Z√°poroznak az √ļj magyar filmek: megn√©ztem a Parkol√≥t √©s a sutba v√°ghattam az elŇĎ√≠t√©leteimet.

Fel√ľletes t√°j√©koz√≥d√°s alapj√°n a Parkol√≥ legink√°bb egy b√°gyadt pr√≥b√°lkoz√°snak tŇĪnhet az √ļn. k√∂z√∂ns√©gfilmre. Szerv√©t Tibor? J√≥, hogy nem Reviczky G√°bor! A plak√°ton sz√©tvernek egy luxusaut√≥t cs√°k√°nnyal? √Čs egy parkol√≥ban j√°tsz√≥dik, komolyan? M√°r szinte hallja az ember a "figyelj ide, apafej" kezdetŇĪ √©letellenes p√°rbesz√©deket, meg fel van k√©sz√ľlve az erŇĎltetett cselekm√©nyre, amelyben elker√ľlhetetlen√ľl elŇĎker√ľl majd egy pisztoly. Hiszen an√©lk√ľl nem lehet √°br√°zolni a fesz√ľlts√©get egy magyar filmben.

Nos, a pisztoly stimmel (igazs√°g szerint az a jelenet sem hi√°nyzott nekem), de a t√∂bbi egy√°ltal√°n nem: a Parkol√≥ k√∂zben egy pillanatig nem √©reztem k√©nyelmetlen√ľl magam, abszol√ļt mŇĪk√∂d√∂tt filmk√©nt, √©s le is k√∂t√∂tt, m√©g ha maradtak is k√©ts√©geim ut√°na.

Miklauzic Bence rendezŇĎnek ez a harmadik filmje: A z√∂ld s√°rk√°ny gyermekeit nem l√°ttam, de a deb√ľt√°l√≥ √Čbrenj√°r√≥kat igen, √©s legink√°bb arra eml√©kszem belŇĎle, hogy se felfel√©, se lefel√© nem l√≥gott ki az ezredfordul√≥ k√∂rny√©k√©n k√©sz√ľlt nagy magyar √°tlagb√≥l.

A Parkol√≥b√≥l az j√∂tt le, hogy a rendezŇĎ tov√°bbra is az √ļn. kommersz k√∂z√∂ns√©gfilm √©s az √∂nmegval√≥s√≠t√≥s mŇĪv√©szfilm (b√°rmi is legyen az) k√∂z√∂tti hat√°rmezsgy√©t lŇĎtte be mag√°nak, aminek itthon nem igaz√°n van j√°t√©ktere, ennek a v√°lasztott mŇĪfajnak meg m√©g kev√©sb√©.

Advertisement

A Parkol√≥ ugyanis dr√°ma, amely t√ļlnyom√≥r√©szt egy belv√°rosi fogh√≠jtelken kialak√≠tott parkol√≥ban illetve egy steril irod√°ban j√°tsz√≥dik; nincs sok szereplŇĎ, √©s a cselekm√©nyrŇĎl is ord√≠t egy idŇĎ ut√°n, hogy nyilv√°nval√≥an nem arr√≥l az egy parkol√≥helyrŇĎl sz√≥l. Viszont a j√≥l adagolt fesz√ľlts√©g nem is nagyon engedi, hogy sokat gondolkozzunk k√∂zben.

A filmben ugyanis elvben minden egy parkol√≥hely k√∂r√ľl forog, amit a L√©gi√≥snak nevezett fŇĎszereplŇĎ (Lengyel Ferenc) nem hajland√≥ kiadni a m√©regdr√°ga kocsij√°t f√©ltŇĎ Imr√©nek (Szerv√©t Tibor), √©s b√°r b√°rmelyik f√©l arcveszt√©s n√©lk√ľl engedhetne, nem teszi, hiszen hamar kider√ľl, hogy j√≥val t√∂bbrŇĎl van sz√≥. Itt a k√ľlvil√°g elŇĎl menek√ľlŇĎ L√©gi√≥s saj√°t kis szab√°lyrendszere √©s idealizmusa k√ľzd meg a ki√°br√°ndult √©s d√ļsgazdag √ľzletember cinizmus√°val: ut√≥bbi egyre piszkosabb eszk√∂z√∂ket vet be, √≠gy eszkal√°l√≥dik a konfliktus.

