Pécsi botrány: elvennék az egyetemtől a gyakorló iskolát

A Cink kezébe került egy levél, amiben a felsőoktatási államtitkár elég nyers modorban közli a PTE rektorával, hogy el akarják venni tőlük az 1. számú gyakorló iskolát. Ez Pécs egyik legpatinásabb iskolája. Az egyetem megírta a Cinknek, hogy nem örülnek a dolognak. A minisztérium és a KLIK egyelőre hallgat. Lehet, hogy felszámolják az összes magyar gyakorló iskolát?

Advertisement

Palkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára április 10-én olyan levelet írt Bódis Józsefnek, a pécsi egyetem rektorának és Jenei Zoltán kancellárnak, aminek a címzettek feltehetőleg nem nagyon örültek. A levél ugyanis – annak ellenére, hogy összességében átlagos terjedelmű – kurtán-furcsán közli az érintettekkel, hogy el akarják venni tőlük a legpatinásabb gyakorló általános iskolájukat.

A szöveg 3 általános bevezető bekezdésben közli az alaphelyzetet, miszerint felmérték az összes felsőoktatási intézmény gyakorló iskoláit, mert a miniszternek a törvény szerrint május végéig kell döntenie arról, hol melyik maradjon meg. (A megújult közoktatási rendszerben már minden állami fenntartású iskolát benyelt a KLIK, a felsőoktatási intézményekhez tartotó pár tucat gyakorló iskolát kivéve. )

Ezután jön a keserű pirula, egyetlen bővített mondatban: ha jól értem a bürokratanyelven megfogalmazott szövegszörnyet, túl sok a vezetőtanár és ahhot képest túl kevés a pedagógushallgató, az iskolát ezért átadnák a KLIK-nek.

Advertisement

A levél ezek után már a folyamat kötelező elemeivel, határidőivel, és egyéb technikai teendőkkel foglalkozik. A lépés indoklása tehát egyetlen egy mondatra sikeredett.

Az 1. számú gyakorló Pécsett jónak számító, igen régi iskola, ami 1901 óta működik abban az épületben, és 1950 óta, vagyis 65 éve a főiskola, majd a PTE gyakorló iskolája. De pontosan miért is akarják elvenni az egyetemtől és miért tudná hatékonyabbak működtetni a KLIK? Ezeket megkérdeztem az EMMI felsőktatási államtitkárságától és a KLIK-től is, de egyelőre egyikük sem válaszolt. Amint megteszik, írok egy új posztot. Az egyetem annál inkább válaszolt, ők a kérdéssoromra ezzel az általános, de határozott üzenetet küldték:

A Pécsi Tudományegyetemhez érkezett levélben a felsőoktatásért felelős államtitkár kezdeményezte a kötelező véleményezési eljárás lefolytatását, amely a miniszter döntési jogkörének jogszabályi feltétele. Bár korábban is köztudott volt a Minisztérium felsőoktatásra vonatkozó profiltisztítási szándéka, de a konkrétumokat nem ismertük. A gyakorló iskoláink, ezen belül a PTE 1. Számú Gyakorló Általános Iskolája, szerves része a PTE-n folyó pedagógusképzésnek. Leendő hallgatóink szegényebbek lennének a több évtizedes hagyományok, a felkészült és elkötelezett pedagógusok stabil értékrendje, az itt elsajátítható szakmai, gyakorlati és módszertani ismeretek nélkül. A PTE a lehetőségei szabta korlátok között elkötelezett ezen értékek megőrzése mellett.

Vagyis nem az egyetem kezdeményezte az iskola átadását, és nem örülnek neki.

A hallgatói – kistanári – létszám csökkenéséről az általános iskola weboldalán ezt írják:

2010-től a felsőoktatás átalakítása a tanárképzést sem hagyta érintetlenül. Megszűnik az egységes tanárképzés, a hallgatók az új szisztéma szerint a mesterképzés keretei között érkeznek gyakorlóiskolánkba. Jelenleg egy átalakulóban lévő rendszerrel ismerkedünk, és egyúttal alakítjuk is, hisz szerencsére a Pécsi Tudományegyetem sikeresen pályázott a kompeten- cia alapú pedagógusképzés témájában, és a pályázatból adódó feladatok ellátá- sában iskolánk közül sok kolléga vesz részt. Ami a régit illeti: általában huszonkettő-huszonnégy szakvezető irányította a tanítási gyakorlatok végzésében a folyamatosan csökkenő létszámú hallgatói csoportokat. A régebbi száz-száztíz pedagógusjelölt hallgató száma fokozatosan apadt nagyjából felére félévenként. A jövőben már csak a mesterképzésben részt vevő tanárjelöltek érkeznek hozzánk egyéni tanítási gyakorlatra. Ugyanakkor növekedés tapasztalható a 60 órás külső iskolai gyakorlatra jelentkező tanárjelöltek számában, és szép számmal érkeznek az ún. bevezető gyakorlatra is hallgatók.

Advertisement

Az egyes számú iskolát így jellemezte a Cinknek az ügy egy névtelen pécsi ismerője:

ez a suli az egyetem legrégibb gyakorló iskolája, közel hatvan dolgozóval, és ennek megfelelően magas tanulói létszámmal. A város egyik - ha nem a - legjobb iskolája, a továbbjutási eredmények nagyon magasak, és ennek megfelelően nyilván kifejezetten jó az oktatás színvonala is. Elitiskolának talán nem nevezném, de a város magasabban kvalifikált szülőtársadalmának is ez az egyik favoritja.

Advertisement

A Cink úgy tudja, hogy az iskolába járó gyerekek szülei még nem is tudják, hogy változhat a fenntartó.

Az államtitkár levele azt jelenti, hogy most sorra kereshetik meg a gyakorló iskolákat fenntartó felsőoktatási intézményeket, így elképzelhető, hogy máshol is az iskolák elvételéről döntöttek.

Advertisement

Címlapkép: Google Street View

Share This Story