Isztambulban darab√°ron √©s m√©terre vet√≠tve is majdnem pont ugyanannyiba ker√ľltek a vadonat√ļj automata metr√≥kocsik, amennyi√©rt Budapest fel akarja √ļj√≠ttatni a 3-as metr√≥ √≥cskavas√°llapotba ker√ľlt orosz szerelv√©nyeit.

P√°rizsban pedig egyenesen olcs√≥bb volt ‚Äď mind abszol√ļt √©rt√©kben, mind m√©terre vet√≠tve ‚Äď a legut√≥bbi, 45 darabos beszerz√©s, mint amennyibŇĎl √ļjra akarjuk fut√≥ztatni a leharcolt kocsikat.

Ez a FigyelŇĎ √°ltal frissen √∂ssze√°ll√≠tott t√°bl√°zatb√≥l der√ľl ki. A lap az√©rt gyŇĪjt√∂tte √∂ssze eur√≥pai √©s m√°s vil√°gv√°rosok ut√≥bbi √©vekben t√∂rt√©nt metr√≥kocsi-beszerz√©seinek √°rait, mert igaz√°b√≥l senki sem √©rti, mi√©rt ragaszkodik a korm√°ny ahhoz, hogy a r√©gi orosz szerelv√©nyeket √ļj√≠ts√°k fel.

Advertisement

A lap az√©rt is √©rdeklŇĎd√∂tt a konkr√©t sz√°mok ir√°nt, mert Tarl√≥s Istv√°n a fŇĎv√°rosi k√∂zgyŇĪl√©sben ‚Äúh√ľlyes√©gnek‚ÄĚ nevezte, hogy az √ļj kocsik beszerz√©se alig lenne dr√°g√°bb a fel√ļj√≠t√°sn√°l, Tak√°cs P√©ter BKV-vez√©rhelyettes meg azt √°ll√≠totta, a fel√ļj√≠t√°s 60 milli√°rd forintj√°hoz k√©pest az √ļj kocsik minimum 90-92 milli√°rdba ker√ľln√©nek.

P√°rizsban a budapesti 37-n√©l 8-cal t√∂bb, de azokn√°l r√∂videbb, 120 helyett 100 m√©teres szerelv√©nyt vettek 57 milli√°rd forintnak megfelelŇĎ eur√≥√©rt.

Tarl√≥s az √ľgyben egy√©bk√©nt nincs igazi d√∂nt√©si helyzetben. Ahhoz ugyanis, hogy √ļj szerelv√©nyeket vegyen Budapest, uni√≥s t√°mogat√°s k√©ne, amihez viszont elengedhetetlen a korm√°nyd√∂nt√©s. Ezt nem kapta meg a fŇĎv√°ros, a korm√°ny ugyanis fel√ļj√≠t√°st akar. Nem √©rteni, mi√©rt, √©s egyelŇĎre nincs erŇĎsebb elm√©let ann√°l, mint hogy be√≠g√©rt√©k a fel√ļj√≠t√°st az oroszoknak.