Be sem jutna az MSZP és a Fidesz, ha csak a magyar tumblerezők szavaznának

Elkészült a mandineresek nagy, önbevalláson alapuló politikai felmérése a magyar Tumblr-felhasználókról. A magyar mikrobloggerek jellemzően liberális férfiak, akik annyira rühellik a szocialistákat, hogy még a nem létező, szuperbalos 4k!-t is inkább bejuttatnák a Házba.

A korszerű eszközt használó magyar internetmániások kábé 55 százaléka tartja magát többé-kevésbé baloldalinak vagy liberálisnak, szemben a valamivel több, mint 13 százaléknyi jobboldalival. Ezért nem is az a meglepő, hogy bár a Tumblr-közösség negyede szavazott 2010-ben a Fidesz listájára, ma már csak 6,4 százalékuk tenne így, ha jövő vasárnap lennének a választások, vagyis a Fidesz-KDNP, szövetség, ha rajtuk múlna, a 10 százalékos küszöb miatt be sem jutna. Hanem az a meglepő, hogy az ellenzéki pártok között hogyan oszlik meg a rokonszenv.

A Tumblr népének a balos választékból Bajnai Gordon és a Kétfarkú Kutya tréfapárt jön be igazán, előbbi az összes mikroszavazó 36,8, utóbbi 18,7 százalékának az első választása. Érdekes, hogy a tumblerezők Bajnait szeretik, a vele lepaktálókat annál kevésbé. Az MSZP-Együtt-összeborulásból kimaradó Schiffer-féle LMP ugyanis háromszor annyira népszerű (15,3 százalékkal), mint a kommereknek első adandó alkalommal befekvő Párbeszéd Magyarországért (5 százalék).

Advertisement

Az MSZP láthatólag az égvilágon semmiféle vonzerőt nem gyakorol a mikrobloggerekre, a párt kevesebb, mint fele annyi szavazatot kapna tőlük, mint a PM, sőt még a csak béna sajtóközlemények formájában létező 4k!-nál is harmadával kevesebbet. A szocialistáknál csak Gyurcsány utáltabb, rá 0,6 százalék szavazna, nála még Thürmer Gyulát is többen jelölték be.

A Tumblr-felhasználók 82,2 százaléka állítja, hogy 2010-ben szavazott az első fordulóban, míg 2014-re 78 százalék ígéri tutira, 10,4 pedig valósíznűnek tartja, hogy el fog menni.

Online médiafogyasztásban a magyar Tumblr Index-függő, 10-ből 8-an Index-olvasók, utána viszont, kevesebb, mint fele indexnyi rajongóval szoros a verseny az Origó, a HVG és a Cink között.

Share This Story