Hivat√°sos vend√©gprovok√°torunk nem l√°t semmi kivetnival√≥t abban, hogy oroszokkal √ľzletel√ľnk Pakson, ha egyszer √ļgyis az ŇĎ vazallusaink vagyunk igaz√°b√≥l. Szerinte az atomenergia eleve nem demokratikus, sosem tudhatjuk, mit √©p√≠t√ľnk fel. De enn√©l jobb √ľzletet az√©rt lehetett volna k√∂tni.

Kardos G√°bor - nem a 444-es, hanem a Cink vend√©gszerzŇĎje - hossz√ļ elemz√©s√©ben od√°ig jut, hogy l√©nyeg√©ben egy √ļj KGST megalak√≠t√°s√°t javasolja. T√©nyleg ennyire jelent√©ktelen pondr√≥k lenn√©nk? T√©nyleg ennyire nem √©r semmit az eur√≥pai integr√°ci√≥? T√©nyleg nincs m√°s lehetŇĎs√©g, mint tudatosan az oroszok karjaiba veni magunkat? Olvasd el √©s vit√°zz, ha nem √©rtesz vele egyet!

ElŇĎre sz√≥lok, hogy irt√≥ hossz√ļ, deh√°t a t√©ma is fajs√ļlyos, a t√©t pedig a gyerekeink j√∂vŇĎje.

Moh√°cs, Vil√°gos √©s Trianon ut√°n most Paks folytatja sorsford√≠t√≥ geopolitikai fiask√≥ink sor√°t, melyek k√∂z√∂s jellemzŇĎje, hogy valami felfoghatatlan t√∂rt√©nelmi igazs√°gtalans√°gk√©nt √©lj√ľk meg azt, hogy a felsorolt kudarcokb√≥l sem siker√ľl okulnunk √©s tov√°bbra is k√©ptelenek vagyunk geopolitikai realit√°sokban gondolkodni. √öjra meg √ļjra k√©ptelennek tŇĪn√ľnk a realit√°shoz igaz√≠tani nemzetstrat√©gi√°nkat oly m√≥don, hogy ak√°r a legkisebb es√©lye legyen annak, hogy legal√°bb a j√∂vŇĎben tudjuk valamennyire √©rv√©nyes√≠teni √©rdekeinket. Olyan parasztk√©nt √©s √ļgy mozgunk a geopolitikai sakkt√°bl√°n, mintha a sakk legalapvetŇĎbb szab√°lyaival √©s c√©ljaival sem lenn√©nk tiszt√°ban √©s ez√©rt √©r t√∂rt√©nelm√ľnkben mindig √ļjra meglepet√©sk√©nt, mikor sakkot kapunk, sŇĎt: azt sem fogjuk fel, mikor √©pp mattot kapunk ebben a j√°tszm√°ban, mint Moh√°cs, Vil√°gos √©s Trianon ut√°n most Paks eset√©ben.

√Črdekes figyelni a paksi alku k√∂r√ľl most foly√≥ k√∂z√©leti vit√°t, hogy mennyire nem k√©pesek a vitatkoz√≥ felek a m√°ra szem√ľnket kiverŇĎ geopolitikai realit√°sokkal sem szemben√©zni. √Črdemes teh√°t sorra venni a leggyakrabban hangoztatott ill√ļzi√≥kat √©s a re√°lpolitika m√©rleg√©re tenni ezt az en√©lk√ľl merŇĎben s√ļlytalan k√∂z√©leti vit√°t.

Advertisement

√Ėsszef√ľgg persze a paksi alku a v√°laszt√°sokkal, hiszen ugyan mibŇĎl lehetett volna finansz√≠rozni a rezsi-v√°laszt√°si kamp√°nyt, ezt a saj√°tos szavazatv√°s√°rl√°si m√≥dszert, ha nem voltak biztosak benne az illet√©kesek m√°r a rezsics√∂kkent√©s-kamp√°ny elind√≠t√°sakor, hogy lesz r√° fedezet, orosz seg√≠ts√©ggel. Nem is olyan neh√©z mindebbŇĎl kisz√°molni, hogy mai √°rfolyamon mennyi√©rt lehet v√°laszt√°si gyŇĎzelmet v√°s√°rolni egy Magyarorsz√°g t√≠pus√ļ orsz√°gban, de ne ragadjunk le ezen a p√°rtpolitikai szinten, mert akkor -a p√°rtokhoz hasonl√≥an- m√©g csak fel sem tudjuk tenni az orsz√°g sors√°t hosszabb t√°vra meghat√°roz√≥ geopolitikai k√©rd√©seket.

AZ ATOMENERGIA ANTIDEMOKRATIKUS

Ahelyett, hogy elveszn√©nk a technikai-technol√≥giai vita r√©szleteiben, √©rdemes lesz√∂gezni a geopolitikailag egyed√ľl meghat√°roz√≥ t√©nyt: Magyarorsz√°g nem atomhatalom, ez√©rt az atomenergia geostrat√©giailag m√©g akkor is teljes kiszolg√°ltatotts√°got jelent sz√°munkra, ha nem oroszok, hanem franci√°k, amerikaiak, vagy m√°sok √©p√≠ten√©nek √ļj blokkokat, m√°s hitelkonstrukci√≥val. A magyar t√°rsadalom semmilyen demokratikus kontrollt nem gyakorolhatna az atomenergia felett m√©g akkor sem, ha n√©pszavaz√°s hagyn√° j√≥v√°, a dolog term√©szet√©bŇĎl ad√≥d√≥an. SŇĎt: az atomenergia olyannyira antidemokratikus term√©szetŇĪ, hogy az atomhatalmak eset√©ben sincs semmilyen sz√°mottevŇĎ civil kontroll felette.

