1-2 ezer ember vonulhatott szombat délután a belvárosban, az ürügy ezúttal a Pedagógusok Szakszervezete által szervezett Mentsük meg az oktatást! volt. Ürügy, írom, mert úgy érzem, sokaknak annyira elegük van, hogy bármilyen kormányellenes tüntetésre elmennek.

Sikerült a Fidesznek oda navigálnia magát, hogy már nem nagyon múlik el hét többezres ellenzéki megmozdulás nélkül. Láthatóan nincsenek felkészülve a helyzetre, mert válaszként egyelőre még csak a régi reflexek működnek – most például a helyzetet meglovagolni próbáló DK-nyilatkozatot lobogtatják: lám, megint a Gyurcsány manipulál, nincs itt semmi látnivaló.

Holott van, és nem is konkrétan ez az 1-2 ezer ember. Hiába volt ugyanis kisebb a tömeg, mint máskor, hiába volt végig stabil a mobilnet, ma is érződött, hogy ebben még mindig benne van valami, ami a netadós tüntetésekkel kezdődött. Nemcsak a szokott szakszervezetis közönség volt, rengeteg kívülálló fiatalt is láttam, és kétszer volt a beszédek alatt a legnagyobb hangzavar: Orbán és más Fidesz vezetők említésekor; illetve amikor a csatlakozó szakszervezetek felsorolásánál a NAV-osokhoz ért a lista.

Nagyon nem csak az oktatásról szólt ez. Gulyás Balázs is csak kicsit alakította a témához a szövegét, a láthatóan dühös előadás lényege az volt: ebből most már tényleg elég. Galló Istvánné, a szervező PSZ elnökének kisértetiesen tanévnyitós hangulatú beszédéből is érződött, nem nagyon szokott hozzá, hogy őt félbeszakítsák – még le is próbált pisszegni egy bekiabálót, de hiába. A zárszó után a szervezők által tolmácsolt rendőrségi kérést pedig, miszerint a tömeg a helyszínt lehetőleg a Kossuth tér elkerülésével hagyja el, már hangosan röhögték ki a körülöttem állók. És hiába érződött, hogy ennél nagyobb ellenállás nem lesz ma, az is világos volt, hogy ez nem a megszokott tömeg.

Advertisement

Érdemes lesz figyelni a következő napokban, hetekben, hogy hogyan alakul ez. Nekem a legérdekesebb kérdések:

  • Sikerül-e ismét az Erzsébet hídihoz hasonló, ikonikus tömeget megmozdítani
  • Mennyire tudnak a tüntetések ellenállni az egyre kevésbé óvatosan rájuk telepedni próbáló ellenzéki pártoknak?
  • Tud-e a Fidesz az lekicsinylő és gyurcsányozós paneleken túl érdemben is reagálni
  • Vége lesz-e hamar a bálnak?