Advertisement

Maga a helysz√≠n, a fogh√≠jtelki parkol√≥ nagyon j√≥ v√°laszt√°s: t√©nyleg igaz√°n budapesti jelens√©g, √©s sok lehetŇĎs√©g is van benne. Az is j√≥, hogy b√°r a cselekm√©ny egyetlen fordulata sem √©rt igaz√°n meglepet√©sk√©nt, arr√≥ sincs sz√≥, hogy elŇĎre tudn√°nk, mi fog t√∂rt√©nni ‚Äď valahogy minden logikusan k√∂vetkezik az elŇĎzm√©nyekbŇĎl, csak a lez√°r√°s biceg egy kicsit.

A mell√©kszereplŇĎk is j√≥l folynak bele a sztoriba: az erŇĎszakos barom f√©rje mellett jobb sorsra √©rdemes zenetan√°rnŇĎ (Pokorny Lia) meg a parkol√≥ Izlandra v√°gy√≥d√≥ mindenese sem erŇĎltetett karakterek, √©s nincs gond a sz√≠n√©szi j√°t√©kkal sem. (Ok√©, Rajkai Zolt√°n kicsit t√ļlj√°tssza az erŇĎszakos rendŇĎrt, de a t√∂bbiekn√©l nem vagy csak ritk√°n volt "magyarsz√≠n√©szes" √©rz√©sem.)

Sz√≥val profin megcsin√°lt, n√©zhetŇĎ film a Parkol√≥, de ker√ľl p√°r dolog a m√°sik serpenyŇĎbe is. Legink√°bb az, hogy a sztori egy idŇĎ ut√°n didaktikuss√°, sz√°jbar√°g√≥ss√° v√°lik, pl√°ne, amikor a szereplŇĎk ki is mondj√°k az √ľzenetet, ahelyett, hogy a n√©zŇĎre b√≠zn√°k a kibogoz√°s√°t. J√≥, hogy nem jelenik meg egy gimn√°ziumi irodalomtan√°r, hogy elmondja, mit is szimboliz√°l az a bizonyos parkol√≥hely, az oda temetett galambokr√≥l nem is besz√©lve.

Advertisement

A m√°sik nem felt√©tlen√ľl a film hib√°ja, de neh√©z lesz ezt eladni itthon: nem az a k√∂nnyed, csal√°di mozi, amire t√∂meg√©vel lehet beterelni az embereket, m√°sr√©szt hi√°nyoznak a nagyon elismert sz√≠n√©szek is ‚Äď noha Szerv√©t Tibor nagyon j√≥l j√°tssza a t√∂rv√©nyek f√∂l√∂tt √°ll√≥, r√∂geszm√©s milliomost, meg is kell k√∂vetnem ‚Äď, ahhoz viszont t√ļl popul√°ris, hogy mŇĪv√©szfilmeknek kij√°r√≥, komolyabb kultusza legyen.

De ne legyen igazam, mert a Parkol√≥ olyan mŇĪfajban pr√≥b√°lkozik, amelyhez viszonylag ritk√°n ny√ļl a magyar film manaps√°g, √©s nem is vall sz√©gyent. A hib√°ival egy√ľtt sem. Egy dologban viszont nagyot t√©vednek a forgat√≥k√∂nyv√≠r√≥k: √©n ak√°rh√°ny aut√≥sk√°rty√°ra eml√©kszem gyerekkoromb√≥l, a Ford Mustang egyikben sem volt a mindenvivŇĎ!