Advertisement

Nem v√©letlen: az atomhatalom jelenleg a nagyhatalmi √©rdekek legfŇĎbb technol√≥giai garanci√°ja √©s az atomenergia √ļgynevezett ‚Äěcivil haszn√°lata" nem m√°s mint ennek propagand√°ja, mely l√©nyeg√©ben a nagyhatalmi √©rdekeknek adott ‚Äědemokratikus felhatalmaz√°shoz" sz√ľks√©ges sz√≠nj√°t√©k. Egy atomreaktor √ľzemeltetŇĎi kez√©ben akkor is technol√≥giai atombomba marad, ha a szak√©rtŇĎk errŇĎl eg√©szen m√°st mondanak a k√∂zv√©lem√©nynek. Paks t√ļl k√∂zel van Budapesthez, hogy geostrat√©giailag ilyen naivan kezelj√ľk ezt a k√©rd√©sk√∂rt!

Nemcsak arr√≥l van sz√≥ teh√°t, hogy energetikailag teljesen kiszolg√°ltatott√° v√°lik az orsz√°g az oroszokkal szemben, amit a tŇĎl√ľk elfogadott hitel p√©nz√ľgyi f√ľgg√©ssel fejel meg. Az atomenergia minden m√°s konstrukci√≥ban is teljes strat√©giai kiszolg√°ltatotts√°got jelentene sz√°munkra - katonailag √©s energetikailag egyar√°nt. V√©gsŇĎ soron egyetlen v√°ltozatban sem lenne magyar k√©zben az atomerŇĎmŇĪ mŇĪk√∂dtet√©se, maga a technol√≥gia kiszolg√°ltatott√° tenne minket ak√°rmilyen m√°s verzi√≥ban is. M√°r csak ez√©rt sem lehetett soha nemzeti √©rdek az atomenergia v√°laszt√°sa! Nem is az√©rt ‚Äěv√°lasztottuk" Paksot az elŇĎzŇĎ √°tkosban sem ‚Ķ √©s most sem. Pontosabban: akkor sem szabadon v√°lasztottuk, mikor szovjet nyom√°sra meg√©p√ľlt az elsŇĎ paksi erŇĎmŇĪ √©s most sem mi rendelkez√ľnk r√≥la.

Advertisement

Nem √°rt n√©ha szemben√©zni a realit√°ssal, ahelyett, hogy ehhez k√©pes √ļgysz√≥lv√°n l√©nyegtelen k√©rd√©sekrŇĎl vitatkozunk.

Az atomenergia antidemokratikuss√°g√°nak l√©nyege, hogy olyan technol√≥giai titkokra √©p√ľl, melyeket sosem osztanak meg a k√∂zv√©lem√©nnyel, sŇĎt: a politikai d√∂nt√©shoz√≥kkal sem, ez√©rt eleve lehetetlen r√≥la demokratikusan d√∂nteni. Akik szavaznak r√≥la, sosem tudj√°k pontosan, mirŇĎl szavaznak, legfeljebb a beavatott ‚Äěszak√©rtŇĎk" javaslat√°t szavazhatj√°k meg, vak bizalommal. Olyasmi ez, amit r√©gen ‚Äěpapi csal√°snak" neveztek: a beavatottak vissza√©l√©se a hatalommal, mely beavatotts√°gukkal j√°r.

Advertisement

Csernobil elŇĎtt ugyanezek a beavatott ‚Äěszak√©rtŇĎk" azt mondt√°k: sosem k√∂vetkezhet be az, ami azt√°n m√©gis bek√∂vetkezett. Az√≥ta azt mondt√°k, sosem lesz hasonl√≥. Olyasmi lehetetlen, ami azt√°n Fukusim√°ban m√©giscsak bek√∂vetkezett. Most ugyanazok a beavatott ‚Äěszak√©rtŇĎk" magyar√°zz√°k nek√ľnk ‚Äělaikusoknak", hogy ilyesmi gyakorlatilag sosem k√∂vetkezhet be a j√∂vŇĎben √©s eleve kiz√°rt az √ļjonnan √©p√≠tendŇĎ paksi blokkok eset√©ben mivel az m√°s technol√≥gi√°val √©p√ľlne...

Ne vessz√ľnk el a technikai r√©szletekben! Aki figyelt, eddig is √©szrevehette a fŇĎ probl√©m√°t: az atomtitokkal val√≥ vissza√©l√©s √©s kamuz√°s technol√≥gi√°ja kezdettŇĎl ugyanaz, emiatt pedig nincs √©s gyakorlatilag nem is lehets√©ges √©rdemi civil kontroll az atomenergia felett. A t√°rsadalom teljesen kiszolg√°ltatott a beavatott ‚Äěszak√©rtŇĎknek" √©s az √°ltaluk k√©pviselt nagyhatalmi √©rdekrendszernek: azt mondanak, illetve hazudnak nek√ľnk, amit akarnak, mert nincs m√≥dunk ellenŇĎrizni ŇĎket √©s √°ll√≠t√°saikat. Ehhez k√©pest minden m√°s mell√©besz√©l√©s. Lehet vitatkozni arr√≥l is, de emiatt m√°r aligha √©rdemes. Minek higyj√ľnk azoknak, akik rendre becsapnak?

