Eddig √ļgy tudtuk, a dokkok darui a tiszteletad√°suk jelek√©nt meghajoltak a Churchill kopors√≥j√°t sz√°ll√≠t√≥ haj√≥ elŇĎtt. Pedig az igazs√°g enn√©l sokkal pr√≥zaibb lehet.

Sir Winston Churchill hal√°l√°nak √∂tvenedik √©vfordul√≥j√°ra Jeremy Paxman k√©sz√≠tett egy dokumentumfilmet, melyet a BBC1 t√©v√© mutatott be. Az egykori minisztereln√∂k 1965. janu√°r 24-√©n hunyt el, temet√©se janu√°r 30-√°n volt. √Āllami temet√©sben r√©szes√ľlt, √©s a kopors√≥j√°t haj√≥ sz√°ll√≠totta a Temz√©n.

A t√∂rt√©nelembe √ļgy vonult be, hogy a daruk spont√°n tiszteletad√°sk√©nt hajoltak meg, √°m a Churchill: The Nation's Farewell c√≠mŇĪ filmben megsz√≥laltatott egykori dokkmunk√°s azt √°ll√≠tja, a darukezelŇĎknek fizettek, hogy tisztelegjenek.

"A dokkmunk√°sok nem szerett√©k Churchillt" ‚Äď mondta John Lynch a filmben. "Azt hiszem, besz√©lhetek a legt√∂bbj√ľk nev√©ben. Amikor megk√©rt√©k ŇĎket erre, a v√°lasz az volt, hogy nem. V√©g√ľl fizettek nekik ez√©rt, egy√©bk√©nt nem is dolgoztak volna szombat d√©lut√°n." (A temet√©s szombati napra esett.)

Advertisement

Lynch szerint legink√°bb az√©rt nem szerett√©k Churchillt, mert a szivarj√°val √©s a whiskyj√©vel l√°tv√°nyosan nem munk√°soszt√°lybeli attitŇĪd√∂t k√©pviselt (illetve m√©g bel√ľgyminiszterk√©nt rendŇĎr√∂kkel verte le a sztr√°jkokat), de ŇĎ meghat√≥dott a gesztuson, ha p√©nz√©rt t√∂rt√©nt is.

Term√©szetesen a brit k√∂zv√©lem√©ny felbolydult, √©s kommentelŇĎk ezrei √°tkozz√°k a balos dokkmunk√°sokat, vagy √©ppen a film k√©sz√≠tŇĎit, ami√©rt ezzel szerint√ľk Churchill eml√©k√©t is bes√°rozt√°k.

Advertisement

(via Daily Mail)