Passzívház roadshow

Passzívház roadshow, passzívház roadshow, passzívház roadshow. Kattintson. Passzívház roadshow. És minden kiderül. Passzívház. Roadshow.

A passzívházak olyan házak, melyek fűtési rendszer nélkül tudnak komfortos hőmérsékletet tartani. Most éppen az történik, hogy ezt a technológiát promotálja egy cég, és ez hír az MTI-ben. Mutatom!

A tervezési gyakorlatot bemutató rendezvényeken a passzívház tervezésére jogosultságot szerzett tervezők, illetve a kivitelezésükben járatos szakemberek tartanak előadásokat és mutatják be a már elkészült épületeket. Ezek száma ma már több tucatra tehető Magyarországon.

Az első állomás Kolozsvár, majd Győr, Budapest és Pécs következik. A fővárosban az előadások helyszíne az Angyalföldön felépült 100 lakásos passzív társasház lesz.

A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. A passzívházak nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert, a kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges hőmennyiséget főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik.

Az első passzívház 1990-ben épült a németországi Darmstadtban, azóta az ilyen típusú épületek száma rohamosan nő világszerte, elsősorban Németországon, Ausztriában, Svájcban és a skandináv országokban. Magyarországon 2009 februárjában adták át az első olyan épületet a Pest megyei Szadán, amely hivatalos passzívház tanúsítvánnyal rendelkezik.

Advertisement

Ha vége a passzívház roadshow-nak, következhet a passzívház roadtrip: az Európa gazdag fertályát átautózó utazó kizárólag passzívházakban száll meg, ahol vendéglátóik a passzívházak előtti utakon passzivitásuk okán elütött állatokból, azaz passzívház roadkillből főzött ételeket szervíroznak vacsorára.

Forrás: MTI

Share This Story

Get our newsletter