Advertisement

Nem is besz√©lve az elŇĎvigy√°zatoss√°g elv√©rŇĎl, mely alapj√°n bizonyos kock√°zatokat akkor sem v√°llalhatunk, ha az elvben nagyon kicsi √©s a l√°tsz√≥lagos nyeres√©g pedig nagymak tŇĪnik. Ki tenne olyasmit, amivel mondjuk eg√©sz csal√°dja kiirt√°s√°t kock√°ztatn√°, ha p√©ld√°ul lenne egy ilyen orosz rulett lott√≥szelv√©ny, hogy sokat nyerhet√ľnk rajta, de az√©rt k√∂zben eg√©szen kicsi kock√°zata fenn√°llna annak, hogy alkalmasint kiny√≠rj√°k a csal√°dodat, illetve kock√°ra teszik a gyerekeid j√∂vŇĎj√©t, mert p√©ld√°ul nincs megold√°s a radioakt√≠v hullad√©kra. El√°ss√°k, ahogy a tettesek pr√≥b√°lj√°k elt√ľntetni √°ldozataikat √©s a nyomokat. J√≥ m√©lyre, kŇĎzetlemezek k√∂zti r√©sekbe ‚Äď h√°tha egyszer visszaj√∂n egy vulk√°nkit√∂r√©ssel, vagy a kŇĎzetr√©tegek mozg√°s√°val... Persze, m√°s, enn√©l hum√°nusabb feldolgoz√°si m√≥d is lehets√©ges: az atomhatalmak √ļgynevezett piszkos bomb√°kat is k√©sz√≠tenek √©s az √©pp aktu√°lis ellens√©geikre, terrorist√°nak kiki√°ltott orsz√°gok ellen√°ll√≥ira sz√≥rj√°k. Ha nem viselked√ľnk j√≥l, egy sz√©p napon mi is visszakaphatjuk. Ilyen orosz rulett az atomenergia. Te venn√©l ilyen lott√≥szelv√©nyt? Pedig m√°r ki is t√∂lt√∂tt√©k a nevedben ezt a paksi szelv√©nyt, √©s r√°ad√°sul el√©g dr√°ga lesz neked, t√ļl azon, hogy meg se k√©rdezt√©k: akarod-e.

MAGYARORSZ√ĀG NEM NYUGATI ORSZ√ĀG √ČS SOSEM VOLT AZ

R√©gi t√∂rt√©nelmi ill√ļzi√≥nk, hogy Magyarorsz√°g a Nyugathoz tartozik, pedig a k√∂z√©letben, a magyar t√°rsadalom h√©tk√∂znapi mŇĪk√∂d√©sm√≥dj√°ban, a gazdas√°gi √©letben, sŇĎt: a kult√ļr√°ban, a k√∂zerk√∂lcs√∂kben (ad√≥mor√°l, stb.) √©s olyan civiliz√°ci√≥s megnyilv√°nul√°sainkban, mint p√©ld√°ul az √©p√≠tett k√∂rnyezet, j√≥l l√°thatjuk, hogy ez az orsz√°g sokkal ink√°bb a keleti blokkhoz tartozik mindm√°ig. A nyugati vend√©gek is √≠gy l√°tj√°k, legfeljebb udvariass√°gb√≥l mondanak olyasmit, amit mi hallani szeretn√©nk eur√≥pais√°gunkr√≥l. Ha valaki Kelet-Eur√≥pa orsz√°gaiban nyitott szemmel j√°r-kel, k√©nytelen szembes√ľlni a t√©nnyel: ez itt mindm√°ig a keleti blokk. Aligha v√©letlen teh√°t, ha ezt l√°tjuk egy Audikat sz√°ll√≠t√≥ teherfuvaron: ‚ÄěOstblock Export"...

Advertisement

A d√∂nt√©shoz√≥k nem osztoznak √∂sszn√©pi ill√ļzi√≥inkban.

Nagyj√°b√≥l az √°tkosv√°lt√°s √©v√©ben, 89-ben √∂nt√∂tt√©k ki azt a geopolitikai betont, mely l√©nyeg√©ben m√°ra szil√°rdult meg olyan rezsimm√©, mely v√°rhat√≥an 30-40 √©vre √≠gy marad. A politikai szereplŇĎk kor√°bban m√©g virgoncabban mozogtak ebben a k√∂zegben, ami nagyobb j√°t√©kt√©rre utalt, de mostanra annyira megk√∂t√∂tt a beton, hogy szinte szoborr√° merevednek √©s v√°rhat√≥an nagyj√°b√≥l abban a poz√≠ci√≥ban maradnak, ahogyan most l√°tjuk ŇĎket. Egy-egy korm√°nyv√°lt√°s persze j√∂het m√©g, elk√©pzelhetŇĎ, hogy √°tfestik a rendszer-betont m√°s sz√≠nŇĪre, de az alapok, az oligarchia meghat√°roz√≥ szerepe aligha v√°ltozhat bel√ľlrŇĎl.

Advertisement

Legfeljebb olyan vil√°gt√∂rt√©nelmi √°trendezŇĎd√©s rend√≠theti meg, amilyen 89-ben volt. Szeg√©ny ukr√°nok, b√°r ŇĎk is mattot kaptak az oroszokt√≥l, most m√©g azzal a naiv lelkesed√©ssel k√ľzdenek, amivel mi az √°tkosv√°lt√°s idej√©n fogadtuk a szabads√°g √©s j√≥l√©t vil√°g√°nak v√©lt nyugati orient√°ci√≥t. √Črdekes, hogy az elemzŇĎk csak arr√≥l vit√°znak, hogy nyugati vagy orosz befoly√°s al√° kell-e ker√ľlnie a n√°lunk n√©gyszer nagyobb Ukrajn√°nak, az a lehetŇĎs√©g fel sem mer√ľl, hogy egy ekkora orsz√°g ak√°r f√ľggetlen is lehetne. Pap√≠ron, alkotm√°nya szerint persze az lenne, ahogyan (hivatalosan) a paksi szerzŇĎd√©s is n√∂veli a f√ľggetlens√©g√ľnket...

