This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Összecsaptak a turistabuszokkal, a lakók győztek a Bazilikánál

Illustration for article titled Összecsaptak a turistabuszokkal, a lakók győztek a Bazilikánál

A kisbusz vezetője egész izmos felsőtestét kidugja az utas felőli ablakon, úgy ordítja nekem kidagadó erekkel, hogy "A LEVEGŐ A VÁROSON KÍVÜL VAN!!!" Majd amikor értetlenül nézek vissza rá, a biztonság kedvéért az arcomba kiabálja, hogy "NEM BESZÉLSZ MAGYARUL?", azzal továbbhajt a Bajcsy-Zsilinszky úton.

Advertisement

Másodpercekbe telik, míg rájövök, hogy egyrészt tüntetőnek nézett, másrészt turistákat szállíthatott a buszban, harmadrészt a mellettem valóban tüntető helyi lakos esernyőjének pereméről LEVEGŐT! feliratú papírlapok lógnak le minden égtáj felé. A Bazilika közelében vagyunk a Bajcsy-Zsilinszky úton, ahol annak a négy bérháznak a lakói tüntetnek reggel hét óta a parkoló lezárásával, akik előtt a turistabuszok kijelölt parkolója van felfestve. Az a problémájuk, már tíz éve, hogy a két sorban álló buszok sofőrjei télen a fűtés, nyáron a légkondi miatt végig járatják a motort, míg az utasaikat körbeviszik a Bazilikában, majd visszajönnek. (Amióta van bicikliút, a bringások is zúgolódnak, mert a turistacsapatok egyenesen a bringaútra szállnak ki, eltorlaszolva az utat.)

Illustration for article titled Összecsaptak a turistabuszokkal, a lakók győztek a Bazilikánál
Advertisement

Várakozásommal ellentétben a tüntetőknek csak kábé a fele nyugdíjas. Ez nem tömegtüntetés, tucatnyi esenyővel üzenő lakó álldogál a parkoló elé húzott kordon mögött, a parkolórész előtt és mögött pedig rendőrautók állnak. Nemcsak dísznek, mert amíg ott vagyok, két buszos is bepróbálkozik a megállással, ekkor pattannak ki, és küldik el őket a rendőrök.

A hangulat alapjában győzelmi, de inkább kicsit hitetlenkedő, hogy most talán tényleg sikerült. Egy jó órával előttem ugyanis Puskás András kerületi alpolgármester járt a tüntetőknél, és közölte velük, hogy megállapodott Vitézy Dávid BKK-vezérrel a megálló elköltöztetéséről. A demonstrálókban ez azért nem tudta feloldani a régi feszültséget, egymás szavába vágva mesélik, milyen borzalmas volt a járó motorú buszok és a járdát keresztben elfoglaló turistacsoportok között hazajutni.

Advertisement

Egy lendületes, ukrán származású, de magyarul remekül beszélő asszony a nyomorúságok felsorolása után konstruktív javaslattal él, miszerint a Nemzeti Dohányboltok után Nemzeti Vizeldéket is felállíthatnának, mert az is probléma, hogy a Belvárosban nehéz pisilőhelyet találni. Ő például, ha ilyen helyzetbe kerül a kerületben, a nagy Duna-parti szállodákba szokott bemenni, de mindenki mégsem járhat oda.

Oké, hogy a lakók nem szeretik, ha az orruk elé füstölnek, de nyilván a turizmus is fontos dolog, így gyorsan felhívtam Vitézy Dávid BKK-vezért, hogy tényleg költöztetnek-e, és ha igen, hová. Vitézy elmesélte, hogy a helyzettel nemcsak a lakóknak volt bajuk, hanem nekik is, a turistabuszok ugyanis egy helyett rendszerint két sorban állnak meg, elfoglalva a buszsávot, ahol a kilences közlekedne, ha hagynák. Vitézy szerint nem kérdés, hogy szükség van-e olyan fel. és leszállópontokra, ahol a buszok letehetik a turistákat. Az viszont már nem ilyen egyértelmű, hogy a buszoknak ott is kell-e akár órákon át parkolniuk a belvárosban. Európa nagyvárosaiban nem ez a gyakorlat, a Szent Pál katedrálisnál vagy a Notre Dame-nál sincsen belvárosi buszparkoló. A vezérigazgató el tudja például képzelni, hogy a buszok leteszik a csoportjukat, majd visszamennek a városligeti parkolóhelyre, aztán, ha a csoport végez, az idegenvezető telefonja után behajtanak és felveszik őket. Amúgy is nagyjából ez a gyakorlat a legtöbb helyen.

Advertisement

A lakók tüntetési tervéről értesülő Puskás alpolgámester megkereste Vitézyt, aki rábólintott a költöztetésre. Már bejárást is tartottak a forgalomtechnikai szakértőkkel, hogy megnézzék, hol lehetne a környéken más parkolót kijelölni. A konkrét javaslatokat a jövő héten írják le. A lehetőségek között említette Vitézy az Arany János utcai trolimegállót, de több lehetőségen is gondolkodnak.

Share This Story

Get our newsletter