​Pont az csináltuk, amit Moszkva szeretne

Miután a Gazprom főnöke találkozott Orbánnal, Magyarország most elzárta az ukrán gázcsapot. Putyin közben nyíltan megfenyegette az EU-t, hogy tárgyalja újra a szabadkereskedelmi egyezségét Ukrajnával, vagy jön a megtorlás.

Advertisement

Sem az ukrán Naftogaz, sem a nyugat-európai gázkereskedők nem kaptak információt arról, hogy a magyar fél csütörtök este miért állította le a gázsszállítást Ukrajna felé - közölte a vállalat.

A közleményük utal arra, hogy Orbán miniszterelnök a leállítás előtt 3 nappal találkozott Alekszej Millerrel, az orosz gázkereskedő Gazprom vezérigazgatójával Budapesten, illetve hogy pénteken kezdődik Berlinben a háromoldalú ukrán-orosz-EU gáztárgyalások újabb fordulója.

Advertisement

"Sem az EU-tagországok, sem Ukrajna nem helyezhető politikai nyomásgyakorlás alá energiával való zsarolás révén" – szögezték le.

Péntek reggel a szokásos rádiós interjújában Orbán elmesélte, hogy tárgyalt Millerrel, akivel megállapodott arról, hogy nemsokára orosz gáz érkezik a hazai gáztérozók feltöltéséhez. A feltöltés szinte el fogja érni a 60 százalékot, a legrosszabbra kell készülnünk az orosz-ukrán konfliktus miatt - mondta Orbán.

Advertisement

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európai Parlament (EP) és az ukrán törvényhozás által is ratifikált EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás újratárgyalását követeli, és azonnali megtorlást helyez kilátásba, ha Ukrajna csak részben is nekiáll megvalósítani az egyezmény passzusait - írta pénteki számában a Financial Times egy Putyin által José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének írt levélre hivatkozva.

Az FT szerint Moszkva arra törekszik, hogy meggátolja Ukrajna közeledését a Nyugathoz, és saját gazdasági érdekszférájában tartsa a szomszédos országot.

Advertisement

Moszkva konkrétan mintegy 2400 vámtarifa-besorolás módosítását követeli. A The Wall Street Journal pénteki tudósítása szerint José Manuel Barroso New Yorkban úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság nem zárja ki a szerződés módosítását, ám erre csak akkor van lehetőség, ha ezt Ukrajna kéri. Moszkvának ebben nem lehet vétójoga - hangoztatta a bizottság elnöke. Putyin levele egy nappal az után kelt, hogy az EP és a kijevi Rada is jóváhagyta a szabadkereskedelmi egyezményt.

Share This Story

Get our newsletter