A Cink kez√©be ker√ľlt egy lev√©l, amiben a felsŇĎoktat√°si √°llamtitk√°r el√©g nyers modorban k√∂zli a PTE rektor√°val, hogy el akarj√°k venni tŇĎl√ľk az 1. sz√°m√ļ gyakorl√≥ iskol√°t. Ez P√©cs egyik legpatin√°sabb iskol√°ja. Az egyetem meg√≠rta a Cinknek, hogy nem √∂r√ľlnek a dolognak. A miniszt√©rium √©s a KLIK egyelŇĎre hallgat. Lehet, hogy felsz√°molj√°k az √∂sszes magyar gyakorl√≥ iskol√°t?

Palkovics L√°szl√≥, az EMMI felsŇĎoktat√°s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°ra √°prilis 10-√©n olyan levelet √≠rt B√≥dis J√≥zsefnek, a p√©csi egyetem rektor√°nak √©s Jenei Zolt√°n kancell√°rnak, aminek a c√≠mzettek feltehetŇĎleg nem nagyon √∂r√ľltek. A lev√©l ugyanis ‚Äď annak ellen√©re, hogy √∂sszess√©g√©ben √°tlagos terjedelmŇĪ ‚Äď kurt√°n-furcs√°n k√∂zli az √©rintettekkel, hogy el akarj√°k venni tŇĎl√ľk a legpatin√°sabb gyakorl√≥ √°ltal√°nos iskol√°jukat.

A sz√∂veg 3 √°ltal√°nos bevezetŇĎ bekezd√©sben k√∂zli az alaphelyzetet, miszerint felm√©rt√©k az √∂sszes felsŇĎoktat√°si int√©zm√©ny gyakorl√≥ iskol√°it, mert a miniszternek a t√∂rv√©ny szerrint m√°jus v√©g√©ig kell d√∂ntenie arr√≥l, hol melyik maradjon meg. (A meg√ļjult k√∂zoktat√°si rendszerben m√°r minden √°llami fenntart√°s√ļ iskol√°t benyelt a KLIK, a felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyekhez tartot√≥ p√°r tucat gyakorl√≥ iskol√°t kiv√©ve. )

Advertisement

Ezut√°n j√∂n a keserŇĪ pirula, egyetlen bŇĎv√≠tett mondatban: ha j√≥l √©rtem a b√ľrokratanyelven megfogalmazott sz√∂vegsz√∂rnyet, t√ļl sok a vezetŇĎtan√°r √©s ahhot k√©pest t√ļl kev√©s a pedag√≥gushallgat√≥, az iskol√°t ez√©rt √°tadn√°k a KLIK-nek.

Advertisement

A lev√©l ezek ut√°n m√°r a folyamat k√∂telezŇĎ elemeivel, hat√°ridŇĎivel, √©s egy√©b technikai teendŇĎkkel foglalkozik. A l√©p√©s indokl√°sa teh√°t egyetlen egy mondatra sikeredett.

Az 1. sz√°m√ļ gyakorl√≥ P√©csett j√≥nak sz√°m√≠t√≥, igen r√©gi iskola, ami 1901 √≥ta mŇĪk√∂dik abban az √©p√ľletben, √©s 1950 √≥ta, vagyis 65 √©ve a fŇĎiskola, majd a PTE gyakorl√≥ iskol√°ja. De pontosan mi√©rt is akarj√°k elvenni az egyetemtŇĎl √©s mi√©rt tudn√° hat√©konyabbak mŇĪk√∂dtetni a KLIK? Ezeket megk√©rdeztem az EMMI felsŇĎktat√°si √°llamtitk√°rs√°g√°t√≥l √©s a KLIK-tŇĎl is, de egyelŇĎre egyik√ľk sem v√°laszolt. Amint megteszik, √≠rok egy √ļj posztot. Az egyetem ann√°l ink√°bb v√°laszolt, ŇĎk a k√©rd√©ssoromra ezzel az √°ltal√°nos, de hat√°rozott √ľzenetet k√ľldt√©k:

A P√©csi Tudom√°nyegyetemhez √©rkezett lev√©lben a felsŇĎoktat√°s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r kezdem√©nyezte a k√∂telezŇĎ v√©lem√©nyez√©si elj√°r√°s lefolytat√°s√°t, amely a miniszter d√∂nt√©si jogk√∂r√©nek jogszab√°lyi felt√©tele. B√°r kor√°bban is k√∂ztudott volt a Miniszt√©rium felsŇĎoktat√°sra vonatkoz√≥ profiltiszt√≠t√°si sz√°nd√©ka, de a konkr√©tumokat nem ismert√ľk. A gyakorl√≥ iskol√°ink, ezen bel√ľl a PTE 1. Sz√°m√ļ Gyakorl√≥ √Āltal√°nos Iskol√°ja, szerves r√©sze a PTE-n foly√≥ pedag√≥gusk√©pz√©snek. LeendŇĎ hallgat√≥ink szeg√©nyebbek lenn√©nek a t√∂bb √©vtizedes hagyom√°nyok, a felk√©sz√ľlt √©s elk√∂telezett pedag√≥gusok stabil √©rt√©krendje, az itt elsaj√°t√≠that√≥ szakmai, gyakorlati √©s m√≥dszertani ismeretek n√©lk√ľl. A PTE a lehetŇĎs√©gei szabta korl√°tok k√∂z√∂tt elk√∂telezett ezen √©rt√©kek megŇĎrz√©se mellett.

