Illustration for article titled Példátlan: egy újságíró személyes hitelfelvételére célozgat az MNB

Elő a piros/kék/sárga szolidaritási szalagokkal! A jegybank olyan támadást indított egy Magyar Nemzet-es újságíró ellen, amikre csak egy hatalmas, kinyújtott középső ujj lehet a reakció. A Cink, mint itt látható, ki is nyújtja a középső ujját, mert a szalagozás béna dolog.

Advertisement

Micsoda utóélete lett a hétfői nyomtatott Magyar Nemzet vezető cikkének, amiről én is posztoltam, sőt videót is csináltam elképesztően idióta, hatásvadász címe miatt, miszerint

HÁTTÉRHATALOM BEFOLYÁSOLJA AZ MNB-T?

De itt most nem a cím a téma már, hanem az írás utóélete.

Advertisement

A cikket Horváth Csaba László jegyezte. A megjelenése után egyszer csak közlemény jelent meg az MNB oldalán. De egészen elképesztő, és nyugodtan mondhatom, hogy példa nélkül állóan primitív, sőt igazán ijesztő közlemény. Emiatt a mondata miatt:

A Simicska-lap mai állításai mögött a cikket jegyző újságíró egyéni hitelfelvétele, tájékozatlansága és vélt sérelmei állnak, amelyeket a napilap megpróbál – hamisan – általános gyakorlatként beállítani.

Magyarországon az ember lassan kénytelen megszokni, hogy a különféle közpénzből fenntartott szervezetek sajtóosztályai az újságírókat kiszolgáló semleges szolgáltató részlegek helyett publicisztikai helyőrségek, amelyek feladatuknak érzik, hogy a nekik kínos cikkek szerzőit vagy közlőit fröcsögős viszontpublisztikákban támadják. Ilyen az MNB vagy az MTVA hírhedt sajtóosztálya. Ez nem normális dolog, de nem is büntetőjogi kategória, hanem szimpla ízléstelenség, a “sajtósztály” szó jelentésének félreértése és a közpénzek értelmetlen pazarlása.

Advertisement

Az viszont új minőség a te pénzedből történő krémtortadobálásban, hogy a jegybank úgy tesz, mint aki éppen megsérti a banktitkot, és arra célozgat, hogy Horváth Csaba László újságírónak hitele van, és emiatt írja azt, amit ír. Nem állíthatom, hogy a jegybank konkrétan megsértette a banktitkot, de azt igen, hogy minumum úgy tesz, mintha bármikor megtehetné. Az üzenet világos: ne ugrálj, mert mindent tudunk rólad, és nem félünk bevetni ellened. Na ez virtigli maffiatempó, egyszerű bűnözői logika, rövidebben: zsarolás. Egy nemzeti bank sajtóosztálya – de semmilyen sajtóosztály – egyszerűen nem teheti meg, hogy akár csak célzást is tesz egy újságíró személyes hitelfelvételére. Mert azzal zsarolóvá, vagyis pitiáner bűnözővé válik. Akkor is, ha valójában semmiféle adatot nem tudnak a szerző állítólagos hiteléről.

Update: A poszt eredeti verziójából a nagy sietségben kifelejtettem, hogy az MNB közleményét a Hír24-en láttam meg először, ebben a cikkben.

Advertisement

Perverzek kedvéért végül iderakom az MNB-közlemény teljes szövegét. Az eddigiekhez képest apróság, hogy a cikk egyetlen állítását sem cáfolják a nagy vagdalkozás közben.

Folytatja hamis cikksorozatát a jegybank ellen a Simicska-lap

Ismét valótlan állításokkal próbálja félrevezetni a közvéleményt az ellenzéki napilap

2015. augusztus 24. – Valótlan állításokkal és az azokból levont hamis következtetésekkel folytatja a jegybank elleni hazugságkampányát a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzet. Az ellenzéki napilap – korábbi hamis cikkeihez hasonlóan – ismét azt a téves látszatot igyekszik kelteni, hogy a jegybank közömbös a pénzügyi intézmények jogsértő gyakorlatával szemben és nem lép fel a fogyasztók érdekeinek védelmében. A Simicska-lap mai állításai mögött a cikket jegyző újságíró egyéni hitelfelvétele, tájékozatlansága és vélt sérelmei állnak, amelyeket a napilap megpróbál – hamisan – általános gyakorlatként beállítani.

A valóság ezzel szemben az, hogy a jegybank minden esetben határozottan és következetesen fellép a jogsértő pénzügyi vállalkozásokkal szemben, és a jogszabályi kereteket teljes körűen kimerítve képviseli a fogyasztók érdekeit. 2013 október 1-je óta a jegybank – messze meghaladva a korábbi évek pénzbírságainak nagyságrendjét – összesen 6 067 410 000 forint értékben szabott ki pénzbírságokat a jogsértő pénzügyi intézmények ellen, a bírságbefizetési kötelezettségének eleget nem tevő vállalkozások ellen pedig pert indított.

A Magyar Nemzet korábban az elszámolással és a jegybank erre vonatkozó tájékoztatásával, a panaszügyintézéssel, valamint az MNB általános tevékenységével kapcsolatban is valótlanul tájékoztatta a nyilvánosságot, amiért a jegybank helyreigazítási pert kezdeményezett a napilap ellen.

A Magyar Nemzet hamis állításai nem először kérdőjelezik meg az egykor mértékadó újság hitelességét és szakmaiságát. A napilapnak az elmúlt hónapokban bekövetkezett változását jól mutatja, hogy immár a balliberális Róna Péter közgazdászt állítja az olvasók elé példaképül, aki a magyarokat – már gyermekkoruk óta – korrupt viselkedéskultúrájú és csaló észjárású nemzetként jellemezte.

A Magyar Nemzet mai számában megjelent hamis állítások miatt a jegybank ismét helyreigazítási pert kezdeményez a napilap ellen.

Share This Story

Get our newsletter