This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Páfrányos kalózzászlót kaphat Új-Zéland

Illustration for article titled Páfrányos kalózzászlót kaphat Új-Zéland

Megunták a 150 éves brit dizájnt, ha összehozzák a népszavazást és átmegy, félelmetes rögbicsapatuk ezüstpáfrányos, fekete zászlója az országé is lesz.

Advertisement

John Key miniszterelnök dobta be az ötletet a múlt héten, de azt ő is elismerte, hogy nem ez a legfontosabb dolog a világon. A zászlós népszavazásról a következő hónapban fognak vitázni miniszterei, írja a Guardian.

Az ország jelenlegi zászlóját 1869-ben tervezték és 1902 óta használják hivatalosan, egy felére zsugorított brit zászlóból és egy piros Dél Keresztjéből áll. Helyére a nem hivatalosan most is használt ezüstpáfrányos zászló kerülne, ennek egy variánsa szerepel a nemzeti rögbiválogatott, az All Blacks mezén:

Advertisement

A fantasztikusan kinéző, fekete alapon ezüst zászlón a növény az Új-Zélandon őshonos ezüstpáfrány (Cyathea dealbata), ami nemcsak a rögbisek, hanem az ország szinte összes sportcsapatának mezén feltűnik.

Pár éve felmerült már, hogy ebből legyen a nemzeti zászló, készültek jobb-rosszabb tervek, de az a helyzet, hogy a rögbis változatnál nincs jobb. Egyrészt elég kalózzászlós, másrészt ez lenne a világ egyetlen fekete alapú zászlója.

Share This Story

Get our newsletter