Illustration for article titled Permanens tüntetők

1-2 ezer ember vonulhatott szombat délután a belvárosban, az ürügy ezúttal a Pedagógusok Szakszervezete által szervezett Mentsük meg az oktatást! volt. Ürügy, írom, mert úgy érzem, sokaknak annyira elegük van, hogy bármilyen kormányellenes tüntetésre elmennek.

Advertisement
Illustration for article titled Permanens tüntetők

Sikerült a Fidesznek oda navigálnia magát, hogy már nem nagyon múlik el hét többezres ellenzéki megmozdulás nélkül. Láthatóan nincsenek felkészülve a helyzetre, mert válaszként egyelőre még csak a régi reflexek működnek – most például a helyzetet meglovagolni próbáló DK-nyilatkozatot lobogtatják: lám, megint a Gyurcsány manipulál, nincs itt semmi látnivaló.

Advertisement

Holott van, és nem is konkrétan ez az 1-2 ezer ember. Hiába volt ugyanis kisebb a tömeg, mint máskor, hiába volt végig stabil a mobilnet, ma is érződött, hogy ebben még mindig benne van valami, ami a netadós tüntetésekkel kezdődött. Nemcsak a szokott szakszervezetis közönség volt, rengeteg kívülálló fiatalt is láttam, és kétszer volt a beszédek alatt a legnagyobb hangzavar: Orbán és más Fidesz vezetők említésekor; illetve amikor a csatlakozó szakszervezetek felsorolásánál a NAV-osokhoz ért a lista.

Nagyon nem csak az oktatásról szólt ez. Gulyás Balázs is csak kicsit alakította a témához a szövegét, a láthatóan dühös előadás lényege az volt: ebből most már tényleg elég. Galló Istvánné, a szervező PSZ elnökének kisértetiesen tanévnyitós hangulatú beszédéből is érződött, nem nagyon szokott hozzá, hogy őt félbeszakítsák – még le is próbált pisszegni egy bekiabálót, de hiába. A zárszó után a szervezők által tolmácsolt rendőrségi kérést pedig, miszerint a tömeg a helyszínt lehetőleg a Kossuth tér elkerülésével hagyja el, már hangosan röhögték ki a körülöttem állók. És hiába érződött, hogy ennél nagyobb ellenállás nem lesz ma, az is világos volt, hogy ez nem a megszokott tömeg.

Advertisement
Illustration for article titled Permanens tüntetők

Érdemes lesz figyelni a következő napokban, hetekben, hogy hogyan alakul ez. Nekem a legérdekesebb kérdések:

  • Sikerül-e ismét az Erzsébet hídihoz hasonló, ikonikus tömeget megmozdítani
  • Mennyire tudnak a tüntetések ellenállni az egyre kevésbé óvatosan rájuk telepedni próbáló ellenzéki pártoknak?
  • Tud-e a Fidesz az lekicsinylő és gyurcsányozós paneleken túl érdemben is reagálni
  • Vége lesz-e hamar a bálnak?

Share This Story

Get our newsletter