This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Paks 2: alapító tag kéri számon a Mérnöki Kamarát

Illustration for article titled Paks 2: alapító tag kéri számon a Mérnöki Kamarát

Miért hallgat mélyen a vezetőség mind a mai napig?

Még januárban jelent meg egy poszt a Cinken, amiben leírtam, hogy a Magyar Villamos Művek számítógépén írhatták meg azt a nyilatkozatot Paks 2-ről, amely pár órával később a Magyar Mérnöki Kamara állásfoglalásaként jelent meg a sajtóban. Az ügynek elég nagy visszhangja lett, Barsiné Pataky Etelka kamaraelnök Kálmán Olgánál magyarázkodott.

Advertisement
Advertisement

Később Zarándy Pál, a közlemény fogalmazója nyilatkozott a NOL-nak, aztán az Index írta meg, miért hazudik valaki a kamaránál.

Most, egy hónappal a történtek után Dr. Dezső György okleveles gépészmérnök nyílt levélben kéri számon a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara elnökén, hogy miért hallgat mélyen a vezetőség mind a mai napig. Lényegében erről ír:

  • A 2 új paksi blokkal kapcsolatos döntést a nemrég elfogadott Nemzeti energiastratégia 2030 csak 2015 és 2018 között tartotta volna szükségesnek meghozni.
  • A 2 új paksi blokk beüzemelését célszerűbb és hatékonyabb lett volna a 2 régebbi blokk leállításához igazítani.
  • Bár az oroszokkal kötött megállapodás 10 évre titkosítva van, a kamara tagjai érdekes módon mégis pontosan tudják, hogy az milyen előnyös lesz Magyarország számára.
  • Mivel a kamarai tagság kötelező, ezért az is abszurd, hogy egy ilyen jellegű szervezetnek közös politikai véleménye legyen, de ennél még rosszabb, ha az ilyen módon kommunikált véleményt egyvalaki írja meg.
Advertisement

Végül Dr. Dezső ezt a következtetést vonja le:

Nyilvánvaló, hogy a kamara egyik-másik tisztségviselője, mondjuk a Tízparancsolattól a kamarai törvényen és alapszabályon át, az etikai-fegyelmi szabályzatig több alapvető, elsősorban erkölcsi normát megsértett, és ezzel véleményem szerint szégyent hozott a magyar mérnöktársadalomra.

Alig hiszem, hogy hasonló esetben pl. a német mérnöki kamarák tisztségviselője 24 órán belül nem mondana le, vagy ha esetleg az önkontrollja nem működne, ne mondatnák le.

Advertisement

A teljes levél itt olvasható.

[Forrás: Villanyszerelők Lapja]

Share This Story

Get our newsletter