A jelenetet a nemsokára iTunes-on megjelenő Stretch című filmben adja elő Brooklyn Decker és Patrick Wilson.

Advertisement

Ralph Fiennest egy 2006-os tévés interjújában kérdezte meg egy fiatal színészpalánta, hogy milyen érzés szexjelenetet forgatni. Fiennes azt mondta, az Egy kapcsolat végében Julianne Moore-ral az volt a stratégiájuk, hogy sokat nevettek az intim jelenetek forgatása közben. Ugyanakkor azt is hozzátette, a színész számára ez egy nagyon kiszolgáltatott és feszült helyzet. Majd azzal viccelte el a kérdést, hogy David Nivennek szokás tulajdonítani a sztorit, miszerint állítólag azt mondta színésznő partnerének egy szexjelenet forgatása előtt, hogy elnézését kérem, ha felizgatódom, és akkor is, ha nem.

Erre a történetre rímel Gavin Polone amerikai filmproducernek a Vulture-ben megjelent cikke, amelyben két amerikai színésznőt és egy színészt faggat a témáról. Annak érdekében, hogy őszintén beszéljenek szexjelenetekkel kapcsolatos tapasztalataikról, név nélkül nyilatkoztak neki. Az anonim színész azt meséli el, hogy a jelenet forgatása előtt már volt kölcsönös rokonszenv a színésznővel, ám amikor forgatás közben az idegességtől nem volt merevedése, partnere mégiscsak negatív jelzésként vette a dolgot, és kapcsolatuk már sosem lett a régi.

Advertisement

Az ebben az interjúban megszólaló színészek is egybehangzóan állítják, amit Ralph Fiennes is hangsúlyoz: szexjelenetet forgatni feszült és nehéz dolog. Ugyanakkor abban is megegyezik a tapasztalatuk, hogy gyakori színészek közt a viszony kialakulása, főként, ha intim jelenetekben is részt kell venniük. Az egyik névtelenül nyilatkozó színésznő szerint a rendezők is rá szoktak játszani erre azzal, hogy olyan színészeket választanak ilyen szerepekre, akik között elképzelhetőnek tartják a kémiát.

Vaj és megaláztatás

Nem ez volt a helyzet a huszadik század egyik legnagyobb hatású filmje, az Utolsó tangó Párizsban esetében. Marlon Brando és az akkor mindössze 19 éves Maria Schneider felzaklató szexjelenetéről a színésznő élete vége felé nyilatkozott. Eszerint teljesen váratlanul érte őt a forgatókönyvben nem is szereplő jelenet, amelyben Brando vajat használ síkosítónak. Schneider szerint a jelenet Brando ötlete volt, és egy kicsit megerőszakolva érezte magát forgatás közben. Szerencsére csak egyszer forgattuk le, tette hozzá.

Advertisement

Nem tudni, mi az igazság ebben az ügyben, hiszen Schneider korábban pozitívabban nyilatkozott a Brandóval közös munkájáról. Mindenesetre sokatmondó, hogy a rendező, Bernardo Bertolucci egy tévés interjúban azt mondta az esetről, bűntudatot érez a történtek miatt – ugyanakkor ma is leforgatná ezt a jelenetet. Azt is mondta, hogy azért nem szóltak Schneidernek idejében a vajas-erőszakos jelenetről, mert nem a színésznő, hanem a lány érzelmeit akarta látni a vásznon. Sőt: a megalázott nő reakcióit.

Mindenki döntse el maga, hogy ezek után mit gondol a művészi szabadságról.

Amikor tényleg szex a szex

Vannak esetek, amikor a szex a vásznon igazából megtörténik a szereplők között. Az egyik híres példa a nem megjátszott szexjelenetekre a Romance című 1999-es francia művészfilm, melyben Caroline Ducey színésznő vállalta a behatolásokkal járó, sokszor érzelmileg igen megrendítő jeleneteket.

Advertisement
Illustration for article titled Pont ilyen érzés szexjelenetet forgatni (18+)

Egy másik jellemző kategóriát képeznek a filmeknek, amelyek során a rendező pornószínészekkel játszatja el a naturalisztikus szexjeleneteket. Lars von Trier az Antikrisztusban például ezt a megoldást választotta.

Advertisement

A magyar filmtörténetből nevezetes sztori, amikor Pálfi György Taxidermiájának egyik jelenetében történik közösülés, és a film bemutatójakor voltak, akik azt gondolták, a szereplő Molnár Piroska tényleg eljátszotta ezt a jelenetet. Többek közt a Velvetnek adott interjújában tisztázta a kérdést, miszerint ebben esetben is azt történt, hogy a rendező pornószínészekkel forgatott.

(Amúgy ha már pornó, a témában ajánlom Louis Theroux BBC-nek készített nagyszerű dokumentumfilmjét, Twilight of the Porn Stars címmel.)

Advertisement

Annyi biztos, hogy amikor színészek arccal és névvel nyilatkoznak a kérdésről, rendszerint olyasmikkel ütik el a témát, hogy szerencsére a jelenetbeli partnerük és a rendező olyan jó fejek voltak, és nem jelentett különösebb nehézséget a feladat. A fenti történetekből látható, az igazság közelebb állhat ahhoz, amit a néző is gondol ilyenkor: szexjelenetet forgatni nehéz, érzelmileg felkavaró feladat.

[Nem tudom, hogy az olvasók közt vannak-e színészek vagy filmes emberek, de ha igen, bátran kommentezzenek ők is. A Cink-en lehet teljesen anonim módon is kommentezni. Direkt azért, hogy teljes biztonságban maradhasson a hozzászóló. Szóval csak bátran.]

Share This Story

Get our newsletter