A rendszerváltó hangulatba került UEFA-elnök behozná a fehér lapot, amit speciálisan akkor adnának, ha egy játékos szemtelenkedik a bíróval.

Miközben Michel Platini arról lett híres, hogy a testi épsége árán is igyekszik megakadályozni, hogy a fociba bevezessék a videózást és a fontos ítéletek megváltoztatóságát, sőt még a gólvonaltechnológiát sem hajlandó elfogadni, most előállt a saját reforterveivel.

Egy könyvbemutatón beszélt arról, hogy mennyire elharapózott a bírók verbális lerohanása a pályán, ami annyira nem tetszik neki, hogy speciálisan erre a helyzetre külön lapfajtát vezetne be. A fehér lapos játékosnak tíz percre kéne kiállnia.

Platini másik ötlete az öt csere bevezetése, abban a formában, hogy meccs közben az eddigi hármat lehetne cserélni, míg a szüneben plusz kettőt.

Advertisement

Az elnök külön hangsúlyozta, hogy a fehér lapnak semmi köze a sárgához, amit továbbra is oszthatnának az egyéb szabálytalanságokért.

A dolog olyan nyilvánvaló hülység, hogy az ember egyből elkezdi keresni a mögöttes okokat. Amik közül én kettőt látok reálisnak. Az egyik, hogy Platini látványosan benne van a bírólobbi zsebében, emiatt gáncsolta el még a gólvonaltechnológia tényleg vitathatatlanul fontos bevezetését is, helyette több játékvezetőt a pályára küldve, a kérdésben a FIFA-val is szembemenve.

Advertisement

A másik lehetséges ok az, hogy ezzel az ügyesen bedobott gumicsonttal is késleltetheti az utólagos videózás bevezetése körüli érdemi vitákat.

(via guardian)