A penzcentrum.hu húsz perccel idő előtt publikálta a lottószámokat! Izzik a közösségi média a leleplezéstől, Dániel Pétertől a magyar Tumblren át a kemtrélesekig mindenki ezen pörög. A Cink viszont unortodox módon tárta fel a tényeket: megkérdeztem a Pénzcentrumot.

Épp az utolsó pillanatban csíptél el minket, épp Mexikóba indulunk, vár minket karcagi Marcsika

Így kezdődik a kollégák beismerő levele a botrányról. Aminek az a lényege, hogy bár negyed nyolckor kezdődött szombaton a lottósorsolás, a weboldal vonatkozó cikkének 18:54-es a dátumbélyegzője.

A beismerés további része kiábrándítóan prózai. A cikk egyfajta percről-perce közvetítés volt, mint minden héten, ezt most tényleg 18:54-kor rakták ki, aztán, ahogy elkezdődött a lottósorsolás, sorra frissítették a Joker számaival, majd egyenként az ötös nyerőszámaival.

Advertisement

Íme a levelük. (Az igazság kedvéért meg kell mondanom, hogy ugyanúgy írhatták Belize-ből, Tijuanából, vagy valami karibi szigetországból, ahová a pénzzel menekültek):

épp az utolsó pillanatban csíptél el minket, épp Mexikóba indulunk, vár minket karcagi Marcsika, a békaemberek, meg a New York - Tel-Aviv tengely többi tagja. Mi hétfő délelőtt találkoztunk először a sztorival, szépen osztják FB-on, pont egy chemtrailes bejegyzés, meg a “Háború a Nap ellen” program között vagyunk. Ahol tudjuk/látjuk, bekommenteljük, hogy mi történt.

A dolog lényege, hogy szombaton kiraktuk a cikket 18.54-kor, és folyamatosan frissítettük a televíziós élő közvetítést figyelve, először a Joker számait tettük bele, majd az Ötöslottó nyerőszámait, egy-egy számmal frissítve, egészen addig, ameddig az utolsó számot ki nem húzták, és ki nem derült, hogy elvitték a főnyereményt. Később pedig kapott egy új címet a cikk - a sorsolás végén ugyanis elmondják, hány szelvény nyerte meg a telitalálatot.

Nyilván neked sem meglepő, ez egy bevett online újságírói módszer, főleg élő közvetítéseknél, fontos sajtótájékoztatókon használják, használjuk. A dátum pedig természetesen az első megjelenés idejét mutatja.

A cél az, hogy a lehető leghamarabb kapjanak információt olvasóink.

A hasonló módszerrel készülő anyagokban (mi is, az online sajtó is általában) természetesen feltüntetjük, hogy “Cikkünk folyamatosan frissül”, vagy hogy “Az eddig kihúzott nyerőszámok” - a Facebookon is terjedő képek azonban már a cikk végső állapotát mutatják.

Előre szólunk: most szombaton is élőben közvetítjük a sorsolást a Pénzcentrumon, kb.18.50-55-től (mint ahogy azt az elmúlt években is tettük, minden szombaton). Az olvasók szeretik, várják.