Gawkeres kollégánk, Hamilton Nolan írt szenvedélyes kirohanást a hízott kacsa- és libamáj ellen, a seggfejek csemegéjének, a szárnyasételek abu-grébi kínzásának nevezve azt.

Nolan annak apropóján írta cikkét, hogy szerdán egy amerikai szövetségi bíró eltörölte Kalifornia hízottmáj-tilalmát. A tömött szárnyasok májának felszolgálása 2012 óta be volt tiltva az államban, a tilalom előtti utolsó estén persze hízott májba – és legális marihuánába – fojtotta mindenki a könnyeit, aki szereti a hasát.

Magyarországot ez annyiban érinti, hogy hazánk a világon a második a hízott kacsa- és libamáj előállításában, Franciaország mögött (ahová egyébként a magyar termelés zöme megy).

Advertisement

A szerző a hízott máj felszolgálóit és fogyasztóit seggfejnek nevezi, májellenes érvelését az állatkínzásra hegyezi ki. Azt írja, hogy az állatkínzókat normálisan elítéljük, az állatkínzással előállított hízott máj fogyasztóit viszont gurméknak nevezzük (illetve ő seggfejnek).

Ingatag érvelés ez abból az országból, ahol egyáltalán nem kell hízott májat enni ahhoz, hogy haszonállatoknak okozzunk szörnyű napokat: az amerikai marha-, disznó- és csirkegyárak nagyon-nagyon kemény helyek. Persze lehet, hogy Nolan vegetariánus, vagy vegán, és így látszólag magas lóról érvelhet, de csak látszólag: az ipari növénytermesztés mezei egerek millióinak szörnyű halálát okozza, a mezei egerekről pedig a legújabb kutatások kiderítették, hogy komplex szociális életük van, konkrétan énekelnek egymásnak.

Advertisement

Szóval az egész egy képmutató hülyeség. Seggfej vagy, ha hízott májat eszel? Nem lehet úgy enni, hogy ne okozzuk érző élőlények halálát. Úgyhogy igazából nem a máj és a seggfejség között kell választani, hanem a seggfejség és az éhhalál között. Ha jól látom a céges csetben, Hamilton Nolan ettől még nagyon messze jár.

Disclaimer: a szerző tegnap vacsorára hízott kacsamájat fogyasztott előételként, értékítélete így nem mondható pártatlannak. Anyám sütötte. Fotó: Scott Beale