A kis n√©pek saj√°toss√°ga, hogy v√°gyaikat t√∂rt√©nelmi val√≥s√°gnak tekintik √©s k√©ptelenek szemben√©zni a geopolitikai realit√°ssal, k√©ptelenek re√°lpolitik√°ban gondolkodni: sz√°munkra a politika nem az √©rdekek √ľtk√∂z√©s√©nek lehetŇĎ leghat√©konyabb menedzsel√©se, hanem √©rthetetlen indulatok fura sz√≠nj√°t√©ka. Ennek klasszikus p√©ld√°ja, hogy 56 kapcs√°n m√°ig a t√∂bbs√©g vak gyŇĪl√∂lettel gondol az oroszokra, akik szerint√ľk a magyarokkal szembeni gyŇĪl√∂let√ľk miatt v√©rbe fojtott√°k a mi szabads√°gharcunkat. Pedig orosz szemsz√∂gbŇĎl csak annyi t√∂rt√©nt, hogy pr√≥b√°ltak rendet csin√°lni a birodalmuk peremvid√©k√©n egy l√°zad√°s lever√©s√©vel, √©s igyekeztek elker√ľlni egy olyan negat√≠v precedenst, mely sz√©tzil√°lhatta a birodalmukat, rem√©nyt keltve a t√∂bbi, magyarokhoz hasonl√≥ helyzetŇĪ n√©pben. Egy biztos: sz√°mukra a motiv√°ci√≥ nem valami magyarellenes indulat volt, nincs teh√°t semmilyen viszonoss√°g vagy szimmetria az orosz-magyar kapcsolatokban, ami j√≥l kifejezi, hogy nem vagyunk egy s√ļlycsoportban. Ňźk sosem gyŇĪl√∂lt√©k a magyarokat, akkor sem, mikor a Szent Sz√∂vets√©g k√∂tel√©k√©ben seg√≠tettek itt ‚Äěrendet csin√°lni" 1848-ban a Habsburg Birodalomnak. Nem √©rzelmek, hanem √©rdekek alapj√°n viszonyulnak m√°s n√©pekhez. Mi √©vsz√°zadok √≥ta vak indulatokat l√°tunk abban, ami sz√°mukra csup√°n birodalmi √©rdekek rendszere. Hogy is mondta Churchill : ‚ÄěAngli√°nak nincsenek bar√°tai. Angli√°nak nincsenek ellens√©gei. Angli√°nak √©rdekei vannak." Na, ez a l√©nyeg.

Advertisement

Pedig h√°nyan rem√©nykednek most is abban, mint 56-ban, hogy ak√°r az angolok, vagy az amerikaiak valamilyen bar√°ti seg√≠ts√©gny√ļjt√°ssal megv√©denek majd minket az oroszokt√≥l √©s √≠gy viszonozz√°k azt, hogy igyekezt√ľnk maxim√°lisan kiszolg√°lni nagyhatalmi √©rdekeiket. Pedig olyan m√≥don igyekezt√ľnk √°tvenni civiliz√°ci√≥jukat az ut√≥bbi harminc √©vben, hogy az kimer√≠ti a gerinctelens√©g √©s elvtelens√©g b√°rmilyen fogalm√°t, de most l√°thatjuk: hi√°ba. K√°r volt. M√©g mindig nem tanultuk meg, sz√°mos t√∂rt√©nelmi precedens ut√°n sem, hogy a nagyhatalmak sosem szokt√°k megh√°l√°lni az ilyesmit, sosem szoktak bar√°tk√©nt megv√©deni senkit, legfeljebb √©rdekeiket v√©dik meg, ha beavatkoznak valahol.

Trianon vagy Moh√°cs, az egri v√°rv√©dŇĎk m√≠tosza √©s sz√°mos m√°s t√∂rt√©nelmi ill√ļzi√≥nk mind-mind geopolitikai analfab√©tizmusunk megnyilv√°nul√°sai, amit hi√°ba nevez√ľnk ‚Äětur√°ni √°toknak", att√≥l m√©g vaks√°g marad.

Advertisement

Nek√ľnk ez a Moh√°cs kell, ez a trianoni csonka-tudat, ez a geopolitikai vaks√°g √©s ez a Paks. Ezt bŇĎv√≠tj√ľk most d√ľh√∂dten √ļj blokkokkal, ahelyett, hogy az √ļjabb nagy t√∂rt√©nelmi pofonb√≥l meg√©rten√©nk v√©gre val√≥di hely√ľnket a vil√°gban. Ahelyett, hogy megtanuln√°nk egy√ľtt √©lni √©s egy√ľttmŇĪk√∂dni a geopolitik√°t meghat√°roz√≥ erŇĎkkel, sz√°jhŇĎsk√∂d√ľnk, net√°n v√©r√°ldozatokat is hozva hŇĎsk√∂d√ľnk √©s mindig √ļjra belebukunk. Mi√©rt nem tudtuk azt mondani az egy√©bk√©nt n√°lunk √©s osztr√°k ‚Äěbar√°tainkn√°l" kifinomultabb √©s fejlettebb kult√ļr√°t k√©pviselŇĎ oszm√°n birodalomnak, hogy tess√©k: arra van B√©cs, √©s sz√≠vesen adunk j√≥ p√©nz√©rt ell√°tm√°nyt a seregnek, ha biztos√≠tj√°k sz√°munkra a maxim√°lis auton√≥mi√°t ‚Äď k√ľl√∂nben is, szegrŇĎl v√©grŇĎl k√∂zelebbi rokonok voln√°nk a t√∂r√∂k√∂kkel nyelvileg √©s t√∂rt√©nelmileg mint az osztr√°kokkal vagy n√©metekkel... De nem, √©s nem: nek√ľnk Moh√°cs kellett √©s most is az kell, csak most Paksnak h√≠vjuk.

