Paksi atombombát dobhatnak az oroszok Ukrajnára

Illustration for article titled Paksi atombombát dobhatnak az oroszok Ukrajnára

Ha jól értem az LMP imént érkezett közleményének a logikáját, akkor sajnos számítanunk kell erre az elkövetkezendő hetekben-hónapokban. Mondjuk azon én is meglepődtem valamelyest, hogy suttyomban elszállították a néhány évvel ezelőtt megsérült fűtőelemeket.

Advertisement

Főként persze azért, mert eszembe sem jutott volna, hogy ilyen sokáig itt voltak.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány úgy hajtotta végre a paksi fűtőelemek Oroszországba szállítását, hogy arról sem a közvéleményt, sem a nemzetbiztonsági bizottságot nem tájékoztatták. Az LMP írásbeli kérdést nyújt be, amelyben magyarázatot követel, továbbá kezdeményezi, hogy a bizottság következő ülésén vegyék napirendre az ügyet.

Sajtóinformációk alapján megtörtént a sérült paksi fűtőelemek oroszországi kiszállítása. Minderről a magyar kormány sem a közvéleményt, sem a Nemzetbiztonsági Bizottságot nem tájékoztatta, pedig utóbbira a Belügyminisztérium határozott ígértet tett. A kormány utolsó érdemi közlendője az volt, hogy folyik a transzfer előkészítése, illetve az alternatív szállítási útvonalak mérlegelése. Ehhez képest több mint egy évtizedes tétlenséget követően a legrosszabb pillanatban, titokban szabadultak meg a fűtőelemektől.

Az LMP szerint a kormány súlyos felelőtlenséget követett el: a sérült kazettákban lévő használt üzemanyag különösen veszélyes piszkos bombák potenciális alapanyaga, miközben Ukrajna keleti részén jelenleg háborús helyzet van. A helyzet tisztázása érdekében az LMP írásbeli kérdést nyújt be a szállítás körülményeinek és költségeinek nyilvánosságra hozataláért, továbbá szorgalmazza, hogy a nemzetbiztonsági bizottság vegye napirendre a történteket.

Advertisement

Ja, az elszállításról tegnap este olvastam itt, de fene se gondolta, hogy ekkora a hordereje.

Share This Story

Get our newsletter