Nap mint derül ki pár újabb ügylet, úgy tűnik, Rogán Antal 5. kerületi polgármester korában egyfajta szóróajándékként osztogatta az olcsó belvárosi ingatlant. Az Átlátszó most a Rack Lászlónak, illetve a Habony Árpád nagybátyjáéknak odaadott ingatlanokról írt.

Advertisement

Rack László három ingatlant is vásárolhatott a Belvárosban tökélyre fejlesztett módszerrel, miszerint a bérlők – vagy az általuk kijelölt cégek – egy haveri cég eleve igen alacsony vagyonértékelése alapján, ahhoz képest még 30 százalékos engedménnyel vehették meg az önkormányzat ingatlanjait. Ezekben az ügyekben nem ritka, hogy egy-egy bolt, lakás vagy ház a környék szabadpiaci árainak negyedéért-ötödéért került köztulajdonból magántulajdonba.

Jellemző módszer volt, hogy a végső vevő nem is a bérlő, hanem egy harmadik cég lett, amely így olyan kedvezményes áron jutott birtokon belülre, ami végképp nem járt volna neki.

Az Átlátszó nagy tényfeltáró anyaga – aminek pikantériája, hogy a HVG-t otthagyó nagyágyú, Rádi Antónia írta – úgy fél tucat hasonló ügyet vesz végig. A séma gyakorlatilag ugyanaz minden esetben. A korábban emlegetett Rack László a milliárdos belügyminiszter többszörös üzlettársa a múltból, egy másik kedvezményezett Habony Árpád családja.