This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Őssejtekről kamudumát nyomó cég kapott Magyar Termék Nagydíjat

Illustration for article titled ​Őssejtekről kamudumát nyomó cég kapott Magyar Termék Nagydíjat

Fák őssejtjeit kenheted az arcodra egy magyar termékben, amitól kisarjad a bőröd. "Ez az ezotéria Zenit TV-t idéző magasságait idézi!" Molekuláris biológus szakértőnk így jellemezte annak a krémnek a reklámját, amelyik a Parlamentben kapott nagydíjat.

Advertisement
Illustration for article titled ​Őssejtekről kamudumát nyomó cég kapott Magyar Termék Nagydíjat

Ahogy elkezdtem nézegetni a győztesek táblázatát a 2014-es Magyar Termék Nagydíjról szóló Cink-cikkben, azonnal szemet szúrt a lista harmadikja:

Advertisement

Alveola Kft. – Solanie Argán őssejtes termékcsalád

Két gyerekem is van, így kétszer is meg kellett megküzdenem a rohadékokkal, akik gusztustalan kamu reklámkampányaikkal lelkiismeret-furdalást akarnak kelteni a leendő szülőkben, hogy azok százezrekért levetessék a gyerek semmire sem használható őssejtes köldökzsinórvérét. Azóta rettentően gyanakvó vagyok mindennel, amiben az "őssejt" szó szerepel.

Advertisement

(Itt a krémes cég weboldala az argánőssejtes kezelésról, óvatosan nyisd meg, miután felhelyeztél két füldugót, olyan hangosan dörög a bullshitágyú!)

Nemcsak én vagyok gyanakvó: olvasónk, Quintus egy másról szóló poszt alatt klassz kommentben osztotta meg az aggályait a nagydíjas termékről:

Bocs' a kicsit offért, de olvasom, hogy Magyar Termék Nagydíj®-at nyert egy növényi őssejtes kozmetikai termékcsalád. Ez az egész pedig majdnem akkora marhaságnak tűnik, mint a fenti kiadvány.

Nem vagyok biológus, de úgy tudom, a növényeknek nincsenek olyan értelemben vett őssejtjei, mint az állatoknak (az embert is ide értve), csak némileg hasonló funkciójú, az osztódó szövetekben található merisztematikus sejtjei. Arról nem is beszélve, hogy a növényi és állati sejtek baromira különbözőek és nem "kompatibilisek" egymással, nagyon valószínűtlen, hogy egy kozmetikumban életképes fából nyert (???) "őssejetek" legyenek, de még ha lennének is, az sem érne semmit stb-stb.

Az "őssejtes kezelés/termékcsalád" elnevezés pedig eleve nagyon félrevezető, az átlagos fogyasztó alighanem a humán őssejt-terápiára asszociál róla (ami persze egy másik kurva bonyolult terület, ahol valódi orvosok, kutatók stb. illetve kuruzslók, orosz/ukrán/kínai stb. csodadoktorok is tevékenykednek) és eszébe jut, hogy már olvasott erről valamit Blikkben.

A liposzómába ágyazott argán őssejtek közvetve hatással vannak a bőrsejt termelésre, stimulálják a kötőszövet regenerációját, fokozzák a bőr simaságát és tömörségét (12,7%) és csökkentik a ráncmélységet (-26%).

BULLSHIT!

[A Magyar Termék Nagydíj®-as termékcsalád] az argán fából nyert növényi őssejtekkel veszi fel a harcot a bőr öregedési tüneteivel szemben. (...) A bőr saját őssejtjeit stimulálva és környezetüket vitalizálva támogatják a hám, valamint az irha megújulását, tömörségének javulását, ezáltal a ráncok csökkenését.

Na, ez pedig minden bizonnyal nettó hazugság!

Persze, növényi alapú készítmények tartalmazhatnak egy csomó hasznos vitamint, nyomelemet, gyümölcssavakat, olajokat és egyéb hatóanyagokat, de ez a "növényi őssejt kezelés" minden bizonnyal csak egy ordas nagy kamu, amivel viszont Magyar Termék Nagydíj®-at lehet nyerni.

Advertisement

Ez egy értelmes, egészségesen gyanakvó, az átlagnál tájékozottabb, de nem szakértő olvasó hozzászólása, ezért az elolvasása után gyorsan megkerestem egy igazi szakembert, Jóri Balázs molekuláris biológust. Íme a válasza:

Quintus nagyon szépen összefoglalta, teljesen pontos.

1) Növényi/állati őssejtek összemosása. Mitől lenne jobb, ha növényi őssejttel dörzsölöm magam? Megújulok tavasszal? Kihajtok, mint a rózsavirág? Rügyezmi rügyezett az arcom tizenévesen, köszi. Vagy arra gondol, hogy magasabb hatóanyag-tartalmuk van a növényi őssejteknek? Ez sem feltétlenül igaz, mivel a növényi őssejtek feladata a szaporítás, nem a hatóanyag raktározása. Az későbbi fázisra, a raktározó szövetekre jellemzö.

2) Kiváltképpen, merthogy az argánfadióból sajtolt argánolajra hivatkozik mint hatóanyagra. Ezt az olívaolajhoz egészen hasonlatos eljárással nyerik ki. Ez még hihető is, egy ilyen liposzómákban raktározott hatóanyagokban gazdag krém pótolhatja a hámrétegből hiányzó "zsírokat". De hogy jön ide akkor a növényi őssejt és az osztódószövet?

3) Egy osztódószövet-kivonat is tartalmazhat értékes, magas koncentrációjú antioxidánsokat. Ezt később le is írja a gyártó az oldalán: a krém hatóanyaga a magas antioxidáns- és értékes lipidtartalom, melyre a generatív hámnak (bőrképző sejteknek) szüksége is lehet. "Oxidatív sejtkárosodás megelőzése, a bőr turgorának javítása". Ez így oké is lenne, ha csak ennyit írnának. De hogy a sejtek emlékezőképessége? Ez az ezotéria Zenit TV-t idéző magasságait idézi!

Röviden: akár még rendben is lehetne az argánolaj/antioxidáns rész. Pláne, mert ahogy nézem, mostanában rendesen tesztelik összetételében és klinikailag is az argánfamagból készült olajat, így a cég lehet, hogy tényleg frankó krémeket készít. De a felelőssége és hitelessége sajnos pont az ilyen buta, rettenetesen ostoba és örök életet ígérő marketingszövegen bukik el, s teszi őket egy szintre a pi-vizesekkel.

Share This Story

Get our newsletter