Mi m√°s is j√∂hetne a plasztikai seb√©szet ut√°n, amibŇĎl D√©l-Kore√°ban t√∂bbet csin√°lnak, mint a vil√°gon b√°rhol. Az √ļj mŇĪsor vend√©gei t√≠zn√©l t√∂bb beavatkoz√°son √°tesett koreaiak, akik lehetŇĎs√©get kapnak arra, hogy visszacsin√°ltass√°k.

Az eszt√©tikai seb√©szek nemzetk√∂zi sz√∂vets√©g√©nek adatai szerint csak 2010-ben 770 ezer beavatkoz√°st v√©geztek D√©l-Kore√°ban: az emberek 1,6%-a kereste fel abban az √©vben orvos√°t, hogy reszelgessen rajta valamit. Ezzel a sz√°mmal az orsz√°g olyan mŇĪcs√∂cs- √©s piszeorr-nagyhatalmakat utas√≠t f√∂l√©nyesen maga m√∂g√©, mint Braz√≠lia, Venezuela vagy Kolumbia.

Vid√©ki kisv√°rosokban is k√∂nnyed√©n lehet tal√°lni utc√°t, ahol k√∂z√©rten k√≠v√ľl semmi m√°s nincs, csak plasztikai rendelŇĎ, de ami Sz√∂ulban megy, az l√©legzetel√°ll√≠t√≥. Az √ļjgazdag negyedek utc√°in, mint a h√≠res vide√≥klipbŇĎl ismert Gangnamban, szinte kiv√©tel n√©lk√ľl mindenki meg van mŇĪtve. R√°ad√°sul egys√©gesre: nagy szemet, hegyes √°llacsk√°t, √©s ‚Äď ami eur√≥pai szemmel a legmulats√°gosabb ‚Äď pisze orrukb√≥l kamp√≥s orrot k√©sz√≠ttetnek maguknak a koreai nŇĎk √©s f√©rfiak.

Hogy ez mi√©rt van, a fene se tudja. De az biztos, hogy a seb√©szek j√≥l csin√°lj√°k: a k√∂rnyezŇĎ orsz√°gokb√≥l D√©l-Kore√°ba l√°togat√≥ plasztikaiseb√©szet-turist√°k mostan√°ban igazol√°st kapnak a beavatkoz√°sokr√≥l, hogy hazat√©rve √°tengedj√©k ŇĎket a hat√°ron, mert √ļtlev√©lk√©p√ľkre t√∂bb√© nem hasonl√≠tanak.

Ennek a folyamatnak term√©szetes kimakszol√°sa a ŽįĪŪą¨ŽßąžĚīŪéėžĚīžä§ (a mŇĪsor koreai neve fonetikusan le√≠rva, hogy Back To My Face, azaz Visszakapni az arcomat). Ez lesz valakibŇĎl t√≠z mŇĪt√©t ut√°n:

Advertisement

Vagy ez:

A mŇĪsorban sz√©pen sorra is veszik a beavatkoz√°sokat:

Advertisement

A vendégek aztán dönthetnek, hogy visszacsináltassák-e. Ez a lány például igent mondott, és visszakapta koreai állát és szemeit:

Elvileg arr√≥l sz√≥l a mŇĪsor, hogy az ember legyen el√©gedett term√©szetes arcvon√°saival. Persze m√≥k√°s csavar, hogy ehhez egy tizenegyedik mŇĪt√©t kell. Vagy egy tizenkettedik.

Advertisement

Forr√°s: Kotaku