Most sem j√≥ geostrat√©giai √ľzletet akarunk k√∂tni a nagyhatalmakkal, hanem egy janics√°r elit akci√≥zza ki az orsz√°got. T√∂kmindegy, hogy √©pp Gyurcs√°nynak h√≠vj√°k vagy Orb√°nnak ‚Äď mint kider√ľlt: ebben nincs k√ľl√∂nbs√©g k√∂zt√ľk, valami√©rt pont ugyanazt a paksi paktumot akart√°k, amit ugyanez az Orb√°n p√°r √©ve m√©g puccsnak minŇĎs√≠tett, mikor Gyurcs√°ny√©k akart√°k megk√∂tni ezt az alkut. A nevek n√©ha v√°ltoznak, de ez k√°b√© ugyanaz a janics√°r ‚Äěelit" a H√≥dolts√°g √≥ta, vagy minimum a Bach-korszak √≥ta.

Advertisement

EZ ITT A N√ČMET-OROSZ √úTK√ĖZŇźZ√ďNA, √ČVSZ√ĀZADOK √ďTA

Geopolitikailag Magyarorsz√°g √ľtk√∂zŇĎz√≥na az orosz birodalom √©s a Nyugat, illetve k√∂zelebbrŇĎl: az oroszok √©s a n√©metek √©rdekszf√©r√°ja k√∂z√∂tt ‚Äď m√©gpedig √©vsz√°zadok √≥ta. Mikor h√°rom √©ve d√∂nt√©s sz√ľletett, hogy lengyel vez√©nylettel l√©trej√∂n egy l√©nyeg√©ben Nato-f√ľggetlen hadtest, magyar r√©szv√©tellel, ezt k√∂zvetve minisztereln√∂kk√©nt Orb√°n Viktor is elismerte. A geopolitikailag teljesen analfab√©ta k√∂zv√©lem√©nynek √ľggyel-bajjal pr√≥b√°lta megmagyar√°zni a nagyon furcsa, hivatalos ismereteink √©s deklar√°lt elk√∂telezetts√©geink alapj√°n gyakorlatilag megmagyar√°zhatatlan h√≠rt. Azt mondta ugyanis, hogy ‚Äěnem akarunk √ľtk√∂zŇĎz√≥na lenni", ami ugyeb√°r annak a t√©nynek a beismer√©se, hogy √ľtk√∂zŇĎz√≥na vagyunk! Ism√©tlem: √©vsz√°zadok √≥ta.

Advertisement

M√°r j√≥val a Molotov-Ribbentrop paktum elŇĎtt l√©trej√∂tt az a nagyhatalmi egy√ľttmŇĪk√∂d√©s az orosz √©s a n√©met birodalmak k√∂z√∂tt, mely a k√∂zt√ľk levŇĎ √ľtk√∂zŇĎz√≥na megoszt√°s√°ra √©p√ľlt. Ma is ezt l√°tjuk, elsŇĎsorban a gazdas√°gi √©letben √©s a strat√©giailag legfontosabb t√©nyezŇĎv√© v√°lt energetik√°ban. Schr√∂der m√©g alig hagyta ott n√©met kancell√°ri funkci√≥j√°t, m√°r a Gazpromnak dolgozott ‚Äď mindm√°ig. Aki nem l√°tja, hogy ma Berlin √©s Moszkva megegyez√©se alapj√°n j√∂nnek l√©tre a strat√©giai beruh√°z√°sok itt az √ľtk√∂zŇĎz√≥n√°ban, az nem figyelt oda. Ugyan kor√°bban megjelentek brit, amerikai, jap√°n, francia nagybefektetŇĎk is a t√©rs√©gben, de ma ezek l√°tv√°nyosan kiszorul√≥ban vannak, mert a t√©rs√©g sorsa egy√©rtelmŇĪen a Berlin-Moszkva tengelyben dŇĎl el. Ennek d√∂ntŇĎ t√©nyezŇĎje az energetikai szektor, mely minden m√°s gazdas√°gi tev√©kenys√©g alapja. Aki ezt k√©zben tartja, az eg√©sz gazdas√°got √©s a politik√°t meghat√°rozza. Ennyi.

M√°rpedig az energiaszektor ma ebben a t√©rs√©gben alapvetŇĎen a n√©met-orosz egy√ľttmŇĪk√∂d√©sre √©p√ľl.

Advertisement

Elfelejtett√ľnk a sorok k√∂zt olvasni? Pedig ism√©t egyre nagyobb sz√ľks√©g√ľnk lesz r√°, ahogy √©p√ľlnek itt az √ļj blokkok... Mi√©rt mondta Orb√°n Viktor a paksi paktumot magyar√°zand√≥, hogy ‚Äěkor√°bban a n√©metek √©s a szovjetek is megsz√°lltak minket"? Hogy ker√ľltek a n√©metek ebbe a mondatba?! Hogy ker√ľl a n√©met csizma erre az asztalra, az orosz csizma mell√©?! Hivatalosan semmi k√∂z√ľk a magyar-orosz paksi paktumhoz mint k√©toldal√ļ √°llamk√∂zi egyezm√©nyhez... Geopolitikailag viszont nagyon is sok k√∂z√ľk van hozz√°. Mert mit is jelent az apr√≥ betŇĪs h√≠recske, hogy az EU √°ll√≠t√≥lag j√≥v√°hagyta a paksi orosz bŇĎv√≠t√©st? Vajon nem a n√©metek k√∂zbenj√°r√°s√°t jelenti ez? Kinek m√°snak fŇĪzŇĎdhetne elemi √©rdeke az EU-ban egy ilyen r√°b√≥lint√°shoz?

