M√°rmint a varg√°nyasz√ľzess√©gemet, gombaporn√≥n. M√©g sosem tal√°ltam egyn√©l t√∂bb varg√°ny√°t, vagyis amikor igen, akkor mindkettŇĎ rohadt volt. De most beleszaladtak a k√©sbe. √Čletm√≥dtan√°csunk: tr√≥pusi monszunban j√°rj ink√°bb gomb√°szni!

Magyarorsz√°g √ļjfajta ny√°ri monszunidŇĎj√°r√°sa lassan az √©let minden ter√ľlet√©t √°t fogja alak√≠tani. √ćgy a szabadidŇĎ sz√≥rakoztat√≥ elt√∂lt√©s√©t is, hiszen egy rak√°s klasszikus sz√ľnidei szabadidŇĎs tev√©kenys√©g v√°lt √©rtelmetlenn√© vagy kock√°zatoss√° a minduntalan lez√ļdul√≥ z√°porok-zivatarok miatt, a fullaszt√≥an p√°r√°s levegŇĎrŇĎl nem is besz√©lve. Evezni √©s bring√°zni p√©ld√°ul tov√°bbra is j√≥ muri - m√°s orsz√°gokban, ahol nem l√∂k le a nyeregb√≥l a csap√≥esŇĎ. M√°r a szabadt√©ri kocsm√°z√°s sem a r√©gi, annyiszor kell menek√ľlni.

De ami rossz a hedonista embernek, az j√≥ p√©ld√°ul a gomb√°nak. A hirtelen lez√ļdul√≥ nedvess√©ggel kombin√°lt p√°r√°s meleg eszm√©nyi k√∂rnyezetet jelent nekik, gyorsabban nŇĎnek, mint Orb√°n Viktor eur√≥pai n√©pszerŇĪs√©gi indexe, √≠gy id√©n ny√°ron is egyre t√∂bb h√≠rt hallottam hihetelen varg√°nyter√≠t√©kekrŇĎl.

H√°rom √©ve kezdtem gomb√°szni, ami a legjobb sz√≥rakoz√°s a vil√°gon, mert leg√°lisan lehet nagyon lassan, a f√∂ldet b√°mulva menni, ami√©rt kiskoromban mindig cseszegtettek. Tal√°ltam mindenf√©le gomb√°kat, r√∂gt√∂n a legelsŇĎ alkalommal l√°ttam egy igazi cs√°sz√°rgal√≥c√°t, pedig az igen ritka, de a varg√°ny√°val valahogy mindig pechem volt. Nyilv√°n nem f√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy ez a legdr√°g√°bb gomba, ami szezonban az egyik fŇĎ bev√©teli forr√°sa a magyar vid√©k mozg√©konyabb lak√≥inak. Plusz olyan √ľgyes rejtŇĎsz√≠ne van, hogy sosem veszem √©szre, a gyerekek √≥ri√°si √∂r√∂m√©re, akik viszont mindig kisz√ļrj√°k. H√°rom √©v alatt nem volt olyan gomb√°sz√°s, hogy egyn√©l t√∂bbet tal√°ltam volna belŇĎl√ľk, kiv√©ve azt az alkalmat, amikor k√©t rohadtat.

Advertisement

Azon gondolkodtam a h√©tv√©g√©n, hogy meg k√©ne n√©zni, hogy t√©nyleg a gomb√°sz√°s-e az √ļj magyar idŇĎj√°r√°shoz legink√°bb illŇĎ idŇĎt√∂lt√©s, √©s felh√≠vtam Bagi "Koosnya" Istv√°n szarvasgomb√°sz haveromat, aki legnagyobb megh√∂kken√©semre a napokban hatalmas gomb√°t aj√°nd√©kozott Fazekas miniszternek. √Čs Istv√°nnak pont volt egy remek f√ľlese egy haverj√°t√≥l, aki a napokban nagyot kasz√°lt, nem is olyan messze BudapesttŇĎl.

A gomb√°sz√°s egyik var√°zs√°t az adja, hogy ha kap√°s van, akkor hajnalban kell indulni, vagy megszedik a p√°ly√°t, √≠gy vas√°rnap 5:50-kor √©bredtem, amitŇĎl eleve ext√°zisk√∂zeli √°llapotba ker√ľltem. F√©lig √∂ntudatlanul hajtottam √°t X., Y., majd a vele szinte egybe√©p√ľlt Z. telep√ľl√©sen, hogy Z. t√ļlsŇĎ v√©g√©n √∂sszefussunk Bagival, √©s egy homokos f√∂ld√ļton megk√∂zel√≠ts√ľk a telep√ľl√©s m√∂g√∂tti fenyves-t√∂lgyes erdŇĎt.

