Illustration for article titled Pavel Durov Közép-Európában dekkol, kormányok jelentkezését várja

A Vkontakte eltávolított alapítója hajnalban írta Facebookon, hogy 12 fejlesztőjével együtt valahol itt bujkál a közelünkben és várja, hogy valamelyik kormány lecsapjon rá. Mármint nem szó szerint, hanem a lehetőségre, hogy Pavel Durov náluk dolgozzon.

Advertisement

Durov és stábja a már korábban bejelentett, mobiltelefonokra készített közösségi oldalt fejlesztené, de a főnök posztja alapján kicsit tanácstalanok, hogy pontosan hol is vágjanak bele.

Advertisement

Durov hangsúlyozza, hogy a csapatában többen is vannak, a testvérével együtt, akik a Vkontaktét annyira sikeressé tették, hogy Oroszországban a Facebookot is leverte. Ezért annyira szimbolikus, hogy Durov a távozását még a saját oldalán jelentette be, a munkakeresést pedig már Zuckerbergén.

Durov a kommentelőktől kérdezi, hogy szerintük melyik országban lenne érdemes letelepedni. Aztán kicsit árnyalja az elvárásait:

Hogy mégértsétek, minek örülnénk: nem kedveljük a bürokráciát, a rendőrállamokat, a nagyméretű kormányokat, háborúkat, szocializmust és a túlzott szabályzásokat. Szeretjük a szabadságot, az erős törvényszéki rendszereket, a kisméretű kormányokat, a szabad piacokat, a semlegességet és a polgári jogokat.

Advertisement

Ti melyik országot ajánlanátok nekik? Vagy ha esetleg Kumin Ferenc ezt olvassa és ide szeretné csábítani Oroszország legismertebb techmenekültjét, akkor írjon neki a durov2016@gmail.com címre, mert ott várja Durov a kormányok jelentkezését.

Itt a teljes felhívás angolul:

As you probably know, I am out of Russia. Me and my team of 12 engineers have a temporary HQ in Central Europe, and we are now looking for a permanent base to work from. We are choosing a new home, a country that will allow us to develop our projects with privacy and freedom of speech in mind.

Our team includes 6 ACM champions and 6 winners of other programming contests. These guys made it possible for Telegram Messenger to gather 40 million registered users worldwide just within 8 months after its launch. Several members of this team, including my brother, were crucial in making VKontakte what it is today — the only social network that defeated Facebook in an open local market. We are now going to build our next project, a mobile social network.

What country or city do you think would suit us best? Please feel free to comment below. To give you an idea of our preferences, we dislike bureaucracy, police states, big governments, wars, socialism and excessive regulation. We like freedoms, strong judicial systems, small governments, free markets, neutrality and civil rights.

P.S. If you happen to represent a government that meets our criteria, you are welcome to share ideas with me at durov2016@gmail.com.

Share This Story

Get our newsletter