​Parlamenti többséget szerezhetnének a halott képviselők

Van, akit a zebrán gázolt halálra egy bringás, van, akit vadnak néztek és lelőttek, van, akit megkéselt a veje. 1990 óta 119 parlamenti képviselő halt meg, 38-an aktív képviselőként, szóval ez sem életbiztosítás. Borzongató poszt a halottak parlamentjéről.

Advertisement

A Polipraktika blog kiváló posztban szedte össze, kik haltak meg a rendszerváltás óta a politika főszereplői, a képviselők közül.

Advertisement

A sort alig hat hónappal az első szabad parlament megalakulása után szegény SZDSZ-es Deák Sándor kezdte egy autóbalesettel. Ha ez nem történik meg, talán sosem fut be akkora karriert Keleti György, az ufóhívó MSZP-s exkatona, aki a Deák megüresedett helyére kiírt időközi választás nyertese lett.

A második parlamenti ciklustól vadultak be igazán a dolgok. Már az elsőben is sokan haltak meg, Csengey Dénestől Antall Józsefig, de ők jellemzően betegségben vagy szokásos közlekedési balesetben. 96-97-ben viszont egymás után jöttek az erőszakos vagy bizarr halálesetek. A kisgazda K. Csontos Miklóst a saját veje késelte halálja 96 végén, hogy a következő évben az MSZP-s Tóth Pált Miskolcon a zebrán gázolja halálra egy biciklista. A legdurvább és szomorúbb halála viszont az MSZP-s Urbán Árpádnak volt 2005-ben, akit egy vaddisznóhajtáson a saját bátyja lőtt agyon véletlenül.

Advertisement

A magyar parlament legfeketébb hónapja pedig 2002 februárja volt, amikor három héten belül halt meg a KDNP-s Rapcsák András, a kisgazda Dögei Imre és a szocialista Schalkhammer Antal bányszszakszervezeti vezető. Egyikük halála egy ki tudja, meddig vezető politikai karrier kezdete volt: Rapcsák helyén korábbi titkára és mindenese, Lázár János jutott be a parlamentbe.

Itt az eredeti poszt, további sztorikkal, illetve a meghalt képviselők teljes listájával. A téma egyébként azért került elő a blogban, mert most vasárnap lesz Újpesten az időközi választás, amit a szocialista Kiss Péter halála miatt kellett kiírni.

Share This Story

Get our newsletter