Paks 2 csodálatos lesz – szovjet termelési riport az Origón

Illustration for article titled Paks 2 csodálatos lesz – szovjet termelési riport az Origón

Megutaztatták a riporterüket, hogy Fehéroroszországból jelentse, milyen marha jók a Roszatom erőművei. Nem is marha-, hanem ATOMJÓK!

Advertisement

Ezt nevezem politikai-gazdasági sajtószinergiának! A legjobb idézet nyilván ez, ami ráadásul a cikk vége felé található, mondhatni a lecsengetése:

Arra a kérdésünkre, szerinte mi indokolhatja a szerződések 30 éves titkosítását, és gyakori-e ez a titokzatoskodás a szakmában, Nyikolaj Mezsenics érdemben nem válaszolt, csupán annyit felelt, hogy máskor is előfordult a 20-30 éves titkosítás, ami szerinte “mindkét fél érdeke”, mert “Brüsszel jelenti a fő veszélyt a beruházásra”.

Advertisement

De ne kezdjük a végén, jöjjenek a lojális újságírás gyöngyszemei, idézetek formájában:

  • Rendkívül modern és biztonságos lesz a Paks II, az orosz energiafüggőségünk azonban nem vész el, csak átalakul. Megnéztük a paksi beruházás referencia-erőművét, a Belorussziában épült osztroveci blokkot, valamint elmentünk a Roszatom minszki atomexpójára.
  • Az erőmű elfogadtatása valószínűleg Osztrovec lakóival lesz a legkönnyebb, hiszen a beruházás miatt gyakorlatilag újjáépült a település. (…) Ha majd az építkezés végén a munkások otthagyják a várost, az épületeket jutányos áron kaphatják meg a jelenleg többnyire földszintes, bádogtetős fa- és téglaházakban élő helyiek. A lakótelepek mellett a városban négy új iskola és óvoda is épült.
  • Szerinte ez azért is kár, mert egyébként az orosz atomtechnológia világelső: az orosz beruházók mellett szól például az, hogy a Roszatom új, Pakson is megépítendő erőműmodelljét, a VVER-1200-at valóban a legmodernebb, legbiztonságosabb technológia alapján tervezték.
  • Fukusima nem ismétlődhet meg (ez egy közcím)
  • Az Origónak nyilatkozó orosz szakértő, Nyikolaj Mezsenics szerint az orosz technika alkalmazása mellett komoly szakmai érvek szólnak, különösen Magyarországon, ahol a már meglévő erőmű is orosz technikával épült. Jelenleg az egész közép- és kelet-európai régióban az orosz technológia a legelterjedtebb, emiatt nehezen törnek be a nyugati beruházók erre a piacra.
Advertisement

A teljesesség kedvéért hozzá kell tenni, hogy a cikkben annyi azért szerepel, hogy :

Azonban közel sem biztos, hogy az orosz beruházás csökkenti az energiafüggést.

A legkirályabb bekezdés vitán felül ez:

A biztonsági berendezéseket a minszki atomexpón és a frissen avatott látogatóközpontban is hangsúlyozták. A központban egy interaktív eszközön nézhették meg a látogatók, hogy működik az olvadékcsapda, és hogy hogyan vészelne át az erőmű repülőgép-katasztrófát, árvizet vagy földrengést is. Kevéssé biztató, hogy a szemléltetőgép már az első nap, pár használat után elromlott.

Advertisement

De ez akkor is egy tőröl metszett, a napilapos újságírás szponzorált mellékleteinek büdös levegőjét árasztó célriport. A cikk alapján minimum gyanús, hogy a riportert a Roszatom hívta meg a saját PR-eseményére Fehéroroszországba. Ha nem, annál rosszabb, ha igen, az külön végtelenül kínos.

(via martonbede)

Share This Story

Get our newsletter