Több Ă©vtizedes kĂ©slekedĂ©s-halogatĂĄs-szerencsĂ©tlenedĂ©s utĂĄn vĂ©gre megtekintettem sajĂĄt szemeimmel a jĂĄki templomot. Annyit szeretnĂ©k csak mondani, hogy egĂ©szen lenyƱgözƑ.

Volt mĂ©g valamikor tavasszal ez a jĂł kis posztom – tĂ­zes lista formĂĄjĂĄban –, amiben összeszedtem szerintem szuper magyar dolgokat, mert elĂ©ggĂ© meguntam, hogy tĂșl gyakran van fanyaloghatnĂ©kom nekem magamnak is. KĂ©sƑbb meg egy mĂĄsik, amibƑl kiderĂŒlt, hogy elĂ©ggĂ© bĂ­rom a templomokat. Áprilisban is gondoltam mĂĄr rĂĄ, hogy kĂ©ne egy templomos pont is a listĂĄba – vannak itt klasszak monumentĂĄlisban Ă©ppĂșgy, mint aprĂłban, a szomszĂ©dos Szent IstvĂĄn-bazilikĂĄtĂłl a csarodai fa harangtoronyig, Ă©s mĂ©g egy szĂłt sem szĂłltam egynĂ©mely csodĂĄs zsinagĂłgĂĄkrĂłl vagy a zsĂĄmbĂ©ki romrĂłl –, ĂĄm aztĂĄn letettem rĂłla, mert olyan nagyon igazi adu ĂĄsz nem jutott az eszembe. HĂĄt ha korĂĄbban lĂĄtom a jĂĄki templomot, akkor nem lett volna kĂ©rdĂ©s, hogy 10 pont legyen azon a listĂĄn, vagy 11.

Advertisement

Advertisement

ElkĂ©pesztƑ hangulata Ă©s ereje van ennek a jĂĄkinak, nemhiĂĄba mondom mindig, hogy jĂł dolog, amikor az ember többnek szeretne lĂĄtszani, mint valami ostoba pondrĂł.

Advertisement

Ha mĂ©g nem jĂĄrtatok arra – egĂ©szen közel terĂŒl el Szombathelyhez, de ezt biztosan tudjĂĄtok –, akkor jĂĄrjatok, hatĂĄrozottan ĂĄllĂ­tom, hogy megĂ©ri.