelése. Ismételten leszögezte, hogy a decentralizációnak, azaz a régiók önigazgatási joga kiterjesztésének – amelyen jelenleg a kijevi vezetés munkálkodik – semmi köze a föderalizációhoz, Ukrajna nem válik szövetségi állammá, hanem egységes marad.

Advertisement

Az utolsó félmondat tarthatóságában nem vagyok biztos, de majd meglátjuk.

Fotó: Johannes Simon/Getty

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter