1-2 ezer ember vonulhatott szombat dĂ©lutĂĄn a belvĂĄrosban, az ĂŒrĂŒgy ezĂșttal a PedagĂłgusok Szakszervezete ĂĄltal szervezett MentsĂŒk meg az oktatĂĄst! volt. ÜrĂŒgy, Ă­rom, mert Ășgy Ă©rzem, sokaknak annyira elegĂŒk van, hogy bĂĄrmilyen kormĂĄnyellenes tĂŒntetĂ©sre elmennek.

SikerĂŒlt a Fidesznek oda navigĂĄlnia magĂĄt, hogy mĂĄr nem nagyon mĂșlik el hĂ©t többezres ellenzĂ©ki megmozdulĂĄs nĂ©lkĂŒl. LĂĄthatĂłan nincsenek felkĂ©szĂŒlve a helyzetre, mert vĂĄlaszkĂ©nt egyelƑre mĂ©g csak a rĂ©gi reflexek mƱködnek – most pĂ©ldĂĄul a helyzetet meglovagolni prĂłbĂĄlĂł DK-nyilatkozatot lobogtatjĂĄk: lĂĄm, megint a GyurcsĂĄny manipulĂĄl, nincs itt semmi lĂĄtnivalĂł.

Holott van, Ă©s nem is konkrĂ©tan ez az 1-2 ezer ember. HiĂĄba volt ugyanis kisebb a tömeg, mint mĂĄskor, hiĂĄba volt vĂ©gig stabil a mobilnet, ma is Ă©rzƑdött, hogy ebben mĂ©g mindig benne van valami, ami a netadĂłs tĂŒntetĂ©sekkel kezdƑdött. Nemcsak a szokott szakszervezetis közönsĂ©g volt, rengeteg kĂ­vĂŒlĂĄllĂł fiatalt is lĂĄttam, Ă©s kĂ©tszer volt a beszĂ©dek alatt a legnagyobb hangzavar: OrbĂĄn Ă©s mĂĄs Fidesz vezetƑk emlĂ­tĂ©sekor; illetve amikor a csatlakozĂł szakszervezetek felsorolĂĄsĂĄnĂĄl a NAV-osokhoz Ă©rt a lista.

Nagyon nem csak az oktatĂĄsrĂłl szĂłlt ez. GulyĂĄs BalĂĄzs is csak kicsit alakĂ­totta a tĂ©mĂĄhoz a szövegĂ©t, a lĂĄthatĂłan dĂŒhös elƑadĂĄs lĂ©nyege az volt: ebbƑl most mĂĄr tĂ©nyleg elĂ©g. GallĂł IstvĂĄnnĂ©, a szervezƑ PSZ elnökĂ©nek kisĂ©rtetiesen tanĂ©vnyitĂłs hangulatĂș beszĂ©dĂ©bƑl is Ă©rzƑdött, nem nagyon szokott hozzĂĄ, hogy Ƒt fĂ©lbeszakĂ­tsĂĄk – mĂ©g le is prĂłbĂĄlt pisszegni egy bekiabĂĄlĂłt, de hiĂĄba. A zĂĄrszĂł utĂĄn a szervezƑk ĂĄltal tolmĂĄcsolt rendƑrsĂ©gi kĂ©rĂ©st pedig, miszerint a tömeg a helyszĂ­nt lehetƑleg a Kossuth tĂ©r elkerĂŒlĂ©sĂ©vel hagyja el, mĂĄr hangosan röhögtĂ©k ki a körĂŒlöttem ĂĄllĂłk. És hiĂĄba Ă©rzƑdött, hogy ennĂ©l nagyobb ellenĂĄllĂĄs nem lesz ma, az is vilĂĄgos volt, hogy ez nem a megszokott tömeg.

Advertisement

Érdemes lesz figyelni a következƑ napokban, hetekben, hogy hogyan alakul ez. Nekem a legĂ©rdekesebb kĂ©rdĂ©sek:

  • SikerĂŒl-e ismĂ©t az ErzsĂ©bet hĂ­dihoz hasonlĂł, ikonikus tömeget megmozdĂ­tani
  • Mennyire tudnak a tĂŒntetĂ©sek ellenĂĄllni az egyre kevĂ©sbĂ© Ăłvatosan rĂĄjuk telepedni prĂłbĂĄlĂł ellenzĂ©ki pĂĄrtoknak?
  • Tud-e a Fidesz az lekicsinylƑ Ă©s gyurcsĂĄnyozĂłs paneleken tĂșl Ă©rdemben is reagĂĄlni
  • VĂ©ge lesz-e hamar a bĂĄlnak?