Elk√©sz√ľlt a mandineresek nagy, √∂nbevall√°son alapul√≥ politikai felm√©r√©se a magyar Tumblr-felhaszn√°l√≥kr√≥l. A magyar mikrobloggerek jellemzŇĎen liber√°lis f√©rfiak, akik annyira r√ľhellik a szocialist√°kat, hogy m√©g a nem l√©tezŇĎ, szuperbalos 4k!-t is ink√°bb bejuttatn√°k a H√°zba.

A korszerŇĪ eszk√∂zt haszn√°l√≥ magyar internetm√°ni√°sok k√°b√© 55 sz√°zal√©ka tartja mag√°t t√∂bb√©-kev√©sb√© baloldalinak vagy liber√°lisnak, szemben a valamivel t√∂bb, mint 13 sz√°zal√©knyi jobboldalival. Ez√©rt nem is az a meglepŇĎ, hogy b√°r a Tumblr-k√∂z√∂ss√©g negyede szavazott 2010-ben a Fidesz list√°j√°ra, ma m√°r csak 6,4 sz√°zal√©kuk tenne √≠gy, ha j√∂vŇĎ vas√°rnap lenn√©nek a v√°laszt√°sok, vagyis a Fidesz-KDNP, sz√∂vets√©g, ha rajtuk m√ļlna, a 10 sz√°zal√©kos k√ľsz√∂b miatt be sem jutna. Hanem az a meglepŇĎ, hogy az ellenz√©ki p√°rtok k√∂z√∂tt hogyan oszlik meg a rokonszenv.

A Tumblr n√©p√©nek a balos v√°laszt√©kb√≥l Bajnai Gordon √©s a K√©tfark√ļ Kutya tr√©fap√°rt j√∂n be igaz√°n, elŇĎbbi az √∂sszes mikroszavaz√≥ 36,8, ut√≥bbi 18,7 sz√°zal√©k√°nak az elsŇĎ v√°laszt√°sa. √Črdekes, hogy a tumblerezŇĎk Bajnait szeretik, a vele lepakt√°l√≥kat ann√°l kev√©sb√©. Az MSZP-Egy√ľtt-√∂sszeborul√°sb√≥l kimarad√≥ Schiffer-f√©le LMP ugyanis h√°romszor annyira n√©pszerŇĪ (15,3 sz√°zal√©kkal), mint a kommereknek elsŇĎ adand√≥ alkalommal befekvŇĎ P√°rbesz√©d Magyarorsz√°g√©rt (5 sz√°zal√©k).

Az MSZP l√°that√≥lag az √©gvil√°gon semmif√©le vonzerŇĎt nem gyakorol a mikrobloggerekre, a p√°rt kevesebb, mint fele annyi szavazatot kapna tŇĎl√ľk, mint a PM, sŇĎt m√©g a csak b√©na sajt√≥k√∂zlem√©nyek form√°j√°ban l√©tezŇĎ 4k!-n√°l is harmad√°val kevesebbet. A szocialist√°kn√°l csak Gyurcs√°ny ut√°ltabb, r√° 0,6 sz√°zal√©k szavazna, n√°la m√©g Th√ľrmer Gyul√°t is t√∂bben jel√∂lt√©k be.

A Tumblr-felhaszn√°l√≥k 82,2 sz√°zal√©ka √°ll√≠tja, hogy 2010-ben szavazott az elsŇĎ fordul√≥ban, m√≠g 2014-re 78 sz√°zal√©k √≠g√©ri tutira, 10,4 pedig val√≥s√≠znŇĪnek tartja, hogy el fog menni.

Online m√©diafogyaszt√°sban a magyar Tumblr Index-f√ľggŇĎ, 10-bŇĎl 8-an Index-olvas√≥k, ut√°na viszont, kevesebb, mint fele indexnyi rajong√≥val szoros a verseny az Orig√≥, a HVG √©s a Cink k√∂z√∂tt.