Itt van m√©g egy Magyarorsz√°g egyetlen k√©pben kateg√≥ri√°j√ļ f√©nyk√©p. Csakhogy ezen √∂rd√∂gi m√≥don megelevenedett egy hasonlatom.

√Čletemben t√∂bbsz√∂r is le√≠rtam m√°r azt, hogy √°llamtitk√°rarc.

Eddig azt hittem, a helyzet akkor volt a legdr√°maibb, amikor elŇĎsz√∂r jutott eszembe ez a sz√≥. Amikor az MSZP-korm√°ny akkoriban legend√°s s√∂jt√∂ri eb√©dje ut√°n elment√ľnk riportot enni a M√°gn√°skert √©tterembe:

Alig √ľt√∂ttem fel az √©tlap elsŇĎ oldal√°t, amikor a rododendronok ir√°ny√°b√≥l k√ľl√∂n√∂s, szipog√°sszerŇĪ zajt hallottam. A spanyol etikettre fittyet h√°nyva, √≥vatosan f√©lreh√ļztam egy √°llamtitk√°rarc-m√©retŇĪ, bŇĎrszerŇĪ levelet. Melln√©l elszabott √∂lt√∂nyben k√∂z√©pkor√ļ f√©rfi √ľld√∂g√©lt egy apr√≥ kupac vir√°gf√∂ld√∂n. A haj√°r√≥l b√©zssz√≠nŇĪ folyad√©k csepegett a telev√©nyre.

‚Äď B√°ntott√°k? ‚Äď k√©rdeztem ijedten az ismeretlentŇĎl.

‚Äď √ď nem, csak hom√°rsz√≥sz. A Juh√°sz Feri gondolta, hogy ettŇĎl tal√°n jobb kedvem t√°mad, de nincs benne el√©g osztrigakivonat. Hov√° jut √≠gy az eur√≥pai baloldal?

Csak ekkor ismertem fel Kov√°cs "Virsli barna keny√©rrel" L√°szl√≥t, a Magyar K√∂zt√°rsas√°g k√ľl√ľgyminiszter√©t.

‚Äď No de mi a l√°vak√∂v√∂n pir√≠tott garn√©l√°√©rt szipog itten, Kov√°cs elvt√°rs? ‚Äď k√©rdeztem a hazai baloldal m√©lt√°n tisztelt √©tekfog√≥j√°t√≥l.

Sz√≥val, nekem azt√°n t√©nyleg van m√ļltam az √°llamtitk√°rarcokkal, de amit Nagy Istv√°n, a F√∂ldmŇĪvel√©s√ľgyi Miniszt√©rium parlamenti √°llamtitk√°ra mŇĪvelt a saj√°tj√°val, arra most nem tal√°lok szavakat. Mindig is gyan√≠tottam, hogy ezt a korm√°nyt a klasszikus term√©szettudom√°nyok spektrum√°n k√≠v√ľl esŇĎ erŇĎk is t√°mogatj√°k, de azt nem hittem volna, hogy erre M√°th√© Zolt√°n MTI-fot√≥s szolg√°ltat majd megd√∂nthetetlen bizony√≠t√©kot.

Nagy Istv√°nr√≥l persze lehetett sejteni, hogy az √°tlagon messze t√ļlmutat√≥ dolgokra hivatott. Neked p√©ld√°ul van k√∂z√©pfok√ļ nyelvvizsg√°d eszperant√≥b√≥l? Megmarad a telefon az arcodon?

Advertisement

Na ugye!

Itt van p√©ld√°ul Albert, aki eleve √ļgy szokta tartani a fej√©t, mintha egy l√°thatatlan telefonnal nagyistv√°ningolna:

Advertisement

Vagy M√°t√©, akinek enn√©l meredekebb sz√∂gn√©l m√°r le is cs√ļszik a telefonja:

Advertisement

√Čs egyik√ľk sem √°llamtitk√°r!