MONARCHIA-NOSZTALGIA HELYETT √öJ KGST ?

Magyarorsz√°g nagys√°g√°nak m√≠tosza egyetlen geopolitikai realit√°sra √©p√ľl, ez pedig a Monarchia t√∂rt√©nelmi p√©ld√°ja. Ez volt az egyetlen olyan geopolitikailag viszonylag stabil k√©pzŇĎdm√©ny, mely k√©pesnek bizonyult a n√©met-orosz √ľtk√∂zŇĎz√≥na kis orsz√°gainak sorsk√∂z√∂ss√©g√©bŇĎl √∂n√°ll√≥ birodalmat ki√©p√≠teni. Ha Lengyelorsz√°g eg√©sz√©t is stabilan integr√°lta volna, akkor tal√°n nem tŇĪnik el a t√∂rt√©nelem s√ľllyesztŇĎj√©ben, de nemcsak a n√©meteknek √©s az oroszoknak fŇĪzŇĎdtek strat√©giai √©rdekei ahhoz, hogy √≠gy alakuljon. A Monarchia volt az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ legnagyobb vesztese, sz√©thull√°s√°val megszŇĪnt a magyar f√ľggetlens√©g, illetve gazdas√°gpolitikai √∂n√°ll√≥s√°g geopolitikai h√°ttere √©s l√©tfelt√©tele.

Advertisement

A nyilv√°nval√≥ glob√°lis nagyhatalmi √©rdekeket szolg√°l√≥ nacionalista propaganda az√≥ta is sikeresen uralja t√©rs√©g√ľnket √©s tart√≥san megsz√ľntette a Monarchia t√≠pus√ļ k√∂z√©p-kelet-eur√≥pai integr√°ci√≥ felt√©teleit. Ez√©rt (√©s csakis ez√©rt!) nincs ma sem t√∂rt√©nelmi sem politikai realit√°sa a visegr√°di orsz√°gok geopolitikai integr√°ci√≥j√°nak √©s egy Monarchia t√≠pus√ļ √∂n√°ll√≥ nagyhatalmi p√≥lus l√©trehoz√°s√°nak, mely √∂n√°ll√≥s√°gunkat biztos√≠thatn√°, ak√°r az orosz, ak√°r m√°s nagyhatalmi t√∂rekv√©sekkel szemben.

Ez√©rt egyik visegr√°di orsz√°g sem v√°lhat meghat√°roz√≥ geopolitikai t√©nyezŇĎv√©, hanem bel√°that√≥ idŇĎre az √ľtk√∂zŇĎz√≥na nagyhatalmaknak kiszolg√°ltatott orsz√°gai maradnak. Ebben egy√©bk√©nt kulcsszerepet j√°tszik, hogy egyik√ľk sem atomhatalom.

Advertisement

JellemzŇĎ m√≥don a mai magyar politikai k√≠n√°latban egy√°ltal√°n nem szerepel olyan p√°rtprogram, de m√©g b√°rmilyen √©rz√©kelhetŇĎ t√°rsadalmi erŇĎt k√©pviselŇĎ civil szervezŇĎd√©s sem ismert, mely egyfajta Dunai Konf√∂der√°ci√≥ban, vagy a Monarchia t√≠pus√ļ √©rdeksz√∂vets√©gben l√°tn√° orsz√°gunk √©s a t√©rs√©g j√∂vŇĎj√©t. Egysz√≥val: nincs √∂n√°ll√≥ j√∂vŇĎk√©p√ľnk!

Sz√≠npadias ellens√©gesked√©s√ľk dac√°ra, e val√≥ban strat√©giai k√©rd√©sben a baloldali √©s jobboldali szereplŇĎk meglepŇĎen hasonl√≥ ir√°nyokba mutat√≥ m√≥don l√©pnek fel, hogy v√©letlen√ľl se rajzol√≥djon ki val√≥di geopolitikai alternat√≠va az orsz√°g sz√°m√°ra, hanem maradjon ugyanaz a rossz v√°laszt√°s, hamis alternat√≠va: a glob√°lis internacionalizmus √©s egy gazdas√°gilag eleve √©letk√©ptelen, meg am√ļgy is csak sz√≠nj√°t√©k szinten √©rv√©nyes√ľlŇĎ csahos nacionalizmus hamis v√°laszt√©ka uralja tov√°bbra is a politikai piacot. Nehogy v√©letlen√ľl b√°rmilyen √©rtelmes patriotizmus kialakulhasson √©s k√∂z√©p-eur√≥pai sz√∂vets√©geseket kereshessen mag√°nak! Ne legy√ľnk meglepŇĎdve, ha ez m√°ra a t√∂bbi szomsz√©dos, illetve hasonl√≥ helyzetŇĪ orsz√°g politikai k√≠n√°lat√°ban is ugyan√≠gy alakult.

