Pécsi botrány: elvennék az egyetemtől a gyakorló iskolát

Illustration for article titled Pécsi botrány: elvennék az egyetemtől a gyakorló iskolát

A Cink kezébe került egy levél, amiben a felsőoktatási államtitkár elég nyers modorban közli a PTE rektorával, hogy el akarják venni tőlük az 1. számú gyakorló iskolát. Ez Pécs egyik legpatinásabb iskolája. Az egyetem megírta a Cinknek, hogy nem örülnek a dolognak. A minisztérium és a KLIK egyelőre hallgat. Lehet, hogy felszámolják az összes magyar gyakorló iskolát?

Advertisement
Illustration for article titled Pécsi botrány: elvennék az egyetemtől a gyakorló iskolát

Palkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára április 10-én olyan levelet írt Bódis Józsefnek, a pécsi egyetem rektorának és Jenei Zoltán kancellárnak, aminek a címzettek feltehetőleg nem nagyon örültek. A levél ugyanis – annak ellenére, hogy összességében átlagos terjedelmű – kurtán-furcsán közli az érintettekkel, hogy el akarják venni tőlük a legpatinásabb gyakorló általános iskolájukat.

Advertisement

A szöveg 3 általános bevezető bekezdésben közli az alaphelyzetet, miszerint felmérték az összes felsőoktatási intézmény gyakorló iskoláit, mert a miniszternek a törvény szerrint május végéig kell döntenie arról, hol melyik maradjon meg. (A megújult közoktatási rendszerben már minden állami fenntartású iskolát benyelt a KLIK, a felsőoktatási intézményekhez tartotó pár tucat gyakorló iskolát kivéve. )

Ezután jön a keserű pirula, egyetlen bővített mondatban: ha jól értem a bürokratanyelven megfogalmazott szövegszörnyet, túl sok a vezetőtanár és ahhot képest túl kevés a pedagógushallgató, az iskolát ezért átadnák a KLIK-nek.

Advertisement
Illustration for article titled Pécsi botrány: elvennék az egyetemtől a gyakorló iskolát

A levél ezek után már a folyamat kötelező elemeivel, határidőivel, és egyéb technikai teendőkkel foglalkozik. A lépés indoklása tehát egyetlen egy mondatra sikeredett.

Advertisement

Az 1. számú gyakorló Pécsett jónak számító, igen régi iskola, ami 1901 óta működik abban az épületben, és 1950 óta, vagyis 65 éve a főiskola, majd a PTE gyakorló iskolája. De pontosan miért is akarják elvenni az egyetemtől és miért tudná hatékonyabbak működtetni a KLIK? Ezeket megkérdeztem az EMMI felsőktatási államtitkárságától és a KLIK-től is, de egyelőre egyikük sem válaszolt. Amint megteszik, írok egy új posztot. Az egyetem annál inkább válaszolt, ők a kérdéssoromra ezzel az általános, de határozott üzenetet küldték:

A Pécsi Tudományegyetemhez érkezett levélben a felsőoktatásért felelős államtitkár kezdeményezte a kötelező véleményezési eljárás lefolytatását, amely a miniszter döntési jogkörének jogszabályi feltétele. Bár korábban is köztudott volt a Minisztérium felsőoktatásra vonatkozó profiltisztítási szándéka, de a konkrétumokat nem ismertük. A gyakorló iskoláink, ezen belül a PTE 1. Számú Gyakorló Általános Iskolája, szerves része a PTE-n folyó pedagógusképzésnek. Leendő hallgatóink szegényebbek lennének a több évtizedes hagyományok, a felkészült és elkötelezett pedagógusok stabil értékrendje, az itt elsajátítható szakmai, gyakorlati és módszertani ismeretek nélkül. A PTE a lehetőségei szabta korlátok között elkötelezett ezen értékek megőrzése mellett.

Vagyis nem az egyetem kezdeményezte az iskola átadását, és nem örülnek neki.

A hallgatói – kistanári – létszám csökkenéséről az általános iskola weboldalán ezt írják:

2010-től a felsőoktatás átalakítása a tanárképzést sem hagyta érintetlenül. Megszűnik az egységes tanárképzés, a hallgatók az új szisztéma szerint a mesterképzés keretei között érkeznek gyakorlóiskolánkba. Jelenleg egy átalakulóban lévő rendszerrel ismerkedünk, és egyúttal alakítjuk is, hisz szerencsére a Pécsi Tudományegyetem sikeresen pályázott a kompeten- cia alapú pedagógusképzés témájában, és a pályázatból adódó feladatok ellátá- sában iskolánk közül sok kolléga vesz részt. Ami a régit illeti: általában huszonkettő-huszonnégy szakvezető irányította a tanítási gyakorlatok végzésében a folyamatosan csökkenő létszámú hallgatói csoportokat. A régebbi száz-száztíz pedagógusjelölt hallgató száma fokozatosan apadt nagyjából felére félévenként. A jövőben már csak a mesterképzésben részt vevő tanárjelöltek érkeznek hozzánk egyéni tanítási gyakorlatra. Ugyanakkor növekedés tapasztalható a 60 órás külső iskolai gyakorlatra jelentkező tanárjelöltek számában, és szép számmal érkeznek az ún. bevezető gyakorlatra is hallgatók.

Advertisement

Az egyes számú iskolát így jellemezte a Cinknek az ügy egy névtelen pécsi ismerője:

ez a suli az egyetem legrégibb gyakorló iskolája, közel hatvan dolgozóval, és ennek megfelelően magas tanulói létszámmal. A város egyik - ha nem a - legjobb iskolája, a továbbjutási eredmények nagyon magasak, és ennek megfelelően nyilván kifejezetten jó az oktatás színvonala is. Elitiskolának talán nem nevezném, de a város magasabban kvalifikált szülőtársadalmának is ez az egyik favoritja.

Advertisement

A Cink úgy tudja, hogy az iskolába járó gyerekek szülei még nem is tudják, hogy változhat a fenntartó.

Az államtitkár levele azt jelenti, hogy most sorra kereshetik meg a gyakorló iskolákat fenntartó felsőoktatási intézményeket, így elképzelhető, hogy máshol is az iskolák elvételéről döntöttek.

Advertisement

Címlapkép: Google Street View

Share This Story

Get our newsletter