Büszke vagyok arra, hogy piarista diák voltam. Urbán József gimnáziumi igazgató egy paptól végképp csodás dolgokat mondott melegekről, katolikusokról, melegházasságról. Semjén Zsolt politikusnak és a Heti Válasz mániákusan melegező melegügyi megmondóemberének.

Urbán József először akkor nyilvánult meg a témában, amikor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesből kijött a tálib, és a következő közleményt publikálta az eredménytelen szlovák melegügyi népszavazás után:

Üdvözöljük az igenek győzelmét a szlovákiai népszavazáson. A szlovák nép tanúságot tett a közös keresztény értékekről és a normalitásról.

Advertisement

Urbán ebben a príma blogposztjában reagált, finoman, de igen határozottan helyretéve az önző politikai okokból – az emberek gyűlölködő ösztöneire játszó szavazatszerzés céljából – heveskedő KDNP-st. Remekül levezette, hogy mennyire hamis dolog egyenlőségjelet tenni a "keresztény" és a "normális" jelzők közé.

Mire Szőnyi Szilárd, a Heti Válasz melegszakértője, aki korábban szomorúan rosszízű cikkben vallotta meg, hogy természetetellenesnek tartja a homoszexulitást, beindult, és ma az ájtatoskodó hang ellenére kvázi feljelentette Urbánt a pápánál. Hogy itt valaki nem hallgat az Egyház tanítására és nem tartja be a Főnök parancsait:

Bár Urbán József higgadt szavai, árnyalt gondolatmenete mögött egy mélyen gondolkodó lelkipásztort, teológust láthatunk, s magam is egyetértéssel olvastam azon mondatait, melyekkel a meleg embertársaink iránti empátiára figyelmeztet, a Semjén-nyilatkozatra, a homoszexuális cselekedetre, a melegházasságra és az örökbefogadásra vonatkozó üzenetét nem tudtam hova tenni. A szerző ugyanis elfogadhatónak nevezi azok álláspontját, akik keresztényi mivoltuk miatt nemmel szavaznak mindhárom kérdésre, de azokét is, akik, ugyancsak krisztushívő létükből fakadóan, ellentétesen vélekednek. Holott a katolikus egyház katekizmusának megfogalmazásai – a homoszexuális tett „súlyos eltévelyedés", „rendetlen cselekedet", „nincs olyan eset, amikor jóváhagyható lenne" – mellett más egyházi dokumentumok, vagy éppen Ferenc pápa megnyilvánulásai meglehetősen egyértelműek, és nemigen hagynak teret arra, hogy keresztényként, de legalábbis katolikusként valaki nemmel szavazzon az első két kérdésre.

Szőnyi, akinek a Biblia megmondta, hogy természetellenesnek kell tartania a melegeket, levelet is írt neki. Mármint Urbánnak:

Egyúttal elküldtem neki azokat a híreket, melyek szerint az egyházfő a referendum előtt a hagyományos család, vagyis a semjéni értelemben vett „normalitás" melletti kiállásra buzdította a szlovákiai népszavazókat, korábban pedig azon elmélkedett, hogy manapság, destruktív módon, sokan mindenfajta emberi kapcsolatot a házasság rangjára akarnak emelni, a melegek frigye viszont fenyegeti a család intézményét, sőt romboló és sötét út.

Advertisement

Amire Urbán nagyszerű szöveggel válaszolt. Ebben ilyen részletek olvashatók:

Azt javaslom – és a környezetemben meg az írásaimmal ezt szeretném segíteni –, hogy nyissunk olyan teret, ahol félelem és szégyen, erőszak, megfélemlítés és megszégyenítés nélkül tudunk beszélgetni, és tudjuk először is tisztázni a szavainkat. Ezt nagymértékben segíti – sőt lehet, hogy elengedhetetlen feltétele a beszélgetésnek –, ha nem használjuk pallosként a magisztérium nyilatkozatait, vagy ha nem mondjuk – akár sejtetve is – egymásról azt, hogy „nem vagy normális", „nem vagy keresztény".

Advertisement

Ha nem akarsz fekete-fehéren gondolkodni sem a melegekről, sem a katolikusokról, akkor olvasd el Szőnyi Szilárd posztját, az Urbán-linkkel és a fent idézett levél teljes szövegével.

És ha a Semjén-féle megélhetési katolikusok elborzasztanak és általánosításokra sarkallnak, ne felejtsd el: ő egyszerűen abból keres pénzt, hogy katolikusnak mondja, sőt pódiumról ordítja magát, és megpróbálja megmondani másoknak, milyennek KELL lennie egy NORMÁLIS katolikusnak. Én – bár hosszú évekig voltam az egyház báránya – még mindig nem tudom, milyen egy normális katolikus, sőt az is lehet, hogy rengetegféle normális katolikus létezik. De abban biztos vagyok, hogy egyikük sem olyan, mint Semjén Zsolt.

Share This Story

Get our newsletter