Advertisement

Pedig k√©pzelj√ľk el egy pillanatra, hogy mondjuk Lengyelorsz√°g, Magyarorsz√°g, Ausztria, Csehorsz√°g, Szlov√°kia, Szlov√©nia, Horv√°torsz√°g, Rom√°nia √©s a balti √°llamok konf√∂der√°ci√≥ja sz√°zmilli√≥s orsz√°g lehetne √©s N√©metorsz√°gn√°l vagy Oroszorsz√°gn√°l j√≥val nagyobb gazdas√°gi integr√°ci√≥t jelentene, azzal a bizonyos h√°rom tengerrel... Na, ez nem hi√°nyzik a t√∂bbi nagyhatalomnak, ez√©rt d√∂nt√∂ttek a vil√°gh√°bor√ļban legyŇĎz√∂tt Monarchia olyan sz√©tdarabol√°s√°r√≥l, hogy lehetŇĎleg sose t√°madjon fel t√∂bb√©.

*

Visszat√©rve a mai realit√°shoz: a jelen t√∂rt√©nelmi helyzetben csak annyi t√∂rt√©nt, hogy szertefoszlottak az ut√≥bbi h√°rom √©vtized ill√ļzi√≥i: az orsz√°g nem v√°lt nyugativ√°, sŇĎt: Nyugat-Eur√≥pa l√°tv√°nyos meggyeng√ľl√©se √©s az oroszok nem kev√©sb√© l√°tv√°nyos megerŇĎs√∂d√©se k√∂vetkezt√©ben Magyarorsz√°g visszaker√ľlt a keleti blokkba. Nagyj√°b√≥l oda, ahova tartozunk, √©vsz√°zadok √≥ta. A fŇĎ probl√©ma az, hogy ezt gyakorlatilag senki sem k√©pes felfogni √©s elfogadni ebben az orsz√°gban. Ehelyett tov√°bbra is nem l√©tezŇĎ csodaszarvasokat √©s egy√©b nyugati √°br√°ndokat kerget√ľnk, illetve keleti f√©lelmeket t√°pl√°lunk.

Advertisement

Pedig alaposan √°tvertek minket az √°tkosv√°lt√°skor, ha elhitt√ľk (m√°rpedig elhitt√ľk!), hogy v√©gleg el kell felejten√ľnk a KGST-t mint t√∂rt√©nelmi realit√°st √©s t√°volabbi orsz√°gokkal kell kereskedn√ľnk, egy ‚Äěglob√°lis" piacgazdas√°gba kell beilleszkedn√ľnk ‚Äď att√≥l lesz√ľnk majd szabadok √©s f√ľggetlenek. Az lesz majd √∂n√°ll√≥s√°gunk z√°loga. Val√≥j√°ban m√©g a KGST is sokkal ink√°bb √©p√ľlt a t√©rs√©g t√∂rt√©nelmi kapcsolatrendszer√©re mint az EU. A Szovjet√ļni√≥ vezetŇĎ szerep√©t lesz√°m√≠tva ezek az orsz√°gok gyakorlatilag kor√°bban mindig a t√©rs√©g√ľnk√∂n bel√ľli gazdas√°gi-kultur√°lis integr√°ci√≥ra √©p√≠tett√©k gazdas√°gukat √©s kultur√°lis identit√°sukat is, amit nem a Szovjetuni√≥ robbantott sz√©t, hanem a ‚Äěglob√°lis integr√°ci√≥" √©s a nyugati √©rdek√©rv√©nyes√≠t√©s, az uni√≥s csatlakoz√°ssal.

T√©ny, hogy a t√∂rt√©nelm√ľnkben kor√°bban sosem volt ilyen m√©rt√©kŇĪ gazdas√°gi-kultur√°lis csere t√°volabbi orsz√°gokkal (k√∂zkeletŇĪ fordulattal: a nyugati orsz√°gokkal) √©s sosem j√°rt ez a hagyom√°nyos t√©rs√©gi gazdas√°gi-kultur√°lis identit√°sunk ilyen m√©rt√©kŇĪ felad√°s√°val. Geopolitikai t√©ny az is, hogy ma gyeng√©bb a k√∂z√©p-kelet-eur√≥pai identit√°s, az √ļgynevezett k√∂z√©p-eur√≥pais√°g mint a szovjet megsz√°ll√°s idej√©n, ami nyilv√°n √∂sszef√ľgg azzal, hogy a k√∂z√©p-kelet-eur√≥pai gazdas√°gi-kultur√°lis csere t√∂rt√©nelmi rendszer√©t l√©nyeg√©ben felsz√°molta a ‚Äěglob√°lis" nyugati befoly√°s rendszere, amit a KGST nem tett meg, legfeljebb szovjet keretbe foglalta. Nagyhatalmi szempontb√≥l, amit a szovjet uralom sosem tudott el√©rni √©vtizedeken √°t, azt p√°r √©v alatt el√©rte a nyugati befoly√°s egyeduralma a t√©rs√©gben.

Advertisement

Viszont m√°ra el√©g kem√©nyen kider√ľlt, hogy ez sem gazdas√°gilag, sem kultur√°lisan nem szolg√°lta a mi √©rdekeinket, illetve nem a mi √©rdekeinket szolg√°lta.

Nagyhatalomk√©nt az oroszok tulajdonk√©ppen sokkal ny√≠ltabban mutatj√°k meg erej√ľket mint a Nyugat, sokkal nagyobb nyilv√°noss√°got kapnak az orosz befoly√°s n√∂veked√©s√©vel kapcsolatos vesz√©lyek, √©s, legfŇĎk√©nt, a t√©rs√©g√ľnkben m√©g mindig eml√©kezetes negat√≠v t√∂rt√©nelmi precedens miatt tulajdonk√©ppen sokkal tisztess√©gesebb alkut √©s jobb geostrat√©giai √ľzletet lehetne k√∂tni vel√ľk, mint amilyen az √°tkosv√°lt√°s nyugati orient√°ci√≥ja volt.

