Miut√°n a Gazprom fŇĎn√∂ke tal√°lkozott Orb√°nnal, Magyarorsz√°g most elz√°rta az ukr√°n g√°zcsapot. Putyin k√∂zben ny√≠ltan megfenyegette az EU-t, hogy t√°rgyalja √ļjra a szabadkereskedelmi egyezs√©g√©t Ukrajn√°val, vagy j√∂n a megtorl√°s.

Sem az ukr√°n Naftogaz, sem a nyugat-eur√≥pai g√°zkereskedŇĎk nem kaptak inform√°ci√≥t arr√≥l, hogy a magyar f√©l cs√ľt√∂rt√∂k este mi√©rt √°ll√≠totta le a g√°zssz√°ll√≠t√°st Ukrajna fel√© - k√∂z√∂lte a v√°llalat.

A k√∂zlem√©ny√ľk utal arra, hogy Orb√°n minisztereln√∂k a le√°ll√≠t√°s elŇĎtt 3 nappal tal√°lkozott Alekszej Millerrel, az orosz g√°zkereskedŇĎ Gazprom vez√©rigazgat√≥j√°val Budapesten, illetve hogy p√©nteken kezdŇĎdik Berlinben a h√°romoldal√ļ ukr√°n-orosz-EU g√°zt√°rgyal√°sok √ļjabb fordul√≥ja.

"Sem az EU-tagorsz√°gok, sem Ukrajna nem helyezhetŇĎ politikai nyom√°sgyakorl√°s al√° energi√°val val√≥ zsarol√°s r√©v√©n" ‚Äď sz√∂gezt√©k le.

P√©ntek reggel a szok√°sos r√°di√≥s interj√ļj√°ban Orb√°n elmes√©lte, hogy t√°rgyalt Millerrel, akivel meg√°llapodott arr√≥l, hogy nemsok√°ra orosz g√°z √©rkezik a hazai g√°zt√©roz√≥k felt√∂lt√©s√©hez. A felt√∂lt√©s szinte el fogja √©rni a 60 sz√°zal√©kot, a legrosszabbra kell k√©sz√ľln√ľnk az orosz-ukr√°n konfliktus miatt - mondta Orb√°n.

Advertisement

Vlagyimir Putyin orosz eln√∂k az Eur√≥pai Parlament (EP) √©s az ukr√°n t√∂rv√©nyhoz√°s √°ltal is ratifik√°lt EU-ukr√°n szabadkereskedelmi meg√°llapod√°s √ļjrat√°rgyal√°s√°t k√∂veteli, √©s azonnali megtorl√°st helyez kil√°t√°sba, ha Ukrajna csak r√©szben is neki√°ll megval√≥s√≠tani az egyezm√©ny passzusait - √≠rta p√©nteki sz√°m√°ban a Financial Times egy Putyin √°ltal Jos√© Manuel Barros√≥nak, az Eur√≥pai Bizotts√°g eln√∂k√©nek √≠rt lev√©lre hivatkozva.

Az FT szerint Moszkva arra törekszik, hogy meggátolja Ukrajna közeledését a Nyugathoz, és saját gazdasági érdekszférájában tartsa a szomszédos országot.

Moszkva konkr√©tan mintegy 2400 v√°mtarifa-besorol√°s m√≥dos√≠t√°s√°t k√∂veteli. A The Wall Street Journal p√©nteki tud√≥s√≠t√°sa szerint Jos√© Manuel Barroso New Yorkban √ļgy nyilatkozott, hogy az Eur√≥pai Bizotts√°g nem z√°rja ki a szerzŇĎd√©s m√≥dos√≠t√°s√°t, √°m erre csak akkor van lehetŇĎs√©g, ha ezt Ukrajna k√©ri. Moszkv√°nak ebben nem lehet v√©t√≥joga - hangoztatta a bizotts√°g eln√∂ke. Putyin levele egy nappal az ut√°n kelt, hogy az EP √©s a kijevi Rada is j√≥v√°hagyta a szabadkereskedelmi egyezm√©nyt.