Vagyis nem az egyetem kezdem√©nyezte az iskola √°tad√°s√°t, √©s nem √∂r√ľlnek neki.

A hallgat√≥i ‚Äď kistan√°ri ‚Äď l√©tsz√°m cs√∂kken√©s√©rŇĎl az √°ltal√°nos iskola weboldal√°n ezt √≠rj√°k:

2010-tŇĎl a felsŇĎoktat√°s √°talak√≠t√°sa a tan√°rk√©pz√©st sem hagyta √©rintetlen√ľl. MegszŇĪnik az egys√©ges tan√°rk√©pz√©s, a hallgat√≥k az √ļj sziszt√©ma szerint a mesterk√©pz√©s keretei k√∂z√∂tt √©rkeznek gyakorl√≥iskol√°nkba. Jelenleg egy √°talakul√≥ban l√©vŇĎ rendszerrel ismerked√ľnk, √©s egy√ļttal alak√≠tjuk is, hisz szerencs√©re a P√©csi Tudom√°nyegyetem sikeresen p√°ly√°zott a kompeten- cia alap√ļ pedag√≥gusk√©pz√©s t√©m√°j√°ban, √©s a p√°ly√°zatb√≥l ad√≥d√≥ feladatok ell√°t√°- s√°ban iskol√°nk k√∂z√ľl sok koll√©ga vesz r√©szt. Ami a r√©git illeti: √°ltal√°ban huszonkettŇĎ-huszonn√©gy szakvezetŇĎ ir√°ny√≠totta a tan√≠t√°si gyakorlatok v√©gz√©s√©ben a folyamatosan cs√∂kkenŇĎ l√©tsz√°m√ļ hallgat√≥i csoportokat. A r√©gebbi sz√°z-sz√°zt√≠z pedag√≥gusjel√∂lt hallgat√≥ sz√°ma fokozatosan apadt nagyj√°b√≥l fel√©re f√©l√©venk√©nt. A j√∂vŇĎben m√°r csak a mesterk√©pz√©sben r√©szt vevŇĎ tan√°rjel√∂ltek √©rkeznek hozz√°nk egy√©ni tan√≠t√°si gyakorlatra. Ugyanakkor n√∂veked√©s tapasztalhat√≥ a 60 √≥r√°s k√ľlsŇĎ iskolai gyakorlatra jelentkezŇĎ tan√°rjel√∂ltek sz√°m√°ban, √©s sz√©p sz√°mmal √©rkeznek az √ļn. bevezetŇĎ gyakorlatra is hallgat√≥k.

Advertisement

Az egyes sz√°m√ļ iskol√°t √≠gy jellemezte a Cinknek az √ľgy egy n√©vtelen p√©csi ismerŇĎje:

ez a suli az egyetem legr√©gibb gyakorl√≥ iskol√°ja, k√∂zel hatvan dolgoz√≥val, √©s ennek megfelelŇĎen magas tanul√≥i l√©tsz√°mmal. A v√°ros egyik - ha nem a - legjobb iskol√°ja, a tov√°bbjut√°si eredm√©nyek nagyon magasak, √©s ennek megfelelŇĎen nyilv√°n kifejezetten j√≥ az oktat√°s sz√≠nvonala is. Elitiskol√°nak tal√°n nem nevezn√©m, de a v√°ros magasabban kvalifik√°lt sz√ľlŇĎt√°rsadalm√°nak is ez az egyik favoritja.

Advertisement

A Cink √ļgy tudja, hogy az iskol√°ba j√°r√≥ gyerekek sz√ľlei m√©g nem is tudj√°k, hogy v√°ltozhat a fenntart√≥.

Az √°llamtitk√°r levele azt jelenti, hogy most sorra kereshetik meg a gyakorl√≥ iskol√°kat fenntart√≥ felsŇĎoktat√°si int√©zm√©nyeket, √≠gy elk√©pzelhetŇĎ, hogy m√°shol is az iskol√°k elv√©tel√©rŇĎl d√∂nt√∂ttek.

Advertisement

Címlapkép: Google Street View