Advertisement

Egy √ļj KGST sokkal hat√©konyabb lehetne a r√©gin√©l √©s az EU-n√°l is.

H√°nyszor volt p√©ld√°ul ak√°rmilyen jelentŇĎsebb ellent√©telez√©s, amikor eg√©sz √°gazatokat siker√ľlt privatiz√°lni, nagy nyugati c√©gek erŇĎf√∂l√©ny√©nek kiszolg√°ltatni, an√©lk√ľl, hogy b√°rmelyik korm√°ny olyan ellent√©telez√©st k√©rt volna, amilyet m√©g h√≠rhedten korrupt afrikai korm√°nyok is szoktak egy-egy nagyobb √°llamk√∂zi meg√°llapod√°s √©s piacnyit√°s kapcs√°n: mi ezt √©s ezt vesz√ľnk tŇĎletek, de ti akkor mit fogtok venni tŇĎl√ľnk? √Āllamk√∂zi szinten a piaci logik√°t k√∂vetŇĎ gazdas√°gi csere helyett a szovjet idŇĎket megsz√©gyen√≠tŇĎ kiszolg√°ltatotts√°g volt jellemzŇĎ a privatiz√°ci√≥ √©vtized√©re √©s ennek k√∂vetkezt√©ben ut√°na is.

Advertisement

A paksi alku nagyon hasonl√≥nak tŇĪnik, meglepŇĎen rossz √ľzleti modell rajzol√≥dik ki belŇĎle, fŇĎleg ahhoz k√©pest, hogy Oroszorsz√°g tiszt√°n piaci alapon is a legnagyobb felvevŇĎ piaca lehetne hosszabb t√°von is a magyar term√©keknek. Teh√°t legkev√©sb√© az a sokkol√≥ benne, hogy az oroszokkal k√∂t√ľnk strat√©giai alkut, mert ez geopolitikailag sz√ľks√©gszerŇĪ √©s gazdas√°gilag a legjobb l√©p√©s lehetne ‚Äď ha nem √ļjabb atomerŇĎmŇĪ blokkok √©p√≠t√©s√©t jelenten√© hatalmas √©s nagyon dr√°ga orosz hitelbŇĎl, r√°ad√°sul ilyen felt√©telek mellett!

A KI√öT EGY K√ĖZ√ČP-KELET-EUR√ďPAI INTEGR√ĀCI√ď LEHET

A t√∂rt√©nelmi ill√ļzi√≥k v√©ge rendk√≠v√ľli lehetŇĎs√©g az orsz√°g sz√°m√°ra, hogy szemben√©zzen v√©gre geopolitikai helyzet√©vel, ami √©vsz√°zadok √≥ta nem siker√ľlt. L√©nyeg√©ben nincs alternat√≠va: √ļjra kell tudnunk √©p√≠teni a k√∂z√©p-eur√≥pais√°got, a k√∂z√©p-kelet-eur√≥pai gazdas√°gi-kultur√°lis integr√°ci√≥nak azt a rendszer√©t, mely ennek a t√©rs√©gnek a hagyom√°nyos mŇĪk√∂d√©sm√≥dja, stabilit√°s√°nak z√°loga. Mivel a bel√°that√≥ j√∂vŇĎben az orosz nagyhatalmi befoly√°s n√∂veked√©s√©vel √©s a nyugati befoly√°s hanyatl√°s√°val, illetve a n√©met-orosz geopolitikai egy√ľttmŇĪk√∂d√©sre √©p√ľlŇĎ Kelet-K√∂z√©p-Eur√≥p√°val kell sz√°molnunk, ami -ak√°rhogy is n√©zz√ľk- egyfajta √ļj KGST-t jelent.

Advertisement

Eddig sokan azt hitt√©k, hogy az EU keret√©ben lehet valahogyan √ļjra√©p√≠teni valamif√©le ‚Äěnagy magyar egys√©get", a magyars√°g integr√°ci√≥j√°t. L√°thattuk, hogy az EU mennyire nem l√©pett fel pl. a szlov√°kiai magyarok kisebbs√©gi jogai√©rt. M√©g a magyars√°g nagyobb integr√°ci√≥j√°nak strat√©giai c√©ljait sem felt√©tlen√ľl az EU keret√©ben lehet teh√°t el√©rni. Sokkal fontosabb √©s idŇĎszerŇĪbb lenne egy geopolitikailag re√°lisabb egy√ľttmŇĪk√∂d√©si keret felismer√©se √©s kialak√≠t√°sa a szomsz√©dos orsz√°gokkal. D√∂ntŇĎ t√©nyezŇĎ, hogy az integr√°ci√≥ a lehetŇĎ legnagyobb m√©rt√©kben val√≥di gazdas√°gi-kultur√°lis sorsk√∂z√∂ss√©g√ľnkre √©p√ľlj√∂n √©s ne olyan birodalmi-nagyhatalmi konstrukci√≥ legyen mint az EU, vagy ak√°r a szovjet dominanci√°val mŇĪk√∂dtetett r√©gi KGST. Na, ettŇĎl vagyunk ma nagyon messze. A paksi √ļj blokkokkal pedig m√©g messzebb ker√ľl√ľnk tŇĎle. Mindent meg kell tenni, hogy m√°s ir√°nyba induljon el az orsz√°g √©s a t√©rs√©g√ľnk. Innen sz√©p nyerni! Hajr√° k√∂z√©p-eur√≥paiak, hajr√° K√∂z√©p-Eur√≥pa!