√Čs elkezdŇĎd√∂tt a buli. Egyfajta csendes, term√©szetk√∂zeli, n√©ma szertart√°st k√©pzelsz el a F√°k Szent Templom√°ban, ahol az egyetlen zaj a k√≥sza mad√°rdal, ahol a h√≠vek n√©ma fŇĎhajt√°ssal √°ldoznak a Minden√ľtt Jelenl√©vŇĎ TeremtŇĎnek? Nagyobbat nem is t√©vedhetn√©l. Ha mondjuk nem a f√°k templom√°t, hanem a f√°k zsinag√≥g√°j√°t k√©pzeled el, √∂ssze-vissza pof√°z√≥, csivitelŇĎ √©s kurjongat√≥ h√≠vekkel, akor k√∂zelebb vagy a megold√°shoz.

Advertisement

Az erdŇĎ olyan volt ink√°bb, mint ahogy elŇĎ√≠t√©letes gimnazista koromban Miskolcot k√©pzelten: minden√ľtt cig√°nyok korz√≥ztak, k√©t-h√°romfŇĎs csapatokban, √©s vid√°man ki√°ltoztak egym√°snak. Voltak nem cig√°nyok is, de ŇĎk unalmasan viselkedtek. Sz√≥val zsibongott az erdŇĎ, volt olyan tiszt√°s, ahol 3-4 kisebb csoportot l√°ttunk egyszerre √∂ssze-vissza m√°szk√°lni. √Čs az volt a fantasztikus, hogy ebben a szinte v√°s√°ri hangulatban √©s n√©psŇĪrŇĪs√©g mellett m√©g gomb√°t is lehetett tal√°lni. Az igazi profik persze akkor j√∂ttek ki, amikor mi meg√©rkezt√ľnk, de az ide-oda cs√°szk√°l√≥ csoportok ellen√©re minden√ľtt maradt p√°r √ľgyesebben rejtŇĎzk√∂dŇĎ varg√°nya.

Nekem, aki sosem láttam egy darabnál többet, olyan volt ez, mint sok év magányos maszturbálás után egyszer csak rányitni egy tömegszexes pornóforgatásra.

5 percen bel√ľl megjav√≠tottam az eddigi, 1 eg√©szs√©ges varg√°nyos cs√ļcsomat, √©s innen kezdŇĎd√∂tt a jutalomj√°t√©k. FŇĎleg bronzos varg√°ny√°kat tal√°ltunk, egy-egy ny√°rival vegy√≠tve. Azt√°n r√°nk k√∂sz√∂nt k√©t ked√©lyes fick√≥, akikrŇĎl kider√ľlt, hogy Bagi gomb√°szf√≥rumoz√≥ t√°rsai, akikkel √©lŇĎben m√©g sosem tal√°lkozott. Ekkor olyat √©ltem √°t, aminek a l√©tez√©s√©ben kev√©sb√© hittem, mint Havasi Bertalan lelk√©√©ben: gomb√°sz a m√°sik gomb√°sznak p√°ly√°t mutatott!

Advertisement

Nem voltunk bent m√°sf√©l √≥r√°t, de csod√°s ter√≠t√©ket szedt√ľnk √∂ssze.

A gomb√°sz√°s t√©nyleg igazi monszunsport. Amikor a brut√°lis zuh√©t√≥l semmit sem lehet csin√°lni, a f√©k sŇĪrŇĪj√©ben m√©g eg√©szen istenek a helyzet. A legjobb benne pedig az, hogy milyen √∂sszetett: figyelni kell az idŇĎj√°r√°st, k√ľl√∂n√∂s tekintettel a helyi z√°rporesŇĎkre, tudni kell, hogy merre milyen a talaj √©s milyen fafajt√°k √©lnek, azt√°n, ha minden vizes lett, vill√°mgyorsan kell cselekedni. Mondjuk mindezeket ki lehet v√°ltani egy darab hozz√°√©rtŇĎ bar√°ttal is.

Advertisement

Ha el√©g kor√°n fel b√≠rsz kelni, ny√°ron munka elŇĎtt is lehet csin√°lni. Ez az√©rt praktikus, mert h√©tk√∂zben legal√°bb csak a meg√©lhet√©si gomb√°sz√≥k vannak jelen, √≠gy nincs akkora tumultus, mint h√©tv√©g√©n. A gomb√°sz√°s am√ļgy is jav√≠tja a magyars√°g ment√°lhigi√©n√©s √°llapot√°t, hiszen rengeteg ember √ļgy elŇĎ√≠t√©letes a cig√°nyokkal, hogy alig √©rintkezik vel√ľk. M√°rpedig a cig√°nyok t√°rsas√°ga t√∂k sz√≥rakoztat√≥, ami az erdŇĎben, ahol az√©rt mindenki lelazul, sokkal jobban kij√∂n. √Čs az sem utols√≥ szempont, hogy ha van, akit meg tudok k√©rdezni arr√≥l, hogy hol vagyok, m√©g √©n is kital√°lok az erdŇĎbŇĎl.

B√≥nusz, hogy a gomb√°t igen k√∂nnyŇĪ √©s sz√≥rakoztat√≥ megpucolni, az √©retlen, gyermeteg szem√©lyis√©gek pedig remek√ľl elviccelhetnek k√∂zben gomb√°s "po√©nokkal", mutatom: