Pokorni reagált, de nem vágott vissza. Csicska vagy bölcs?

Illustration for article titled Pokorni reagált, de nem vágott vissza. Csicska vagy bölcs?

"Nem tekintem személyes ügynek" – reagált Pokorni Zoltán arra a Lázár János-interjúra, amiben utóbbi megfenyegette őt és Kövér Lászlót, hogy "önmagukat végzik ki", ha kritizálni merik Rogánt, Szijjártót, Giró-Szászt, Habonyt és őt.

Advertisement

Bölcs békülékenység vagy azonnali becsicskulás?

A két megtámadott fideszes közül a hatalmi játszma szempontjából kevésbé fontos Pokorni Zoltán máris reagált Lázár János példátlanul agresszív támadására, amiben az Ország Nemhivatalos Második Embere félreérthetelenül jelezte, hogy kinyírnak mindenkit, aki bírálni merészeli az Orbán Viktor legfőbb bizalmasának számító, pártbeli ifjútörökökből álló eredeti tőkefelhalmozó kört.

Advertisement

Pokorni ezt mondta a Magyar Nemzetnek:

Az alapvetően a Fideszen belüli generációs küzdelmekről szóló interjút nem tekintem személyes ügynek. Lázár János korosztályának egyik legdinamikusabb és legtehetségesebb tagja.

Advertisement

Meg ezt is:

De mi, akik már lassan a párt veteránjainak számítunk, megtanultuk, hogy csatározás közben sem szabad elfelejtenünk, hogy milyen módon kötünk majd békét. A politikai családon belüli egyensúly megőrzése azért fontos, mert ez az egyik feltétele annak, hogy a magyar társadalomban tudjunk nyugalmat és kiegyensúlyozottságot teremteni.

Advertisement

Erre varrjál nyolcszázezer forintos Donatella Versace-gombot! Ez most rémült pitizés vagy egy tapasztalt polgári politikus helyes reakciója?

Szerintem Pokorni szempontjából mindenképpen a visszafogott hang és az arcába dobott kesztyű nem visszadobása volt a helyes reakció. De ez a hülyeség, hogy "nem tekinti személyes ügynek", na ez megzavar. Már hogy a hóhérba ne tekintené személyes ügynek, hogy a Fidesz teljes történetében példátlan módon név szerint politikai gyilkossággal fenyegessék meg? Ezt lehet elegánsan kezelni, nem mellre szívni, lehet rá nem megsértődni, lehet, sőt érdemes nem hasonlóan arrogáns tempóban válaszolni, de nem személyesnek tekinteni azt nem. Márpedig aki ennyire nem beszél őszintén, azon nehéz kiigazodni.

Advertisement

Most újabb kukoricás zacskót tettem a mikróba és várom Kövér László reakcióját, ami a nagy kép és a Fidesz közeljövője szermpontjából sokkal érdekesebb Pokorniénál. Egyelőre arra fogadnék nagy tétben, hogy nem fog semmit válaszolni.

Share This Story

Get our newsletter