Megunt√°k a 150 √©ves brit diz√°jnt, ha √∂sszehozz√°k a n√©pszavaz√°st √©s √°tmegy, f√©lelmetes r√∂gbicsapatuk ez√ľstp√°fr√°nyos, fekete z√°szl√≥ja az orsz√°g√© is lesz.

John Key minisztereln√∂k dobta be az √∂tletet a m√ļlt h√©ten, de azt ŇĎ is elismerte, hogy nem ez a legfontosabb dolog a vil√°gon. A z√°szl√≥s n√©pszavaz√°sr√≥l a k√∂vetkezŇĎ h√≥napban fognak vit√°zni miniszterei, √≠rja a Guardian.

Az orsz√°g jelenlegi z√°szl√≥j√°t 1869-ben tervezt√©k √©s 1902 √≥ta haszn√°lj√°k hivatalosan, egy fel√©re zsugor√≠tott brit z√°szl√≥b√≥l √©s egy piros D√©l Keresztj√©bŇĎl √°ll. Hely√©re a nem hivatalosan most is haszn√°lt ez√ľstp√°fr√°nyos z√°szl√≥ ker√ľlne, ennek egy vari√°nsa szerepel a nemzeti r√∂gbiv√°logatott, az All Blacks mez√©n:

A fantasztikusan kin√©zŇĎ, fekete alapon ez√ľst z√°szl√≥n a n√∂v√©ny az √öj-Z√©landon ŇĎshonos ez√ľstp√°fr√°ny (Cyathea dealbata), ami nemcsak a r√∂gbisek, hanem az orsz√°g szinte √∂sszes sportcsapat√°nak mez√©n feltŇĪnik.

Advertisement

P√°r √©ve felmer√ľlt m√°r, hogy ebbŇĎl legyen a nemzeti z√°szl√≥, k√©sz√ľltek jobb-rosszabb tervek, de az a helyzet, hogy a r√∂gbis v√°ltozatn√°l nincs jobb. Egyr√©szt el√©g kal√≥zz√°szl√≥s, m√°sr√©szt ez lenne a vil√°g egyetlen fekete alap√ļ z√°szl√≥ja.