Jav√°ban dolgozik az egykori J√≥zsef Telefonk√∂zpont √©p√ľlet√©n a Reticolo Kft. Ma arra j√°rva sŇĪrŇĪ porfelhŇĎn kellett √°tbicajoznom, ugyanis a jelek szerint a legend√°s t√°vk√∂zl√©si palota belsŇĎ udvar√°n foly√≥ bont√°si munk√°k sor√°n semmilyen porfog√≥ megold√°st nem alkalmaznak.

Mire lek√°sz√°l√≥dtam a biciklirŇĎl, hogy k√©sz√≠tsek p√°r k√©pet, a por java r√©sze t√∂bb√©-kev√©sb√© el√ľlt. Egy k√∂rny√©ken lak√≥ nŇĎvel sz√≥t v√°lva kider√ľlt, napok √≥ta szenvednek a meglepet√©sszerŇĪen ki-ki t√∂rŇĎ porfelhŇĎktŇĎl: mindent ellepŇĎ finom por sz√ľrk√≠ti a t√©r √©p√ľleteit, f√°it, szobrait, az ott parkol√≥ aut√≥kat, szellŇĎztetni nemcsak a k√°nikula miatt nem √©rdemes.

A Ray RezsŇĎ tervezte t√∂bb mint sz√°z√©ves, monument√°lis, robusztus, vasbeton szerkezetŇĪ √©p√ľlet egy√©bk√©nt hossz√ļ-hossz√ļ √©vekig √ľresen romladozott, miut√°n a Mat√°v kik√∂lt√∂z√∂tt belŇĎle.

Advertisement

A mostani fejlem√©ny, miszerint j√ļlius 21. √≥ta zajlanak a k√ľlsŇĎ-belsŇĎ munk√°k az √©p√ľleten, a porfelhŇĎ ellen√©re √∂r√∂mtelinek mondhat√≥. Ha minden j√≥l megy, j√∂vŇĎ tavaszra sz√°llod√°t √©s lak√°sokat alak√≠tanak ki benne, ami t√∂k√©letesen passzol az √©p√ľlet profilj√°hoz.

Advertisement

Rem√©lem, az √©p√ľletet d√≠sz√≠tŇĎ sz√°mtalan fantasztikus szobor √©s dombormŇĪ nem esik √°ldozat√°ul a fel√ļj√≠t√°snak, ahogy az a hazai mŇĪeml√©kv√©delem besz√°nt√°sa √≥ta egyre jellemzŇĎbb.

Ami a porfelhŇĎt illeti, n√©mi odafigyel√©ssel, locsol√°ssal, a szakadt nejlonok helyett valami szakszerŇĪbb szigetel√©ssel megoldhat√≥ lenne, hogy a k√∂rny√©ken lak√≥knak ne szitkoz√≥dva kelljen v√°rniuk a k√∂vetkezŇĎ h√≥napokban a rekonstrukci√≥s munk√°k befejezt√©t.

Ut√≥lagos kieg√©sz√≠t√©s: kommentben jelentkezett a Reticolo egyik munkat√°rsa, √°ll√≠t√°sa szerint nem az ŇĎ c√©g√ľk v√©gzi a nagy porral j√°r√≥ belsŇĎ bont√°si munk√°kat, ŇĎk csak a homlokzat fel√ļj√≠t√°s√°√©rt felelnek.

Advertisement

A Reticolo elvileg nem kezdŇĎ a mŇĪeml√©ki fel√ļj√≠t√°sok ter√©n, t√∂bbek k√∂z√∂tt az ŇĎ nev√ľkh√∂z fŇĪzŇĎdik az Erzs√©bet-kil√°t√≥ 2005-√∂s rendbe t√©tele is.

Advertisement

Az al√°bbi k√©pek hat √©ve, 2009-ben k√©sz√ľltek, nagyj√°b√≥l bemutatva, milyen √°llapotok uralkodtak az akkor elhagyatott √©p√ľletben, amit a Gestim √°rult (az ŇĎ enged√©ly√ľkkel j√°rtuk be kettesben Zubreczky ‚ÄúUrbanista‚ÄďCink‚ÄďUrbanista‚ÄĚ D√°viddal):

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

(Fotók: Nagy Attila/Cink)